‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLegume ce pot fi cultivate în perioada rece

Legume ce pot fi cultivate în perioada rece

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În sezonul rece, solariile și serele devin spații ideale pentru cultivarea legumelor adaptate la temperaturi scăzute. Cu un minim de investiții și câteva tehnici simple, putem obține recolte bune și în lunile de iarnă.

Ce legume pot fi cultivate în perioada rece?

Printre legumele și verdețurile care se adaptează bine în sezonul rece se numără:

  • Salata verde, spanacul, mărarul, pătrunjelul – acestea sunt plante care rezistă bine la temperaturi scăzute și se dezvoltă ușor.
  • Ceapa verde și usturoiul de iarnă – sunt rezistente la frig și pot fi recoltate pentru cozi verzi.
  • Ridichea – soiurile timpurii pot fi cultivate cu succes, oferind recolte rapide.

Citiți mai multe despre Cultivarea spanacului – sfaturi la semănat și îngrijire.

‹ adv ›

Vezi și Salata – sfaturi pentru cultura de toamnă și iarnă.

Vezi și Cultivarea ridichilor de lună. Sfaturi utile la semănat, îngrijire.

La începutul primăverii, puteți încerca să cultivați și câteva flori rezistente la frig, precum crocus, narcisele și lalelele sau azalee și ciclamene în ghivece.

‹ adv ›

De asemenea, soiurile de căpșuni rezistente la frig pot fi o opțiune interesantă.

Alegerea soiurilor potrivite

Pentru a avea succes în această perioadă, optați pentru soiuri sau hibrizi de legume rezistente la frig, cu o perioadă scurtă de vegetație.

Verdețurile, cum ar fi măcrișul sau rucola, sunt potrivite, deoarece necesită puțină lumină și temperaturi mai reduse.

‹ adv ›

De exemplu, germinarea semințelor de măcriș are loc la temperaturi de 2 – 3 grade Celsius, iar plantele se dezvoltă bine în condiții termice de aproximativ 15 grade Celsius.

Măcrișul mai poate fi semănat toamna târziu în teren deschis înainte de venirea înghețului, ceea ce asigură o perioadă optimă pentru ca semințele să nu încolțească.

Temperatura optimă pentru dezvoltarea rucolei este de 18-20 de grade Celsius. La scăderile de temperatură, planta își încetinește creșterea și dezvoltarea, sezonul de creștere este prelungit semnificativ.

Odată cu apariția înghețurilor prelungite, este necesar să construiți un adăpost peste parcele din folie de plastic sau orice alt material de acoperire.

Temperatura și iluminarea

Menținerea unei temperaturi optime în solar este una dintre regulile de bază. Amplasarea acestuia în partea de sud și izolarea fundației ajută la menținerea unui mediu potrivit.

În lunile noiembrie și decembrie, când zilele sunt mai scurte, se recomandă iluminarea suplimentară pentru a preveni slăbirea plantelor.

Pregătirea semințelor

Pentru a grăbi germinarea, este recomandat să spălăm semințele. Acestea pot fi înmuiate în apă și schimbate la fiecare câteva ore, procedeu ce ajută la eliminarea uleiurilor eterice și facilitează dezvoltarea embrionului.

De exemplu, semințele de pătrunjel pot germina în 14 zile, față de 20-22 de zile în mod obișnuit, iar la mărar, timpul de germinare poate fi redus la 7 zile.

Îngrijirea plantelor în solarii

cultivare spanac toamna

Pe vreme uscată, solarul trebuie aerisit, evitând curenții de aer. Plantele se udă rar, dar consistent, de 2-3 ori pe săptămână.

În cazul unei scăderi semnificative a temperaturii, puteți proteja culturile cu agrofibră, folosind arcuri metalice pentru a forma tuneluri de protecție. Mulciul din gunoi de grajd și paie, plasat între rânduri, va ajuta la susținerea temperaturii.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›