‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriIurie Malanețchi a investit într-o fermă de oi rasa Romanov: Am avut și 5...

Iurie Malanețchi a investit într-o fermă de oi rasa Romanov: Am avut și 5 miei la o fătare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Acum aproape trei ani, Iurie Malanețchi a decis să înființeze o fermă de oi. Fiind din domeniul tehnic, la alegerea sectorului în care să investească a stat calculul rentabilității și planificarea corectă, cu toate că, acum, afacerea sa a devenit pentru el o activitate de suflet.

Ferma de ovine de la Criuleni se bucură de popularitate în zonă, iar investițiile făcute an de an i-au permis să reducă la minim lucrările necesare în fermă.

„Am analizat mult sectorul în care aș putea investi. Până la înființarea fermei de oi, nu am îngrijit niciodată de aceste animale, însă, după ce nu am mai putut lucra în domeniul meu din cauza sănătății, am înțeles că sunt ceea ce mi se potrivește cel mai bine”, povestește Iurie Malanețchi.

După o analiză a raselor, a optat pentru Romanov, avantaje fiind mai multe, potrivit antreprenorului.

„Mai întâi de toate, am analizat caracteristicile mai multor rase, criteriile de bază la selectarea celei potrivite a fost necesarul de timp pentru îngrijire, prolificitatea și rezistența acestora la boli.

Într-un final, am ales rasa de oi Romanov deoarece este o rasă crescută pentru carne, respectiv, excludem necesitatea mulsului. În plus, este o rasă nepretențioasă, cu un consum redus de furaje, ținând cont de sporul de producție pe care îl generează, dar și rezistentă la boli”.

‹ adv ›

A importat oile din Ucraina și spune că acum nu ar schimba pe nimic această rasă.

„Oile sunt relativ mici, nu sunt grase, carnea este fină, fără multă grăsime. În țară la noi nu este atât de mult răspândit consumul de carne de oi. Respectiv, la carcasa pe care o are Romanov, îmi pare cea mai avantajoasă rasă. La tăiere, avem 15-20 kg, ceea ce îmi pare optim și din punct de vedere al cheltuielilor pe care le suportă un potențial consumator atunci când cumpără o oaie pentru consum.

În plus, aceste oi sunt foarte prolifice, am avut și cinci miei la o fătare. Totuși, numărul mare de miei nu este cea mai bună opțiune, deoarece acestea nu reușesc să-i hrănească și îngrijească corespunzător. Putem avea și două fătări pe an. La început, când sunt tinere, le las o perioadă mai mare între fătări pentru a-și adapta organismul. Totuși, spre deosebire de alte rase, la vârsta de șapte luni deja ating maturitatea sexuală și merg la berbec”.

Într-adevăr, printre caracteristicile rasei se numără vârsta timpurie de introducere la montă a femelelor – 7 luni (sau atingerea greutății corporale de 40 kg).

Totodată, durata gestației este de 145 de zile, mai puțin decât la alte rase.

‹ adv ›

Mai multe detalii despre rasa de oi Romanov găsiți pe acest link.

În ferma lui Iurie Malanețchi cea mai mare problemă rămâne a fi insuficiența brațelor de muncă. Motiv din care, a fost nevoit să investească mai mult pentru a exclude unele lucrări.

O altă problemă, potrivit lui, ar fi prețul mic oferit pentru carne de către magazine și supermarketuri, fapt care l-a stimulat să vândă mieii direct către consumator.

‹ adv ›

Din același motiv, nu planifică să mărească efectivul care, la moment, numără circa 200 de capete.

„Pentru mine nu este rentabil să comercializez către magazine, din cauza prețului pe care îl oferă. La moment, am un credit de 250 de mii de lei, bani pe care i-am cheltuit pe achiziția furajelor. Acestea au fost foarte scumpe în 2022. Am avut și fânul propriu, dar, în acest an, din cauza secetei, a fost o recoltă foarte slabă. Nici lucrători la recoltare nu am avut suficienți, de aceea, spre exemplu lucerna am recoltat-o cu ajutorul utilajelor”.

A construit un abator mic pentru a tăia mieii în fermă, dar și a dotat o încăpere pentru cei care vor dori să se angajeze și să îngrijească de animale. Cu toate acestea, doritori sunt puțini.

„Chiar dacă nu este o muncă grea, iar animalele sunt nepretențioase, mulți preferă să evite să lucreze, fie și dacă nu au bani. Tot din cauza lipsei muncitorilor am instalat un gard electric pe pășune, am dotat ferma cu adăpători speciale, însă oricum nu planific să majorez efectivul până nu voi avea un număr suficient de clienți pentru aceasta și muncitori în care să am încredere, a conchis Iurie Malanețchi”.

V-ar putea plăcea și istoria afacerii lui Ion Leuntean: „Oile Frize merită investiția. Nu mai avem brânză în stoc”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›