‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 decembrie, 2024
-1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIrigarea ardeiului prin picurare. Sfaturi pentru recolte bune

Irigarea ardeiului prin picurare. Sfaturi pentru recolte bune

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ardeiul este una dintre cele mai popular cultivate Solanaceae. Ținând cont de condițiile climatice, particularitățile culturii și aspectele economice, este recomandată irigarea prin picurare a ardeiului.

În acest articol discutăm principalele particularități de care ar fi bine să țineți cont la irigarea culturii, și anume:

  • Irigarea ardeiului prin picurare – particularități
  • Fertilizarea și fertirigarea ardeiului
  • Cum ajută mulcirea irigarea ardeiului

Sistemul radicular al ardeiului, ținând cont de faptul că este cultivat prin răsad, în urma repicării și transplantării, se dezvoltă fibros în stratul de sol de la suprafață de 0-40 cm.

‹ adv ›

Ardeiul este o cultură versatilă cultivată cu succes atât în câmp deschis, cât și în teren protejat, dacă îi sunt asigurate condițiile necesare de creștere.

Este o specie termofilă, semințele germinează la temperaturi de 14…15°C, iar temperatura optimă pentru creșterea și dezvoltarea plantelor este de 24…25°C.

La temperaturi peste 32°C și sub 13°C, floarea și ovarele sunt afectate, iar plantele la 0°C mor. Ardeiul iubește lumina, de la apariția frunzelor până în perioada de legare a fructelor, iluminarea ar trebui să dureze 10-12 ore pe zi.

‹ adv ›

La insuficiența de umiditate, plantele nu se dezvoltă, rămân mici și formează fructe mici. Umiditatea optimă a aerului pentru ardei este de 70-80%.

Dacă obișnuiți să cultivați ardeiul pe suprafețe mici, v-ar putea fi util articolul Irigarea ardeilor – cât de des și cum corect udăm.

Irigarea ardeiului prin picurare – particularități

Pentru o dezvoltare completă, este recomandat să se combine irigarea prin picurare a ardeiului cu fertilizarea solului cu îngrășăminte minerale. Majoritatea îngrășămintelor cu azot sunt introduse în perioadele de înflorire activă și de formare a fructelor.

‹ adv ›

Fosforul se adaugă atunci când fructele s-au format deja și începe mărirea acestora până la dimensiunile caracteristice soiului. Alte substanțe utile, precum magneziu, potasiu, calciu, sunt introduse periodic în sol pe tot parcursul sezonului, fertilizând constant plantele în curs de dezvoltare.

Organizarea udării regulate a plantelor plus fertirigarea competentă permite obținerea recoltelor bune. Umiditatea solului din momentul plantării răsadurilor până în faza de formare a fructelor este recomandat a fi menținută la 85-90% din capacitatea de câmp pentru apă.

În perioada ulterioară, adică fructificare, este recomandat ca umiditatea să fie la nivelul de 80%, monitorizându-se permanent.

De obicei, se recomandă scheme de irigare:

  • 0,7 m x 0,2 m;
  • 0,9 m + 0,5 m x 0,2 m.

Cantitatea de apă pentru irigare depinde de textura solului (solurile nisipoase și argiloase valorifică apa diferit), mulcirea solului, rezerva de apă din sol, climă și faza de creștere a ardeiului.

În medie, se consumă 30-35 m3/ha la o udare prin picurare după plantarea ardeiului la locul definitiv. De obicei, se instalează benzi de picurare cu o schemă cu două linii.

În ultima etapă, când are loc formarea fructelor, planta are nevoie de mai multă apă decât de obicei, norma de udare poate să ajungă până la 100 m3/ha, în funcție de condiții.

Dispozitivului pentru măsurarea umidității – tensiometrul ar trebui să indice nu mai puțin de 0,043 MPa la adâncimea solului udat (de la 40 cm în sus).

De cele mai multe ori, sunt utilizate benzi de picurare cu un debit de la 0,6 litri pe oră la 1,6 litri pe oră și o grosime de 0,15-0,2 mm. Distanța dintre emițători pentru irigarea prin picurare a ardeiului este recomandat a fi de 20-30 cm.

