‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleNematozii - ce știm despre ei? Ce daune produc căpșunului?

Nematozii – ce știm despre ei? Ce daune produc căpșunului?

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Nematozii sunt viețuitoare minuscule asemănătoare viermilor, cu forme simetrice bilaterale, care cuprind aproximativ 20 de mii de specii.

Aceștia trăiesc în medii diferite: în apă, sol și locuri de descompunere, putrezire a materiei organice.

  • Nu toți nematozii dăunează culturilor agricole, iar în acest articol, Dmitri Dodica, specialist fructe moi, oferă câteva detalii importante despre nematozii fitopatogeni, care produc daune culturilor agricol, în special căpșunului.

De obicei, cultivatorii de fructe moi nu acordă suficientă atenție acestei probleme, care cuprinde un set de daune, cum ar fi: boabe mici, dezvoltare nesatisfăcătore, îngălbenirea frunzelor și altele, ce coincide cu semnele de nutriție insuficientă sau de hidratare insuficientă.

‹ adv ›

Nematozii parazitari se împart în 2 categorii:

  • Endoparaziții – sunt specii care pătrund în plantă, trăiesc și se dezvoltă în mijlocul organelor acesteia (rădăcini, frunze, muguri etc.). Pentru culturile de căpșun, în zonele solului și climatice ale Ucrainei și Moldovei, un exemplu tipic de nematod-endoparaziți poate fi numit nematodul căpșunului (Aphelenchoides fragariae), nematoda parazită de tulpină (Ditylenchus dipsaci) și nematoda cap nordic (Meloidogyne hapla).
  • Exoparaziții – sunt specii care lezează organele (rădăcinile) plantelor din exterior și sunt capabile de migrare. Longidorus elongatus și nematodul pumnal (Xiphinema spp.) sunt cei mai des întâlniți nematozi exoparaziți la culturile căpșun și zmeur.

Un reprezentant al endoparaziților, este nematodul căpșunului (Aphelenchoides fragariae), care pătrunde în interiorul plantei de căpșun și altor specii din familia Rosaceea.

Dăunătorul nu poate fi detectat cu ochiul liber, dimensiunile sale variază de la 0,5 la 1 mm lungime.

‹ adv ›

Cu toate acestea, dezvoltându-se pe muguri generativi și vegetativi, atacul se manifestă prin frunze deformate caracteristice, tulpini și pețioli florali scurtați, creștere suprimată și dezvoltarea generală lentă a plantei în perioada de primăvară.

Uneori, complexul acestor semne se numește „nanism de primăvară” și este confundat cu infecția provocată de acarieni.

Așa cum am menționat deja mai sus, este extrem de dificil să detectezi independent prezența nematozilor, să nu mai vorbim de tipul sau specia nematodului.

‹ adv ›

Află aici Cum îngrijim căpșunii primăvara – 5 lucrări importante.

Manifestările de deteriorare a plantei se caracterizează prin creșterea întârziată, scurtarea pețiolilor, deformarea și decolorarea frunzelor până la îmbătrânirea prematură a plantei, musteți îngroșate care sunt caracteristic provocate de – nematodul căpșunului, îngroșări necaracteristice a tulpinii și creșteri pe rădăcină, caracteristice nematodului biliar și pete necrotice vizibile, alungite pe rădăcina, etc.

În unele cazuri, manifestările sunt practic absente. Plantele se dezvoltă, dar încet, se îngălbenesc prematur, fructele și frunzele devin mai mici.

În această perioadă producătorul caută o problemă în sistemul de fertilizare și încearcă să mărească rata sau să modifice aplicarea îngrășămintelor.

La început, poate ajuta cu adevărat, dar prezența dăunătorului nu va merge nicăieri și, dimpotrivă, poate crește numărul dăunătorului datorită unei îmbunătățiri temporare a stării plantei.

Ignorarea posibilei prezențe a nematozilor nu va funcționa pentru mult timp, iar în timp puteți plăti prin pierderea întregii plantații.

  • Prin urmare, înainte de a înființa o plantație, verificați solul în condiții de laborator.
  • Pentru a evita reproducerea nematozilor deja existenți, respectați rotația culturilor.
  • Nu reîntoarceți căpșunul pe același loc mai des decât după 3-4 ani.
  • Nu plantați cartofi și ceapă pe zonele afectate, sunt și aceste specii expuse riscului de infecție.
  • Practicați semănatul muștarului ca siderat și în niciun caz nu colectați material săditor de la plantele afectate.
  • Piața din țară nu are o gamă largă de preparate care pot ajuta în lupta împotriva nematozilor. Dar sperăm că importatorii vor lucra mai activ în această direcție.
  • În scop preventiv, recomandăm utilizarea așa-numitelor imunoreglatoare de plante.
  • Unul dintre acestea este SG SOFTGUARD POWER, pe care îl puteți găsi în Ucraina și Polonia.
  • În plus, se poate folosi sporii și miceliu ciupercii Arthrobotrys oligospora. Celulele pe miceliul ciupercii formează „capcane” formate dintr-un număr mare de inele, a căror eliberare atrage nematodul. Ele se formează ca rezultat al ramificării active a hifelor.

După ce atinge capcana, nematodul se lipește și nu se poate mișca mai departe. Aceleași secreții dizolvă cuticula corpului nematodului, al cărei conținut servește drept hrană pentru ciupearcă utilă.

Citește aici despre Creșterea căpșunilor din semințe – 4 etape de urmat.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›