Acum aproape trei ani, Iurie Malanețchi a decis să înființeze o fermă de oi. Fiind din domeniul tehnic, la alegerea sectorului în care să investească a stat calculul rentabilității și planificarea corectă, cu toate că, acum, afacerea sa a devenit pentru el o activitate de suflet.
Ferma de ovine de la Criuleni se bucură de popularitate în zonă, iar investițiile făcute an de an i-au permis să reducă la minim lucrările necesare în fermă.
După o analiză a raselor, a optat pentru Romanov, avantaje fiind mai multe, potrivit antreprenorului.
A importat oile din Ucraina și spune că acum nu ar schimba pe nimic această rasă.
Într-adevăr, printre caracteristicile rasei se numără vârsta timpurie de introducere la montă a femelelor – 7 luni (sau atingerea greutății corporale de 40 kg).
Totodată, durata gestației este de 145 de zile, mai puțin decât la alte rase.
În ferma lui Iurie Malanețchi cea mai mare problemă rămâne a fi insuficiența brațelor de muncă. Motiv din care, a fost nevoit să investească mai mult pentru a exclude unele lucrări.
O altă problemă, potrivit lui, ar fi prețul mic oferit pentru carne de către magazine și supermarketuri, fapt care l-a stimulat să vândă mieii direct către consumator.
‹ adv ›
Din același motiv, nu planifică să mărească efectivul care, la moment, numără circa 200 de capete.
A construit un abator mic pentru a tăia mieii în fermă, dar și a dotat o încăpere pentru cei care vor dori să se angajeze și să îngrijească de animale. Cu toate acestea, doritori sunt puțini.
Comentarii