Alte recomandări privind irigarea prin picurare a ardeiului găsim în manualele de legumicultură:

Fertilizarea și fertirigarea ardeiului

Atunci când vorbim de schema general recomandată de nutriție a ardeiului, majoritatea autorilor recomandă introducerea a 20-30 de tone de gunoi de grajd descompus la hectar și îngrășămintelor cu fosfor și potasiu toamna, la pregătirea terenului prin arătură.

Totodată, îngrășămintele cu fosfor și potasiu pot fi introduse etapizat, adică cantitatea de bază toamna, iar o parte din acestea în perioada de vegetație.

Important! Îngrășămintele se introduc în sol în baza analizei solului pentru a determina exact cantitățile necesare de administrat în funcție de particularitățile pe care le aveți.

Îngrășămintele cu azot sunt aplicate primăvara, înainte de semănat și în timpul sezonului de vegetație. Dacă este utilizată cultura prin răsaduri, în timpul plantării pot fi aplicate îngrășămintele folosind irigarea prin picurare.

Regularitatea fertilizării depinde de cerințele soiului, scopul producerii. În majoritatea cazurilor, după plantare la locul definitiv prima fertilizare este recomandată la 10-12 zile de la plantarea ardeiului.

Pentru prima fertilizare pot fi utilizate multiple îngrășăminte disponibile la momentul actual în comerț, cel mai simplu ar fi 20-25 kg/ha NPK.

Următoarele fertirigări se fac după prima recoltă.

Este recomandat ca fertirigarea să fie combinată cu fertilizarea foliară a ardeiului. Fertilizarea foliară pe fondul fertilizării principale joacă, de asemenea, un rol important, deoarece ajută la corectarea și completarea nutriției radiculare în perioadele critice de creștere.

Prima fertilizare foliară este recomandat a se efectua în intervalul 7-12 zile după plantarea răsadurilor, pentru a stimula dezvoltarea sistemului radicular la ardei. Pentru aceasta pot fi folosiți biostimulatori.

A doua fertilizare foliară este orientată spre dezvoltarea părții verzi a plantei. Pentru aceasta se utilizează fertilizator solubili de tip NPK complementate cu diferite elemente minerale necesare. Fertilizarea foliară poate fi combinată cu cea radiculară.

Când se efectuează fertilizări foliare și radiculare cu stimulatori de creștere, este important să se reducă dozele de aplicare a azotului în sol. Excesul de azot poate afecta dezvoltarea.

În perioada de înflorire este foarte importantă fertilizarea ardeiului cu bor. Elementul ajută inclusiv la reducerea stresului plantei de ardei cauzat de factorii meteorologici.

Pentru fertilizare pot fi utilizate diferite îngrășăminte disponibile ce conțin și bor, iar cel mai simplu ar fi de aplicat pe suprafețe mici 25-30 ml de bor lichid în 10 litri de apă.

În perioada de formare a fructelor un rol foarte important îl joacă calciul, mai ales dacă e să luăm în calcul pericolul dezvoltării putregaiului apical (detalii despre acesta găsiți aici).

Ținând cont de particularitățile absorbției calciului de plantă, este recomandat ca acesta să se aplice foliar împreună cu un complex de alte microelemente.

Totodată, în această perioadă, poate fi administrat radicular azotatul de calciu în doză de 25 g la 10 litri pentru a suplini necesarul. Cel mai bine este să efectuăm aplicarea de 3-4 ori la fiecare 3-4 zile.

În această perioadă, este bine să oferim atenție și fertilizării cu magneziu, utilizându-se îngrășăminte complexe ce conțin magneziu.

Important! Pentru eficientizarea udărilor, este recomandată mulcirea plantelor de ardei.

Experiențele realizate arată că numărul de udări și normele utilizate la irigare în timpul sezonului de vegetație au variat în funcție de tipul de irigare, tipul de material de mulcire, condițiile meteorologice și faza de dezvoltare a plantei.

Norma de irigare și numărul de udări au scăzut semnificativ prin mulcirea solului și au depins de materialul folosit în acest scop. În general, de cele mai multe ori randamentele cele mai mari s-au obținut în variantele cu mulcirea solului cu folie de polietilenă neagră.

Pe lângă un consum mai mic de apă, mulcirea cu folie de polietilenă neagră a permis și acumularea unei cantități mai mari de zaharuri în fructele de ardei, dar și grăbirea atingerii acestora a maturității.

Pe suprafețe mici, pot fi utilizate materiale naturale de mulcire, cum ar fi paiele, fânul sau alte materiale naturale.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›