‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 6 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriIon Belocosov: Succesul în viticultură necesită adaptare și inovație în Moldova

Ion Belocosov: Succesul în viticultură necesită adaptare și inovație în Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

De 14 ani, Ion Belocosov din satul Costești, Ialoveni, administrează o afacere cu viță-de-vie.

El spune că este dificil să întreții o astfel de plantație, deoarece e nevoie să fii în pas cu schimbările și standardele europene, dar subliniază că în Republica Moldova există perspective de dezvoltare, notează radiomoldova.md.

În procesul de dezvoltare a afacerii, deschisă în anul 2010, antreprenorul Ion Belocosov a avut parte de sprijin și spune că astăzi există un șir de oportunități pentru antreprenori.

„De la an la an piața devine tot mai pretențioasă la capitolul calitatea strugurilor, dacă în trecut era destul să fim competitivi doar cu plantațiile de viță de vie, acum e nevoie să avem irigare, sisteme de protecție împotriva soarelui, piețele europene solicită să avem și linii de ambalare”, a spus Belocosov.

‹ adv ›

El menționează că sunt perspective pentru a dezvolta o afacere aici, în Republica Moldova și le recomandă antreprenorilor să aplice la programele de finanțare.

„Sunt foarte multe proiecte de finanțare a afacerilor, este ușor de găsit informații despre proiectele date.

Important e ca antreprenorul să aibă capacități de citire, de a aplica și să aibă speranță că în țara noastră există perspectivă de dezvoltare”, a mai spus antreprenorul.

Cât privește roada din acest an, antreprenorul spune că va fi mai mică, în schimb prețul va crește.

„Cantitativ e la jumătate din roada de anul trecut, dar dacă e să luăm la preț avem un preț mai bun deja, nu putem spune că e rău”.

Și autoritățile de resort recunosc faptul că recolta de struguri din acest an a scăzut cu 30 la sută din cauza secetei.

‹ adv ›

În schimb, anul vitivinicol a fost prielnic pentru exporturi, iar țara noastră a ajuns să depășească cifrele de până la pandemie.

„Rezultatele sunt promițătoare. Este pus accentul pe vinurile din soiurile autohtone și anul acesta în premieră soiurile autohtone au avut o cerere foarte mare” a constatat directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Ștefan Iamandi.

Republica Moldova e singura țară vitivinicolă care exportă 85% din vinul pe care îl produce, iar aproape jumătate din vinurile noastre ajung pe piața Uniunii Europene.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, anul trecut, exportul de vinuri din struguri a constituit peste 10 milioane de decalitri.

‹ adv ›

Principalele țări de destinație ale vinului moldovenesc au fost Belarus, Georgia, România, Cehia și Polonia.

De asemenea, Republica Moldova a livrat aproximativ 300 de mii de decalitri de vin spumant. Cele mai mari cantități au ajuns în România, Statele Unite ale Americii, Germania, Turcia și Belarus.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›