În contrast cu creșterea accentuată a exporturilor de seminţe de floarea-soarelui ca materie primă, sectorul uleiului de floarea-soarelui din Republica Moldova a cunoscut o dinamică opusă în opt luni ale anului 2024, susţine Iurie Rija, director executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, notează mold-street.com.
Astfel, în primele opt luni ale anului, exporturile de ulei de floarea-soarelui au constituit doar 69.184 de tone, de două ori şi ceva mai puţin comparativ cu perioada similară din 2022 și 2023, când volumul exporturilor a fost de 157.831 tone și, respectiv, 153.935 tone.
Exportăm materia primă, în loc de produse procesate
Aceeași situație se observă și în exporturile de șrot de floarea-soarelui – 59.889 tone în perioada ianuarie-august 2024, ceea ce e mai puțin de două ori comparativ cu rezultatele înregistrate în perioadele similare ale ultimilor 2 ani.
Mai mult ca atât, din iunie 2024 Republica Moldova nu mai exportă șrot de floarea-soarelui.
În plus, scăderea volumului de ulei exportat a fost accentuată de preferința fermierilor moldoveni de a vinde materia primă (semințele de floarea-soarelui) direct traderilor, care au oferit condiții comerciale mai avantajoase.
Un alt factor este faptul că autorităţilor nu le pasă de această industrie, invocând şi motivul că producţia de ulei este controlată de un monopolist, cu legături în trecut cu oligarhul Vladimir Plahotniuc.
Principala piaţă a ajuns Egiptul
În consecinţă, procesatorii s-au confruntat cu o presiune constantă din cauza scăderii prețurilor pe piața internațională și a termenelor lungi de plată, ceea ce le-a limitat capacitatea de a achiziționa volumul necesar de semințe de floarea-soarelui la condițiile care aranjează fermierii.
Expertul mai susţine că, începând cu luna iunie 2024, prețul de export al uleiului de floarea-soarelui a început să înregistreze o ușoară creștere, atingând 16,50-17 lei/kg, doar că volumele de export au fost mizere – de 500 de tone pe lună, adică au fost de 20 de ori mai mici decât în aceeaşi perioadă din 2023.
Analiza mai relevă că, în opt luni ale anului 2024, principala piaţă de desfacere pentru uleiul din Moldova a fost Egiptul, care a depăşit România şi Spania, iar principalul exportator a fost grupul Trans-Oil cu o cotă de circa 96% din total.
Comentarii