Mulcirea solului în plantațiile de viță de vie constă în întinderea pe sol a unui strat protector de material, fie natural, fie sintetic.
În natură, în locurile care nu au fost încă ocupate de om, solul este întotdeauna protejat de frunze căzute, ace și material vegetal. O astfel de acoperire naturală protejează în mod fiabil solul de uscare, spălare și eroziune.
Sub influența vântului, ploii și soarelui, solul neacoperit își pierde treptat fertilitatea, structura sa este distrusă și se formează o crustă de sol.
Temperaturile prea calde din timpul verii duc la supraîncălzirea și uscarea solului, iar iarna – la scăderea esențială a temperaturii și la înghețarea sistemului radicular al plantelor.
Mulciul organic putrezește în timp, îmbogățind solul cu substanțe utile, îmbunătățindu-i structura și schimbându-i pH-ul. Datorită modificărilor reacției solului, astfel de materiale trebuie utilizate în mod judicios, în ciuda utilității lor.
Principalele metode de mulcire ale solului și aspecte importante le discutăm în acest articol.
Cum și când mulcim solul la vița de vie cu materie organică:
- Primăvara devreme sau târziu (în funcție de condițiile climatice) este cel mai bun moment pentru mulcire. Primăvara stratul de mulci din anul trecut, dacă nu s-a descompus și nu a fost distrus la afânarea solului, acesta trebuie îndepărtat în prealabil pentru a permite solului să se încălzească.
- După precipitațiile de iarnă și topirea zăpezii, solul este umed, iar soarele cald de primăvară îl încălzește perfect. Înainte de mulcire, pliviți buruienile, fertilizați dacă este necesar. Mulcirea de primăvară protejează plantele de supraîncălzire și uscare vara.
- A doua perioadă importantă pentru mulcire este mijlocul toamnei, când solul este încă cald și cu suficientă umiditate de la ploile de toamnă. Înainte de împrăștierea mulciului, buruienile sunt înlăturate și, dacă este necesar, se aplică îngrășăminte (cenușă sau gunoi de grajd descompus, de exemplu).
- Mulcirea de toamnă va proteja solul și plantele de expunerea și înghețarea sistemului radicular. Întindeți mulciul pe rândul de plante, evitând contactul acestuia cu părți ale tufei de struguri. Stratul de mulci trebuie reînnoit anual sau la câțiva ani, în funcție de materialul ales (cu cât este mai grosier, cu atât mai rar).
Aspecte de luat în calcul la mulcirea solului:
- Primăvara, asigurați-vă că lăsați solul suficient să se încălzească. Mulciul aplicat pe solul neîncălzit va limita încălzirea acestuia și va încetini și mai mult dezvoltarea plantelor.
- Înainte de mulcire, solul trebuie nivelat, plivit de buruieni, adăugați puțin compost sau îngrășământ organic.
- Este recomandat să amestecați materialul de mulcire din bucăți mici și mai mari pentru a compacta structura mulciului, deoarece aerul ce pătrunde printre părțile mai mari împiedică putrezirea, ceea ce face procesul ineficient.
- Lăsați materialul de mulci să se usuce puțin înainte de împrăștiere (în special pentru fân, buruieni).
- Grosimea stratului de mulci trebuie să fie de minim 5 cm, iar optimă de până la 15-20 cm.
Metode de mulcire a solului în plantațiile de viță de vie
Pentru mulcire pot fi folosite mai multe materiale: sintetice, din biomasă și vegetație vie. Mulciul sintetic, de cele mai multe ori, include polietilenă neagră și geotextil, în timp ce mulciul organic (biomasă) paie, rumeguș și diverse alte materiale.
1. Mulciul sintetic
Mulciul sintetic de cele mai multe ori este utilizat pentru mulcirea plantațiilor de viță-de-vie în teren protejat:
Polietilena neagră și alt mulci sintetic (de exemplu, filmul de polipropilenă) sunt capabile să filtreze radiația fotosintetic activă și sunt utilizate pentru combaterea buruienilor și, de asemenea, pot stimula creșterea și randamentului culturii, datorită conservării umidității solului.
Din păcate, acest mulci nu adaugă materie organică și nutrienți în sol și poate prezenta unele probleme la eliminare.
2. Mulci din culturi siderate
Mulciul „viu” constă din plante anuale sau perene cu creștere redusă (culturi de acoperire), care oferă o acoperire a solului și inhibă creșterea buruienilor.
