Vara, am povestit mai multe despre stresul termic la viței și cum să ne luptăm cu el, dar îndată înainte de venirea timpului rece (curând va veni și iarna adevărată și nu contează dacă ea ne place sau nu).
Pentru că, în orice caz deja vremea se răcește, pe alocuri poate fi în lunile următoare și foarte frig și, aș vrea să vă împărtășesc câteva sfaturi de menajare pentru întreținerea vițeilor iarna. În acest articol voi menționa principalele aspecte, însă dacă aveți mai multe întrebări, le puteți oferi în comentarii.
- „Temperatura de confort” pentru viței în primele 3 săptămâni de viață este de +15…+25 °С, dar asta nu înseamnă că vițeii nu pot fi ținuți la temperaturi mai scăzute. Principalul lucru în acest caz este să fie organizat „începutul de viață a vițelului” corect: imediat după fătare uscați-l la timp și dați-i să bea colostru bun, fără întârzieri.
- În sezonul rece, vițeii au doi „dușmani” principali: umiditatea crescută (umezeală) și curentul de aer. Eu pot să adaug și de asemenea, foamea (din cauza consumului scăzut de hrană), dar cred că nu este nevoie să vorbim despre astfel de lucruri. Dacă eliminați „dușmanii”, temperaturile sub zero grade C pentru viței vor fi absolut inofensive.
- Trebuie să înțelegeți diferența: mișcarea aerului (curentul de aer) și schimbul de aer (ventilația) fără accentul lingvistic, dar cu accent pe tehnologie. Principalul lucru este protejarea împotriva vântului, așa că chiar și un perete mic despărțitor este suficient pentru a crea un confort în cușca în care este ținut vițelul (vezi poze). O viteză a vântului mai mare de 0,2 m/s poate fi deja dăunătoare sănătății vițelului (vorbim despre sezonul rece).
- Dar schimbul de aer în incintă sau în grajd unde se întrețin vițeii nu trebuie oprit sub nicio formă, adică ventilația trebuie să funcționeze, dar conform modurilor de iarnă.
- De oferit mai multă hrană – trebuie să asigurăm necesitatea organismului în nutrienți ținând cont de temperatura scăzută a mediului. De exemplu, cu fiecare scădere a temperaturii cu 5 °C de la marcajul zero al termometrului, vițeii trebuie hrăniți cu 10% mai mult lapte și, uneori, în timpul gerurilor severe și persistente (ca o excepție) este posibil să se ofere și „prânzul”, adică nu de 2 ori de dat lapte, dar de 3 ori pe zi.
- Temperatura laptelui de băut nu trebuie să fie mai mică de 41 °C (câteodată mai cald este și mai bine, dar nu ar fi cazul să exagerăm).
- În perioadele cu geruri, dacă un vițel la vârsta de 21 de zile are o greutate de 50 kg sau mai puțin, este necesar să se adauge cu 10-18% mai mult lapte decât la semenii cu greutatea normală. Uneori se folosesc măsuri similare dacă vițeii sunt suficient de mari, în consecință, cu cât vițelul este mai mare, cu atât i se dă mai mult lapte. Poate fi puțin ciudat, dar în practică este foarte justificat.
- Culcușul – ar trebui să fie uscat și să aibă un strat suficient de gros, abundent și ar trebui să fie împrospătat în mod regulat și, din nou, după cum spun americanii, paiele rămân standardul de aur al așternutului pentru viței în timpul iernii, deși uneori poate fi înlocuit și cu hârtie mărunțită, sau amestecuri de hârtie cu paie, sau rumeguș cu paie sau chiar cârpe cu paie sau strujeni mărunțiți.
- De verificat umiditatea așternutului se poate prin metoda clasică. De exemplu, te pui în genunchi și dacă în 20 de secunde îți apar pete umede pe pantaloni (unde sunt genunchii), atunci pentru viței este – umed!
