Cultura grâului și altor cereale de toamnă se află în câmp aproximativ 9 luni, perioadă în care sunt supuse multiplelor provocări: boli, dăunători, buruieni sau alte condiții de stres.
În toamna 2021, campania de semănat a culturilor cerealiere a fost marcată de secetă în mai multe zone. Astfel, pregătirea terenului și semănatul au avut loc aproximativ cu două săptămâni mai târziu decât perioada optimă.
În continuare, este foarte importantă monitorizarea culturilor pentru a interveni la timp cu tratamente. Mai multe detalii despre ciclul de vegetație al grâului și bolile care apar pe parcurs a oferit în cadrul Bayer Expert Forum Cereale – Otilia Cotuna, fitopatolog, Șef Laborator Protecția plantelor SCDA Lovrin, iar experții Bayer au prezentat schema de tratament și produse ce și-au demonstrat eficiența în timp.
Momentul apariției celor mai importante boli la cultura de grâu
În mare parte, patogenii apăruți la cultura grâului sunt fungici.
Bolile ce tradițional afectează cultura cerealelor păioase pot fi divizate în cele transmise prin semințe, foliare, ale spicului și cele ale bazei tulpinii și rădăcinii.
Făinarea (Blumeria graminis) – este, practic, cel mai popular patogen. Boala poate afecta cultura de grâu pe întreaga perioadă de vegetație.
Făinarea este puternic extensivă în condiții de temperatură de 17,7-22,2 de grade Celsius. Combaterea acestui patogen este recomandată dacă după înfrățit pe ultimele trei frunze sau înainte de înflorit pe frunza stindard sunt peste 25 de pete pâsloase.
Cel mai bun control a fost asociat cu stropirile postemergente la emergerea frunzei stindard (GS 39-43) cu apariția spicului (GS 59).
Un alt patogen ce poate afecta cultura de grâu pe parcursul întregului sezon este septorioza: Septoria nodorum – septorioza nodurilor și a spicelor și Zymoseptoria tritici – septorioza frunzelor.
Septorioza frunzelor poate ataca întregul aparat foliar, de care depinde până la 65% din viitoarea producție. Vremea umedă favorizează dezvoltarea patogenului. Tratamentele chimice se aplică la depășirea pragului economic de dăunare de 10%.
Tratamentele preventive se fac în faza „al doilea nod vizibil” sau când „frunza steag este vizibilă”.
De obicei, primul tratament se realizează la începerea alungirii paiului și alungirea frunzei stindard (BBCH 30-39).
Totodată, în ultimii ani, s-au înregistrat condiții favorabile de dezvoltare a helmintosporiozei (Drechslera tritici repentis), ce are o emisie maximă de spori în lunile martie-aprilie, respectiv, patogenul își face apariția în culturi.
Dacă infecția apare în timpul perioadei de înflorit, atunci vor avea de suferit și cariopsele. Pierderile pot ajunge la 3-15%.
Începând cu BBCH 37 își face simțită apariția rugina – Puccinia recondita. O altă rugină care, potrivit expertului, ar putea deveni una dintre bolile anuale ale culturii grâului este rugina galbenă (Puccinia striiformis), condiții favorabile pentru care apar în primăverile și toamnele răcoroase.
Combaterea ruginii galbene este recomandat a fi realizată la 25% intensitate a atacului, însă cele 3 tratamente pe care le fac în mod normal fermierii ar trebui să asigure menținerea sub control al patogenului.
Rugina brună (Puccinia recondita) poate fi recunoscută foarte ușor în câmp, datorită a mici pete punctiforme clorotice. Comparativ cu rugina galbenă, rugina brună preferă mai mult temperaturile mai mari, temperatura optimă de dezvoltare fiind de 25 de grade Celsius.
În cultura de grâu se poate dezvolta și patogenul ce provoacă albirea și înroșirea spicelor de grâu (Fusarium graminearum). Boala afectează foarte mult calitatea grâului.