Experiențele cu mulci viu – trifoi pitic și alb – au arătat rezultate bune în combaterea buruienilor și îmbogățirea solului cu azot după cosirea trifoiului. În primul an de utilizare a mulciului viu, cea mai mare parte a biomasei a fost prezentată buruieni, în al doilea an, biomasa obținută era în mare parte deja cu o cantitate mică de buruieni.
Aproape jumătate din azotul produs de bacteriile nodulare de pe rădăcinile de trifoi a fost mineralizat în sol după cosire, iar azotul a fost eliberat în sol în două săptămâni.
Folosirea mulciului viu timp de patru ani a influențat pH-ul solului, cantitatea de azot și materia organică.
Pe lângă trifoi, mai pot fi folosite lupinul, ridichea uleioasă, muștarul alb, lucerna, bobul, esparceta, trifoiul. Ca mulci, masa verde cosită este împrăștiată pe suprafața solului, dar se poate obține un efect mai mare prin amestecarea acesteia cu solul vegetal.
Aflați mai multe despre îngrășămintele verzi pe acest link.
3. Compostul în calitate de mulci
Compostul de grădină – un îngrășământ organic obținut ca urmare a descompunerii diferitelor substanțe organice (frunze căzute, rumeguș, ramuri tocate de la pomi) sub influența activității microorganismelor – unul dintre cele mai bune tipuri de mulci.
Conține mulți nutrienți utili, îmbunătățește structura solului și, de asemenea, îl protejează de supraîncălzire și hipotermie.
În plantațiile de viță de vie înființate toamna, primăvara a fost aplicat mulci din compost în jurul plantei. Potrivit producătorilor, plantele cu mulci au avut rezultate mai bune, manifestată inclusiv prin diametrul mai mare al tulpinii plantelor și creștere rapidă.
Compostul aplicat în calitate de mulci la 7,5 cm la rădăcina plantelor de vița de vie pe o lățime de 50 cm de-a lungul rândului a influențat pozitiv creșterea coardelor.
Sursă date: CSIRO Raport. Compostul ca mulci pentru podgorii.
4. Gunoiul de grajd în calitate de mulci
Gunoiul de grajd maturat cu paie este deosebit de bogat în fosfor. Pentru mulcire, este mai bine să se amestece cu stratul superficial de sol, altfel poate exista o pierdere de nutrienți, în special de azot.
5. Fânul în calitate de mulci
Iarba cosită (fânul) este bogată în azot. Este folosită adesea în plantații multianuale, dar e utilă și pentru mulcirea patului de pomușoarelor și legumelor. Cel mai bine este să folosiți fân în cantități mici pentru a preveni încălzirea excesivă a solului. Iarba tăiată trebuie uscată la soare, altfel va putrezi rapid.
Variante de mulci pentru suprafețe mici:
6. Diverse materii organice folosite ca mulci
Ca mulci pot fi folosite diverse materii organice: coji și resturi de la cultura de hrișcă, orez, floarea soarelui, mei, orz, grâu, secară etc.. Buruieni după plivire, dar evitați să mulciți solul cu buruieni și ierburi după ce au înflorit, deoarece veți împrăștia semințele.
7. Scoarța și resturi de la copaci folosită ca mulci
Scoarță (dimensiunea optimă a bucăților de scoarță este de 2×2 cm), lemn de dimensiuni medii – ace, rumegușul, conurile (deșeurile de conifere trebuie compostate anual înainte de utilizare), ace de pin sau molid împiedică răspândirea putregaiului cenușiu, datorită căruia bobițele rămân curate după ploi.
8. Paiele folosite în calitate de mulci
Paie – de preferință lungi, nemărunțite, cu o grosime a stratului de până la 20 cm, previne perfect uscarea solului, previne dezvoltarea bolilor fungice și răspândirea melcilor.
Trebuie avut în vedere faptul că atunci când mulciți solul cu rumeguș, ace sau paie, acestea ar trebui să fie udate în mod regulat cu infuzii care conțin azot, cum ar fi zeama de bălegar sau excremente de păsări, astfel încât să nu scoate azotul din sol.
Important! Mulciul organic ajută la reținerea umidității în sol la rădăcinile plantei. Cu toate acestea, atunci când udați, este necesară mai multă apă pentru a uda mulciul și pentru a umezi în mod corespunzător solul de sub acesta. În perioadele calde și uscate, udați mai rar, dar mai abundent plantele mulcite.
Citiți și despre Mulcirea solului în jurul pomilor în livezi – avantaje.
Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.