- Controlul temperaturii aerului în grajd – dacă vițeii sunt ținuți în interior, principalul lucru este să nu fie schimbări bruște și mari de temperatură într-o singură zi (pentru viței diferența de temperatură nu trebuie să fie mai mare de 10 °С și asta este important). Deci, sistemul de ventilație trebuie să fie instalat cu înțelepciune;
- Despre îngrijirea vițeilor nou-născuți, plănuiesc o postare separată, dar acum cu accent pe iarnă, sfatul principal este să uscați rapid vițelul, există destule metode: lămpi, uscători, sau pur și simplu să-l ștergeți bine, ca să nu piardă glicogenul din mușchi. Pentru că, dacă mușchii au tremurat de frig, asta deja înseamnă că e prea târziu! Atunci să știți că ați pierdut o tonă de lapte din viitoarea lactație, iar capacitățile sistemului imunitar „s-au redus” cu peste 60% și, de asemenea, dacă nu ați uscat la timp vițelul și el a înghețat, atunci asimilarea colostrului va fi foarte scăzută. În consecință, efectul colostrului va fi minim.
- În perioada friguroasă de iarnă trebuie de mărit cantitatea de colostru pentru prima băutură;
- Dacă nu aveți în ferma voastră o maternitate specială pentru fătările vacilor cu boxe separate, atunci ar trebui să fie organizată deja de ieri.
- Vițeii vor supraviețui mai bine sezonul rece, dacă vacile în perioada lor de înțărcat (repausul mamar) vor fi hrănite corespunzător.
- Dacă sunt geruri severe, atunci este posibil să se întârzie înțărcatul vițeilor de la lapte chiar și cu o săptămână (de exemplu, în SUA, în regiunile cu ierni geroase, o astfel de întârziere poate fi de până la 10-14 zile, dar principalul indicator va fi consumul de furaje combinate (pelete) timp de 3 zile la rând (1,8-2,0 kg).
V-ar putea fi util și articolul Profilaxia bolilor respiratorii la viței – 10 sfaturi utile.
- Nu uitați de apa potabilă, ar trebui să fie caldă, proaspătă, iar apa între băut (hrănit cu) lapte este de o importanță deosebită.
Trebuie de amintit că stresul termic este unul dintre cei mai puternici imunosupresori!
- Există o astfel de expresie că stresul cauzat de frig este echivalent cu a nu hrăni deloc un vițel.
- Și, de asemenea, nu este de dorit să se efectueze toate imunizările planificate și situaționale în perioada de 2 săptămâni înainte de înțărcat și până la 2 săptămâni după.
- În secțiunile de grup în care se țin vițeii înțărcați, locul de odihnă trebuie să fie perfect uscat, aș sfătui să se păstreze întreaga secțiune în care se țin vițeii la uscat ideal. De exemplu, la unele ferme chiar și aleile cu bălegar tot așa sunt bine acoperite cu paie pentru perioada cu ger (vreme rece), acest lucru este corect și convenabil.
Și la sfârșit, ca întotdeauna, ceva interesant și important din partea mea. Astăzi, despre o vestă, o jachetă, un valtrap, o pătură, un veston, în engleză: coat, jacket… e vorba despre unul și același lucru – despre hăinuța specială pentru viței și eu am câteva sfaturi:
- Va fi util doar în primele 7 maxim 10 zile din viață a vițelului, însă conform vorbelor vânzătorilor acestor paltonașe ele vor fi utile până la 3 săptămâni;
- Această vestă va fi utilă pentru vițeii mici după naștere și slabi, adică puteți să nu îmbrăcați toți vițeii;
- Lucrul principal este că ar trebui să fie de dimensiunea potrivită și la fiecare 4 zile este necesar să se verifice starea pielii vițelului de sub ea;
- Dar în Ucraina, România și în R. Moldova se poate descurca și fără paltonașe.
Toate celelalte recomandări pentru creșterea vițeilor sănătoși (îngrijire, întreținere, boli, etc.) puteți căuta în celelalte articolele ale noastre.
V-ar putea fi util și articolul Buletura (devierea articulației gleznei) la viței. Prevenire.
Comentarii