Se spune că, vinurile poartă cu sine amprenta celui care le-a produs, iar fiecare vinificator păzește cu discreție secretul care face ca vinul să fie deosebit, unic, aromat.
Probabil, așa se întâmplă și în cazul lui Nicolae Minciună, care, deși este încă la început de cale, reușește să cucerească nu doar consumatorii de la noi din țară, dar și de peste hotare, acolo unde vinurile de la crama Domeniile Pană își fac loc tot mai îndrăzneț.
Dragostea față de vinificație i-a fost transmisă de locurile unde s-a născut și a copilărit, pentru că satul Slobozia Mare, din raionul Cahul, a fost renumit prin viile sale, ce au fost plantate încă începând cu secolul XIX.
‹ adv ›
Tânărul povestește că, de mic copil participa, alături de părinți și bunici, la culesul strugurilor, apoi la prelucrarea acestora. Astfel că, ajuns la maturitate, a urmat studiile la Universitatea Tehnică din Moldova, specializându-se în tehnologia vinului și a produselor obținute prin fermentare.
A fost plecat peste hotare, dar reîntors acasă, în anul 2019, a decis că va pune pe roate propria afacere și va produce propriile vinuri. Decizia lui a coincis cu perioada în care se ofereau granturi micilor antreprenori prin intermediul GAL-urilor, pentru inițierea afacerilor.
Familia tânărului a avut și ea circa un ha de viță-de-vie cu un soi alb și unul roșu, dar aceasta era deja degradată. O parte din suprafețe erau distruse, iar în anul 2021, producătorul a plantat două parcele de vie, una cu soiuri albe, iar alta cu soiuri roșii.
‹ adv ›
După care, în primăvara anului 2022, a mai preluat o suprafață cu vie veche din zonă, de la unul dintre furnizorii de struguri de la care procura anterior pentru a produce vin.
Frumusețea locului este deosebită, mai ales că plantația este mărginită de o pădure, care umbrește butucii ce cresc și coc cei mai deosebiți struguri, pentru un vin cu gust de „Acasă”.
Nicolae spune că, în ceea ce ține de muncitori este problematic, la fel ca și în alte regiuni ale țării.
La moment, sunt implicați toți membrii familiei. Planifică însă, să procure mai multe utilaje, pentru a exclude la maxim necesitatea brațelor de muncă.
Este încă la început de cale și nu produce o gamă variată de vinuri. În anul 2020, au produs primele 3000 de sticle, iar în 2021 – 2022 au fost comercializate.
Soiurile pe care le prelucrează sunt cele clasice – Cabernet Sauvignon, Merlot, dar cultivă și un soi roșu de selecție nouă, creat în Republica Moldova, Codrinschii.
De obicei, vinurile de la Domeniile Pană se comercializează prin intermediul diferitor târguri, iarmaroace, unde Nicolae încearcă să popularizeze produsul său.
Prin participarea la târguri, producătorul își propune să spună oamenilor despre vinul pe care îl produce, despre conceptul său.
Totodată, la moment pregătesc o partidă de vin, ce urmează să ajungă în Germania, și o altă comandă pentru România.
Pentru a crește și a se dezvolta, Nicolae Minciună, a participat la diverse programe de granturi. Astfel, primul suport l-a avut din partea GAL.
Vinificatorul susține că, toate aceste programe ajută micii producători să dezvolte la un alt nivel vinificația în regiune.
Comentarii