‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleNematodul tulpinilor și bulbilor – dăunătorul ce poate distruge cultura de ceapă și usturoi

Nematodul tulpinilor și bulbilor – dăunătorul ce poate distruge cultura de ceapă și usturoi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Nematodul tulpinilor și bulbilor (Ditylenchus dispaci) este un dăunător periculos care poate provoca pagube importante la peste 450 de culturi, printre preferatele numărându-se usturoiul și ceapa.

Dăunătorul este capabil să distrugă până la 60% (unii autori indică și distrugerea totală a producției) din plantele de usturoi și, în plus, poate provoca daune ireparabile culturii recoltate în depozit, unde nematodul se târăște de la bulbii infectați la cei sănătoși.

Nematodul are o formă de filament, alungit-conică, este foarte mobil și mic (1-1,3 mm), așa că este greu să-l vezi cu ochiul liber.

‹ adv ›

Datorită formei corpului, de fus, pătrunde cu ușurință în interiorul bulbului sau în frunzele verzi, unde se hrănește cu seva plantelor.

Nematodul tulpinilor și bulbilor – simptome de atac

Femela nematodului depune ouă direct în interiorul plantelor (a câte 200-500 de ouă fiecare).

Larvele eclozate din ouă încep să se hrănească activ, ca urmare a încetinirii creșterii și dezvoltării usturoiului, tulpina se îndoaie treptat, frunzele devin galbene și se usucă, iar pe suprafața exterioară a bulbului se pot observa dungi maro.

‹ adv ›

Simptome generale ale prezenței nematozilor includ:

Pe organe aeriene:

  • Stagnarea creșterii plantelor
  • Îngălbenirea frunzelor
  • Distorsiuni și malformatii la nivelul tulpinilor și al frunzelor.

Pe bulbi:

‹ adv ›
  • Rădăcinile se desprind cu ușurință în zona discului (chelirea cepei sau a usturoiului)
  • Țesuturi se brunifică în cercuri
  • Bulbii se înmoaie
  • Deformări și descuamări.

Bulbul de usturoi, atunci când este infectat cu un nematod, se lasă treptat, slăbește, capătă un miros neplăcut și în cele din urmă putrezește.

Odată cu creșterea numărului de paraziți pe cultura de usturoi, se dezvoltă un tip de boală, numită ditilenhoză, al cărei agent cauzator este tocmai nematodul tulpinii.

Plantele infectate au tulpina îngroșată, crăpată și frunzele ofilite deformate. Puteți determina boala și prin crăparea caracteristică a bulbului, constând din mai multe fisuri adânci în zona rădăcinii.

Reproducerea nematodului tulpinii este facilitată de umiditatea crescută a aerului: pe vreme ploioasă și umedă, productivitatea unei femele variază de obicei la câteva sute de ouă și se pot dezvolta trei până la cinci generații de dăunători pe parcursul unui sezon.

Nematodul tulpinilor și bulbilor – simptomele prezenței în depozit

Este de remarcat faptul că în timpul depozitării, bulbii de usturoi infectați sunt acoperiți cu așa-numita „pâslă de nematod”, care este de culoare gri și arată ca mucegaiul.

De fapt, acesta nu este un mucegai, ci o populație de nematozi în miniatură, care poate include câteva zeci de mii de indivizi.

Acest fenomen semnalează, că colonia a ieșit la suprafață și este în repaus, așteptând condiții mai favorabile pentru creștere și dezvoltare în continuare.

Este de remarcat faptul, că larvele de nematod, aflându-se în această stare, pot rămâne viabile până la cinci ani, iar când intră într-un mediu umed trec rapid de la starea pasivă la cea activă.

În condiții favorabile, dăunătorul își petrece iarna în reziduuri uscate de plante, iar la frig extrem, datorită mobilității, poate să se înfunde în pământ foarte adânc (până la un metru și jumătate), depășind o distanță de 10 cm în trei ore.

Principala sursă de distribuție a acestui dăunător este de obicei materialul săditor (semințele de ceapă și usturoi), precum și particulele de sol, reziduurile de plante, încălțămintea și uneltele de lucru.

Combaterea nematodului tulpinii la ceapă și usturoi

Principala modalitate de a trata nematodul tulpinii este să urmați regulile de rotație a culturilor (nu este recomandat să plantați usturoi după un premergător care poate fi infectat de acesta).

Aceste culturi includ: păstârnac, pătrunjel, dovlecel, cartofi, ardei, sfeclă, hrișcă. În același timp, usturoiul poate fi plantat în zonele în care a fost găsit nematodul nu mai devreme de patru sau chiar cinci ani.

Atunci când se monitorizează o infecție cu D. dipsaci, nu se mai cultivă ceapă sau usturoi pe parcela respectivă.

În lipsa plantei gazdă, nematodul supravietuiește în sol 12-18 luni, iar în cazul în care își încetinește funcțiile vitale mai mulți ani.

Trebuie amintit că, nematodul poate infecta și anumite specii de buruieni, așa că și controlul acestora este foarte important.

Totodată, există specii de plante ce reduc densitatea nematodului, se recomandă însămânțarea pe parcelă a următorului amestec de culturi cu debutul primăverii: ridiche oleaginoasă (20 kg semințe la hectar) și muștar alb (10 kg semințe per hectar) hectar), iar după o lună și jumătate (în faza de înflorire) se discuiește masa vegetală.

O măsură preventivă importantă care împiedică nematodul să infecteze bulbii este alegerea atentă a materialului destinat pentru semințe, care se face de obicei manual.

În plus, înainte de a pune usturoiul în depozit, este indicat sa se usuce bine toți bulbii, iar in timpul depozitării din când în când să controlați si să îndepărtați bulbii infectați cu acest parazit.

De asemenea, se recomandă tratarea usturoiului destinat păstrării timp de zece minute printr-o metodă termică umedă (la o temperatură de aproximativ +50°C). Cu cât dimensiunea bulbilor este mai mare, cu atât va fi necesară prelucrarea un timp mai lung.

O altă metodă de combatere a nematozilor este utilizarea rapiței de primăvară, care este plantată înainte de însămânțarea culturii principale pentru a reduce nivelul de contaminare a solului.

La o lună de la plantare, rapița se smulge cu mâna, împreună cu nematozii care s-au adunat pe rădăcinile ei, după care trebuie arse toate plantele smulse.

În mai multe țări se utilizează produse biologice care sunt create fie pe baza ciupercilor nematofage (Arthrobotris, Paecilomyces), fie a activității unor microorganisme, fie a extractelor de plante (usturoi, gălbenele, gălbenele, neem).

Tratarea solului

În general, în cazul prezenței diferitor tipuri de nematozi, se realizează dezinfectarea solului cu produse specifice.

Tratamentele termice sau chimice pot steriliza solul, eliminând nematozii și ouăle lor. Tratarea cu aburi, solarizarea solului sau bio-fumigația vă pot fi utile. Totodată, puteți utiliza nematocide.

Pentru dezinfecția solului pot fi utilizate produse special concepute, de exemplu Nemasol 510.

Citiți mai multe despre Nematozii, dăunători ce provoacă ofilirea plantelor, formarea galelor pe rădăcini.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›