Republica Moldova s-a impus ca una dintre cele mai importante țări producătoare de prune, iar acest lucru se datorează producătorilor care investesc în tehnologii și asigură calitatea solicitată pe piață.
În ultimii doi ani, au fost realizate obiective deosebite la capitolul diversificarea piețelor de export, prunele numărându-se printre puținele fructe moldovenești pentru care cota de export pe piața UE a ajuns să depășească 50%.
Mai mulți producători, inclusiv datorită suportului proiectelor de susținere a sectorului horticol, au reușit să-și adapteze producerea și să realizeze primele livrări de prune pe piața UE.
În lunile iulie – august, prunele moldovenești au fost exportate în țări cum ar fi România, Austria, Belarus, Cehia, Germania, Estonia, Mongolia, Olanda, Polonia, Lituania, Letonia, cu toate că recolta ar fi cu 30-35% mai mică comparativ cu 2021, potrivit estimărilor.
După ce săptămâna trecută un importator din Italia a menționat faptul că și-ar dori să intensifice colaborarea cu producătorii autohtoni, recent, și un importator din Germania, care colaborează cu producători din Moldova de aproximativ 4 ani, a spus că în acești ani de colaborare a majorat esențial cantitățile importate din Moldova.
Încă în 2018, reprezentantul acestei companii, Kurt Halder, a vizitat Moldova pentru a identifica parteneri. De la primele câteva loturi livrate de probă în Germania acum circa 4 ani, compania la moment a ajuns să își asigure 30-40% din necesarul de prune din importuri moldovenești.
Sezonul mărfurilor germane s-a încheiat, dar, întrucât piața este încă receptivă, OGA/OGV, încă achiziționează prune moldovenești.
Am scris anterior despre sortimentul solicitat de către companie, informațiile sunt disponibile pe acest link. Totodată, amintim că certificarea GLOBAL G.A.P. și GRASP pentru export este obligatorie.
Comentarii