Mihai și Daniela Anegroaie din Talmaza, Ștefan Vodă, au decis să investească în agricultură în anul 2017, inițiind activitatea prin plantarea unei livezi de prun.
În general, investițiile în agricultură Mihai Anegroaie le argumentează astfel:
În acest an, au ales să planteze și o livadă de alun. Argumentele au fost simple, analizând situația pe piață, alunul s-a dovedit a fi una dintre cele mai avantajoase culturi.
Pentru a obține o rentabilitate mai bună, au optat pentru cultivarea alunului în sistem ecologic, iar acum plantația se află în perioada de conversie ecologică.
Au plantat 41 de hectare de alun, însă spun că suprafața nu este atât de mare, comparativ cu producători din alte țări care gestionează suprafețe de peste o mie de hectare.
Alunul a fost ales și luând în calcul faptul că dacă este întreținut corespunzător, nu prezintă probleme la capitolul boli sau dăunători.
Tehnologia de întreținere a livezii a fost preluată din Italia, de unde a și achiziționat materialul săditor. Tot Italia este țara în care planifică să exporte producția.
Familia Anegroaie este și membră a asociației producătorilor și procesatorilor ecologici din țară, MOVCA. În cadrul asociației, producătorii pot beneficia de instruiri și pot colabora pentru o producere eco eficientă.
Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.
(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.