Igor Tcaci, producătorul din satul Hiliuți, raionul Râșcani, este unul dintre fermierii care pot spune cu siguranță că agricultura conservativă este viitorul, în condițiile în care de ani buni testează mai multe tehnologii de întreținere a solului.
De la arătura cu întoarcerea brazdei, scarificare, testarea sistemului minim de lucrare a solului, dar și No-Till, fermierul a reușit să observe pe parcursul a peste 15 ani de testare avantajele fiecărui sistem.
În paralel, mai sunt și terenuri pe care practică agricultura ecologică, pe care este practicată lucrarea minimă a solului.
‹ adv ›
Primele încercări de a practica agricultura conservativă au fost făcute în anul 2006, atunci când căuta soluții viabile pentru solul care era destul de complicat de lucrat, deoarece avea o textură lutoasă, moment în care a și făcut trecerea către sisteme alternative, mai puțin dăunătoare pentru sănătatea solului.
Fermierul spune că, după arat, dacă mai era și o iarnă fără precipitații, cu temperaturi scăzute, se formau bulgări mari, care necesitau intervenții suplimentare și, respectiv, cheltuieli mai mari pentru întreprindere, mai ales ținând cont de faptul că are în gestiune circa 1000 de hectare.
Mai târziu, prin anii 2009-2010, Igor Tcaci a început să aplice principiile care stau la baza agriculturii conservative. Pe parcurs, pe piață a apărut și mult mai multă tehnică și utilaje precum semănătorile No-Till sau mașini agricole care permiteau lucrarea solului la suprafață.
Igor Tcaci se numără printre beneficiarii proiectului MAC-P, fiind printre primii fermieri care au depus dosarul în cadrul acestui proiect.
Producătorul cultivă un spectru larg de culturi. Din cele 1000 de hectare, 30% din toată suprafața sunt însămânțate cu culturi de prima grupă (grâu, orz), câte 7-8% cu rapiță și floarea-soarelui.
Totodată, cultivă și sfecla de zahăr pe terenurile unde realizează lucrarea solului.
‹ adv ›
Pe lângă reducerea și excluderea lucrării solului, fermierul menționează că nivelarea solului, diversificarea asolamentului și varietăților cultivate, cultivarea culturilor de acoperire, dar și extinderea metodelor de protecție a plantelor se numără printre principalele aspecte ce trebuie realizate.
Cei care doresc să treacă la agricultura conservativă trebuie, în primul rând, să aibă încredere în această practică, a mai adăugat fermierul.
Mai devreme sau mai târziu, toți fermierii vor trece la agricultura conservativă și cu cât mai devreme se va întâmpla acest lucru cu atât mai bine va fi, crede Igor Tcaci.
Deja de șapte ani, producătorul mai prelucrează și 146 de ha de culturi ecologice. Acesta susține că și în această practică observă anumite schimbări în ceea ce ține de structura solului, inclusiv cheltuielile, care se micșorează.
La final, fermierul a ținut să remarce că, cel mai grav este că, producătorii s-au pomenit în situația în care nu mai au bani pentru a putea achiziționa din cele necesare pentru activitate. Și-ar dori să aibă acces la surse financiare mai ieftine, pentru că au planuri și idei grandioase, dar nu le pot realiza fără finanțe.
Acest articol face parte din campania de promovare a managementului durabil al terenurilor, realizată în parteneriat cu Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).
Proiectul MAC-P, finanțat de Banca Mondială și Fondul Global de Mediu, este dedicat creșterii competitivității agriculturii moldovenești și promovării practicilor agricole sustenabile. În cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor, producătorii agricoli care au investit în echipamente și utilaje agricole ce asigură conservarea și îmbunătățirea solurilor (no-till și strip-till) pot beneficia de granturi în valoare de până la 10 000 dolari SUA. Mai multe detalii despre Programul de granturi sunt disponibile pe site-ului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială – www.capmu.md.”
Comentarii