Cea mai periculoasă perioadă este faza de înflorit la cereale, când atacul provoacă pagube directe enorme (spice sterile sau cu boabe foarte mici, șiștave) și indirecte producând o micotoxină (numită deoxynivalenol), iar, drept urmare, boabele nu pot fi utilizate în hrana animală și umană.
În combaterea chimică sunt recomandate două tratamente: la începutul înspicării și la sfârșitul înfloritului.
Pentru toate aceste boli este extrem de importantă combaterea la timp.
Schemă de tratament a grâului de toamnă, recomandată pentru Republica Moldova
Pentru tratamentul semințelor sunt recomandate produsele Lamardor® Pro FS 180 și Scenic FS 80 – fungicide sistemice pentru combaterea bolilor ce se transmit prin sămânță și sol.
T1 – Primul tratament la grâu
Pentru combaterea buruienilor este recomandat erbicidul Sekator® Progress OD, erbicid postemergent pentru combaterea buruienilor dicotiledonate și unele monocotiledonate anuale din culturile de cereale de toamnă.
Una din caracteristicile deosebite ale erbicidului Sekator este faptul că acționează la temperaturi scăzute (de la +50C), avantaj de o importanță majoră în contextul variațiilor de temperatură dintre zi și noapte primăvara, iar fermierul are o fereastră de aplicare, de la 3 frunze până la frunza Stindart.
Pentru combaterea dăunătorilor este recomandat insecticidul Decis® Expert 100 EC, eficient în combaterea afidelor.
În cazul infestării cu buruieni monocotiledonate anuale și perene (Bromus sp., Avena sp., Apera sp.) recomandăm aplicarea erbicidului Atlantis® Flex de la faza de 3 frunze până în faza BBCH 32 a grâului (al 2-lea internod este cu 1 cm deasupra primului internod).
Faza recomandată pentru aplicare la buruienile monocotiledonate este înainte de infrățire, dar, totodată, Atlantis® Flex este eficient și în faze mai avansate a buruienilor țintă, spre deosebire de produsele concurente.
De asemenea, pentru o cultură promițătoare este foarte important de a asigura o protecție eficientă contra bolilor din primele etape de dezvoltare a cerealelor, deoarece ele se dezvoltă și progresează de la baza plantei, iar condițiile ideale sunt întrunite în mod special în prima parte a primăverii.
Reieșind din cele menționate, recomandarea noastră este de a aplica din start un fungicid puternic cum ar fi Nativo® Pro, pentru o protecție de lungă durată datorită proprietăților sistemice și local sistemice, efectului preventiv și curativ, precum și a impactului fiziologic pozitiv asupra plantei (sporirea fotosintezei, asimilarea mai bună a apei și azotului din sol).
T2 – al doilea tratament
Următorul tratament urmărește protecția și menținerea a celor 3 frunze libere de boli (stindart, substindart și cea de a 3-a frunză) cărora sumar le revine 40% din rol la formarea recoltei și MMB-ului la cereale.
Acest aspect este esențial pentru a obține o recoltă foarte bună atât cantitativ, cât și calitativ, iar în acest caz recomandarea este fungicidul cu 3 substanțe active Falcon® Pro care controlează atât preventiv, cât și curativ cele mai periculoase boli cum sunt Septoria, Puccinia și helmintosporioza grâului (Pyrenophora tritici-repentis).
Pentru combaterea dăunătorilor poate fi aplicat insecticidul Decis® Expert 100 EC.
T3 – al treilea tratament la grâul de toamnă
Acest tratament are drept obiectiv menținerea sub control a fuzariozei și a bolilor foliare pentru protejarea frunzei stindard, mai ales în câmpurile semincere și câmpurile destinate panificației.
Recomandat în acest sens este produsul Tilmor® 240 EC – fungicid pentru combaterea bolilor foliare la grâu și orz și a fuzariozei la grâu.