‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIvan Guci: Sorgul este foarte profitabil, așteptăm o recoltă de 9 tone/ha

Ivan Guci: Sorgul este foarte profitabil, așteptăm o recoltă de 9 tone/ha

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sorgul – cultura soluție în cazul anilor secetoși, s-a dovedit a fi o alternativă potrivită și pentru anii cu precipitații din abundență, cum ar fi acesta.

În cadrul companiei ValenAgro, sorgul a ajuns a fi una dintre cele mai profitabile culturi – clasându-se pe locul 2 după floarea soarelui.

Mai multe detalii la acest subiect a oferit Ivan Guci, director de dezvoltare al companiei.

„Sorgul este cultivat în cadrul companiei al treilea an, iar acest sezon vine cu cele mai bune rezultate. A fost îmbunătățită esențial tehnologia, am optat pentru cei mai performanți hibrizi, astfel încât recolta estimată pentru acest an este de 9 tone per hectar. Pe unele câmpuri am putea obține și 10 tone”.

‹ adv ›

Pe lângă tehnologia obișnuită, în cadrul companiei sunt testate și diferite densități de cultivare a culturii – de la tradiționalele 250 de mii de plante per hectar la cultura intensivă – de 400 de mii.

„Anul acesta am optat pentru cultivarea în sistem intensiv deoarece rezervele de umiditate din sol ne permit asemenea experimente. Planificăm să obținem circa 12 tone per hectar. Sorgul este semănat la distanța dintre rânduri de 70 cm și 45 de cm. Cultura nu are necesități mari în umiditate, deoarece poate absorbi și apa fizic legată, indisponibilă altor specii tradiționale. Ce ține de următorii ani, pentru recolte stabile vom semăna la densități de 250 de mii de plante recoltabile per hectar”.

Ce ține de principalul aspect – cel economic, Ivan Guci spune că, la moment, fermierii din țară nu asigură cantitățile necesare nici măcar pentru a acoperi cererea internă, astfel că sorgul este o cultură profitabilă.

„Nici nu ne gândim la export, doar necesitățile companiei locale Zernoff ar constitui circa 120 de mii de tone, iar noi le putem asigura doar 20% din total. Dedicăm sorgului aproximativ 24-27% din asolament. Nu am exclus nici porumbul din asolament – acesta ocupă circa 20-22%. În cadrul companiei noastre sorgul este a doua cea mai profitabilă cultură după floarea soarelui”.

Totodată, cultura este mult mai puțin pretențioasă față de condițiile de mediu.

„Sorgul este o cultură mult mai puțin pretențioasă decât porumbul. Necesită mai puține fertizilări și tratamente. Unica problemă ce ține de dăunători ar fi afidele, însă în acest an s-au dezvoltat mai puțin. Pentru viitor însă, trebuie să luăm în calcul posibilitatea că vor fi necesare tratamente împotriva acestui dăunător”.

‹ adv ›

O altă încercare a companiei este cultivarea sorgului în a doua cultură, după rapiță. Despre rezultatele acestei experiențe vă vom povesti la toamna – în perioada recoltării.

Dacă v-a plăcut acest articol, puteți citi mai multe detalii despre sorg pe acest link.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›