‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 24 decembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleInfluența temperaturilor ridicate asupra capacității de păstrare a merelor

Influența temperaturilor ridicate asupra capacității de păstrare a merelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În ultimii ani, se înregistrează schimbări din ce în ce mai pronunțate ale climei pe întreg globul pământesc, care deseori provoacă diverse fenomene negative cum ar fi: înghețurile de primăvară, seceta, furtunile, ploile torențiale cu grindină, inundațiile etc.

Efectele acestor calamități, de regulă, se resimt în perioada de vegetație sau de recoltare a fructelor. Însă multe dintre ele se manifestă abia în perioada de păstrare sau chiar după externarea fructelor de la păstrare.

În continuare, aș vrea să vorbesc despre faptul cum acționează temperaturile extrem de ridicate asupra capacității de păstrare a merelor și apariția căror dereglări fiziologice este favorizată de acest factor.

‹ adv ›

Temperaturile extrem de ridicate și secetă vor avea ca urmare predominarea fructelor de dimensiuni mici, cu o colorație și calități gustative slabe. Fructele de dimensiuni mici, în special de soiurile Gala, Golden Delicious și Champion, vor avea pierderi de greutate sporite și vor fi predispuse la ofilire.

În schimb, aceste fructe vor fi mai puțin afectate de mucegaiuri și vor avea o fermitate mai mare.

Gradul slab de colorație va duce la recoltarea fructelor supramaturate și, respectiv, o perioadă mai scurtă de păstrare a acestora. Pentru soiurile din grupul Red Delicious, Fuji și Jonagold va crește riscul de apariție a sticlozității. 

‹ adv ›

Această dereglare fiziologică apare în perioada de vegetație din cauza temperaturilor extreme și a secetei, deseori în rezultatul decalajelor de temperatură.

În același timp, ploile abundente, după o perioadă secetoasă, la fel pot contribui la apariția sticlozității, deoarece apa nu reușește să se asimileze, depozitându-se în spațiul intercelular.

În interiorul fructelor sau chiar pe suprafață apar zone mai lucioase. Gradul de afectare a fructelor poate fi diferit, de la slab până la sever.

‹ adv ›

Dacă fructele sunt slab sau mediu afectate, răcirea acestora trebuie să fie efectuată treptat, cu o perioadă de adaptare. În acest caz, merele trebuie răcite până la 8-10°C, la această temperatură urmează să fie păstrate circa 10-12 zile, ulterior temperatura se scade treptat până la temperatura optimă de păstrare pentru soiul respectiv.

Dar în cazul afectării severe, în jurul camerei semincere va apărea mucegai, care nu va fi vizibil, dar va afecta calitatea și aspectul fructelor.

Temperaturile ridicate de 30-35°C, care deja devin o normalitate, sunt unul din factorii care contribuie la apariția și dezvoltarea pătării amare (Bitter Pit). 

Această dereglare apare, dar de obicei nu este vizibilă, în livadă și se manifestă în depozitul frigorific în perioada de 100-120 de zile de păstrare.

Păstrarea în condiții de atmosferă controlată, tratarea cu 1-MCP și alte măsuri, spre regret, nu ajută la combaterea sau diminuarea acestei maladii. 

Din experiența personală, am observat că în anii când aveam așa temperaturi de lungă durată, pătarea amară apărea la soiurile sensibile deja în primele săptămâni de păstrare, iar gradul de afectare era destul de mare.

Cele mai sensibile soiuri la pătarea amară sunt Mutsu, Johnagold, Golden Delicious, Champion, Red Velox, Honey Crisp și altele. Fructele mari, recoltate din vârful pomilor, de asemenea prezintă un risc sporit de pătare amară.

La ziua de azi, nu există metode sigure și eficiente de prognoză, depistare și combatere a acestei dereglări, de aceea, aș recomanda să atrageți atenție deosebită la soiurile sensibile în anii cu temperaturi ridicate de 30-35°C, mai cu seamă dacă ați avut în anii precedenți cazuri de pătare amară.

Fructele mari din vârf recomand să fie recoltate în containere separate și să nu fie depozitate pentru o perioadă îndelungată.

Desigur, ar exista și multe alte recomandări, dar ele poartă un caracter mult mai complex, necesită efectuarea anumitor investigații și analize, însă de cele mai multe ori, fermierii nu se complică și ajung în iarnă cu fructe afectate.

O altă consecință a temperaturilor ridicate este afectarea fructelor de arsuri solare (sunburn), care la început afectează mai mult aspectul comercial, însă ulterior zonele afectate pot deveni maronii și putrede. Din aceste considerente, fructele cu arsuri solare nu sunt destinate păstrării.

Seceta îndelungată, urmată de precipitații de durată, în perioada când fructele ating un grad avansat de maturitate, deseori contribuie la apariția crăpăturilor, care în timpul păstrării se pot lărgi, devenind locul perfect pentru dezvoltarea bolilor fungice.

Până de curând, cel mai predispus soi de mere la crăpare era Gala, însă tot mai des, aceste afecțiuni se pot observa și la Jonagold, Champion și Ligol.

O altă maladie, care a fost observată recent la soiul Golden Delicious și la clonele sale, în special în zonele unde vara este foarte cald și uscat, este brunificarea difuză a epidermei (DSB – Diffuse Skin Browning).

Am observat-o și la noi la clonele Golden Reinders și Golden Klon B, atât în condiții de atmosferă controlată, cât și în cele de atmosferă normală.

Aceasta se poate manifesta în depozit deja peste o lună de la începutul păstrării. Nivelul sporit de bioxid de carbon, CO2, contribuie la sensibilitatea fructelor și la acutizarea simptomelor.

Pentru a preveni această maladie trebuie de efectuat răcirea fructelor în etape, inițial până la 8-10°C, apoi coborând treptat temperatura cu 0,5 grade pe zi. Și, desigur, este nevoie să monitorizăm atent temperaturile din perioada de vegetație în cazul acestor soiuri.

Pentru soiurile sensibile la opăreala epidermei (superficial scald), cum ar fi Granny Smith, Red Delicious și Fuji, temperatura înaltă înainte de recoltare va spori esențial riscul de apariție a acestei dereglări.

Și invers, temperatura aerului mai joasă de 10°C un timp mai îndelungat, va diminua acest risc. În literatura de specialitate sunt descrise în detalii aceste cifre.

Pentru a prognoza, a diminua sau combate opăreala la soiurile menționate mai sus, aș recomanda următoarele:

  1. Să monitorizați cu atenție temperatura înainte de recoltare în livezile cu aceste soiuri, cu ajutorul meteostațiilor sau altor mijloace.
  2. Să tratați loturile de mere cu aceste soiuri cu 1-MCP, respectând cu strictețe recomandările producătorului.
  3. În niciun caz nu păstrați merele soiurilor sensibile împreună cu alte soiuri.
  4. Începând cu luna decembrie, o dată în două săptămâni, plasați câte 5-10 mere în locuri cu temperaturi de 18-20°C. Dacă peste 5-7 zile veți observa că fructele devin maronii, iar acest proces avansează pe zi ce trece, înseamnă că veți avea întregul lot afectat de opăreală. E nevoie urgent să comercializați acest lot!
  5. În orice caz, evitați păstrarea îndelungată a acestor soiuri.

Evident, acest articol nu abordează cu lux de amănunte acest subiect. Însă, am vrut prin aceste exemple să atrag atenția pomicultorilor asupra importanței problemei, a consecințelor și riscurilor posibile, precum și unele recomandări pentru prevenirea acestora.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›