‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
24.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleLucrări și tratamente la vița-de-vie primăvara - sfaturi

Lucrări și tratamente la vița-de-vie primăvara – sfaturi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Luna martie este perioada în care se realizează multe dintre lucrările importante în plantațiile de viță-de-vie. Și în acest an, viticultorii, în această perioadă, efectuează tăierile în uscat, aplicarea îngrășămintelor, dirijarea și legatul corzilor. 

Contactat de Agrobiznes, Sergiu Tutovan, consultant în agricultură, în special în creșterea strugurilor de masă, a îndemnat producătorii, pe lângă principalele lucrări pe care le efectuează la moment, să nu întârzie cu dezmușuroitul și copcitul.

Vezi aici detalii despre Cotorâtul sau copcitul la viţa-de-vie, când și de ce se face.

„În plantațiile tinere, viticultorii ar trebui, cât mai rapid, să facă copcitul, să înlăture rădăcinile superficiale astfel ca să nu permită trecerea activității viței-de-vie pe aceste rădăcini ci să favorizeze formarea mai intensă a rădăcinilor principale ale butucului. Cei care au mușuroit viile tinere să le dezmușuroiască urgent, pentru că au apărut sârmarii, cărăbușii de mai, gândacul pământiu (Opatrum sabulosum), care, dacă nu vor fi ținuți sub control, pot aduce daune majore în vii”. 

Specialistul a amintit că, de corectitudinea tăierii viței-de-vie ține producția viitoare de struguri, astfel că, cei care au terminat tăierile, trebuie să se ocupe cu fertilizarea de bază în funcție de rezultatele analizei agrochimice și de recolta planificată, introducerea îngrășămintele în sol. 

V-ar putea fi util și articolul Viabilitatea ochilor la vița de vie – rezistența soiurilor la iernare.

„Chiar dacă cea mai mare parte dintre producătorii de struguri deja au finalizat tăierile în uscat, totuși mai sunt și viticultori, care dețin suprafețe mai mari, care încă continuă tăierile în uscat. Tot aici, amintesc că sistemul de tăieri foarte mult depinde de sistemul de susținere, dacă nu dispun de un sistem de susținere adaptat la sistemul de tăiere lungă, mai bine să rămână la sistemul pe care îl respectau anterior.

Cei care dispun de sisteme de irigare au fost îndrumați să înceapă irigarea de aprovizionare, pentru a face o rezervă de apă în sol. La moment, pentru vița-de-vie rezerva de apă din sol este foarte mică”. 

Odată cu începerea plânsului se recomandă și începerea legatului, iar Sergiu Tutovan susține că în cazul în care, structura de susținere nu corespunde sistemului de tăiere se frâng multe corzi, sau se mutilează sistemul conducător.

„Astfel că, odată cu începutul plânsului, se recomandă de fapt și începerea legatului, atunci cu mult mai puțin sunt traumate corzile”.

‹ adv ›

După legat, se va realiza un tratament în uscat cu preparate pe bază de cupru, a mai menționat specialistul. 

„Totodată, în plantațiile în care a fost depistat păduchele țestos (Pulvinaria vitis) trebuie efectuat un tratament în uscat cu insecticid pe bază de ulei mineral, dar care nu trebuie folosit în amestec cu zeamă bordeleză sau cupru”. 

Vezi și Dăunătorii viței de vie, deficiențele de prindere a butașilor.

La final specialistul a reamintit producătorilor să nu neglijeze numărul de ochi pe care îl lasă pentru viitoarea recoltă.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

3 Comentarii

  1. Bună seara , fertilizarea cu îngrăs. complex încorporat in sol în perioada aceasta ptr.plantații mici la vița de vie avînd 10-15 ani vîrsta,ce cantități trebuie admin.?

  2. Buna ziua ! Am inteles citind diferite articole pe acest site ca este ideal ca pentru un strugure de 0,9 kg sa ai disponibili 3 lastari. Eu am un butuc Italia de 5 ani, condus Guyot bilateral, cu 2 coarde de 10 ochi si doi cepi de doi ochi, adica un total de 24 de ochi. Pentru a avea 12 struguri/butuc eu cati lastari trebuie sa las ? Nu plivesc nimic sau 12 struguri e prea mult pentru un butuc ?

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›