Tot mai multe terenuri sunt afectate de eroziune, iar în ultimii ani seceta a devenit un fenomen tot mai des întâlnit. Motivul ar fi defrișările masive a pădurilor și lipsa fășiilor de protecție pe câmpurile agricole. „Fâșiile de protecție ar putea fi comparate cu îmbrăcămintea pe care o purtăm pentru a fi protejați de frig, soare, vânt sau alte fenomene naturale”, susține Boris Boincean, doctor habilitat, promotor al ştiinţei agrare durabile în Republica Moldova.
Care este rolul fâșiilor forestiere?
„Datorită fâșiilor de protecție plantate pe terenurile agricole este redusă considerabil evaporarea apei din sol, dar și plantă. Fâșiile protejează plantele de vânturile puternice. Un alt aspect important este protejarea solului de eroziune. În general, terenurile în pantă cu înclinație mai mare trebuie neapărat să fie protejate de fâșii. Cu cât panta este mai mare, cu atât distanța dintre fâșii trebuie să fie mai mică”, ne-a explicat Boris Boincean.
La ce distanță trebuie plantate fâșiile?
„În general, cu cât copacii sunt mai înalți, cu atât aceștia protejează suprafețe mai mari de teren. Spre exemplu, dacă copacii au înălțimea de 10 metri, aceștia oferă protecție a circa 200 de metri de teren (10×20) din fiecare parte. Respectiv, fâșiile ar trebui plantate la distanța de 200 de metri în teren. Însă, aduce beneficii solului practic și o porțiune de fâșie amplasată la dinstanță mai mare, deci, producătorii ar trebui cel puțin să încerce pentru a se convinge de eficiența acestora, ceea ce la noi nu se realizează”.
Care ar fi avantajele fâșiilor de protecție pentru producătorii eco?
„Datorită acestor zone create, se dezvoltă activ prădătorii naturali ai insectelor ce produc daune în culturi. În mare parte, câmpurile sunt atacate din cauza raportului inegal dintre dăunători și prădătorii acestora. Acolo unde se dezvoltă insectele, neapărat se vor dezvolta și cei ce le consumă, în cazul în care vor avea un adăpost. Astfel, nu este necesar de a utiliza substanțe chimice. Totodată, ceea ce constituie un avantaj considerabil pentru toți producătorii, fâșiile de protecție asigură un spor de producție de 15-25%. Este demonstrat că consumul de apă pe terenurile protejate de aceste fâșii este cu 15-25% mai redus, un alt aspect important în condițiile în care o bună parte din terenuri nu sunt irigate”.
Ce specii recomandați pentru a planta o fâșie?
„Cea mai bună specie pentru primul etaj este stejarul, acesta este înalt și are o durată a vieții foarte lungă. Totodată, sunt potrivite și specii precum teiul, salcâmul și altele. Important este să le plantăm. Speciile din ultimul etaj cel mai des cultivate sunt măceșul, lemnul câinesc, păducel”.
Ce lățime trebuie să aibă o fâșie de protecție?
„Lățimea fâșiilor de protecție trebuie să fie de circa 10-20 de metri, se acceptă minim 5 metri, cu condiția că pomii din primul rând vor fi înalți și vor fi plantați tufari care vor reduce viteza vântului”.
Tăierea masivă a pădurilor produce fenomenul de secetă?
„Desigur. Pădurile prin procesul de transpirație elimină apă prin frunze din care se formează norii de ploaie. Totodată, covorul de vegetație format nu permite evaporarea apei din sol. Pădurile mențin apele subterane mai la suprafață, nu permit apei să pătrundă adânc. Spre exemplu, în orașul Bălți, acum câteva decenii, când ponderea pădurilor constituia circa 35-40% din suprafață, râul Răut era navigabil, pluteau corăbii mari. Acum, sunt doar 7-8% de păduri, iar acest râu a devenit mult mai mic. Este foarte important să existe un echilibru între terenurile arabile și păduri, altfel, nu mai putem vorbi de un sol sănătos”.
Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.