Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de a nu restitui TVA la uleiul exportat este în esență o confiscare a banilor, fără decizia unei instanțe de judecată – a explicat economistul Veaceslav Ioniță, scrie Tribuna.
Potrivit spuselor sale, TVA este un impozit plătit de consumator. Producătorul achită în avans TVA, atunci când face investiții sau procura materie primă.
În cazul exporturilor TVA este plătit de consumator în bugetul țării unde este exportată marfa. Exact așa obținem miliarde de lei anual din TVA de la mărfurile importate. Producătorul în momentul exportului primește înapoi suma de TVA pe care el a dat-o în avans Guvernului.
Veaceslav Ioniță a mai adăugat că, spre exemplu autoritățile din Ucraina au depreciat hrivna, pentru a ieftini cu 20% producția ucraineană, pentru a încuraja exporturile. A
Amintim că, Grupul Trans-Oil a declarat, la data de 10 august, că nu mai poate subvenționa prețul uleiului de floarea-soarelui şi a amenințat cu stoparea activității uzinei din Bălţi, dacă Guvernul prin Comisia pentru Situații Excepționale nu anulează decizia de la finele lunii mai 2022, prin care la exportul de ulei nu poate beneficia de rambursarea TVA.
Ulterior, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a spus că lipsa eficienței întreprinderii nu trebuie pusă doar pe seama deciziei CSE, ci și pe seama echipamentelor învechite.
Comentarii