‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 7 noiembrie, 2024
-1.8 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriPatru vinificatori din Moldova, parte a platformei pilot de viticultură regenerativă

Patru vinificatori din Moldova, parte a platformei pilot de viticultură regenerativă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În cadrul unui eveniment public, organizat la Chișinău, reprezentanții companiei Big Terra în parteneriat cu Asociația Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA) au prezentat primele rezultate ale implementării platformei pilot Re.Wine Moldova, care a fost lansată în luna mai curent.

Astfel că, patru vinificatori autohtoni sunt deja parte a platformei pilot de viticultură regenerativă, care îi ajută să îmbunătățească practicile agricole pe care le aplică în plantațiile proprii.

Această inițiativă contribuie la protejarea solului și biodiversității, dar și la explorarea potențialului viticulturii regenerative de a influența pozitiv calitatea vinului și de a câștiga aprecierea consumatorilor finali.

‹ adv ›

Pavel Jurus, fondatorul și CEO Big Terra:

pavel jurus big terra

Pavel Jurus, fondatorul și CEO Big Terra, a menționat că în cadrul proiectului pilot, care a durat câteva luni în Republica Moldova, au participat patru producători de struguri: Gogu Winery, Vinăria Tronciu, Unicorn Estate și Crama Domnească. 

„Luând în considerare faptul că, platforma a fost lansată recent, încă nu putem vorbi despre anumite rezultate concrete pe câmpuri, dar, ceea ce este important, am reușit să conectăm acești viticultori la platforma Carbognostic, astfel ca ei să poată accesa resurse financiare pentru captarea carbonului.

Am contribuit la transferarea tuturor datelor despre aceste companii în sistemul nostru digital. Astfel că, scopul nostru principal este de a analiza fezabilitatea extinderii acestui serviciu către toți fermierii, îmbunătățind calitatea datelor disponibile în lanțul valoric viticol prin informații climaterice și de mediu relevante, pentru o mai bună rezistență la schimbările climaterice”. 

Tot el a remarcat faptul că, viticultorii care își doresc să fie parte a platformei trebuie să cunoască că există două metode de interacțiune. 

„În primul rând, viticultorii trebuie să se adreseze la compania Carboneg, pentru a discuta care este procedura de accesare a resurselor financiare pentru captarea carbonului. După ce devin parte a sistemului de contractare a cotelor de carbon, urmează transferul digital al datelor despre companie.

La moment, analizăm ce am putea întreprinde pentru a accelera și facilita acest proces. Pentru aceasta avem nevoie de scalarea la nivel de țară a acestei platforme și suportul instituțiilor de stat, care ar contribui la creșterea conștientizării în rândul fermierilor și acreditarea acestei platforme în sistemul național, astfel ca fermierii, utilizând această platformă, să aibă un grad mai înalt de credibilitate”.

Ingrid Melnikovova, expert consultant Carboneg:

Ingrid Melnikovova  Carboneg

Ingrid Melnikovova, expert consultant Carboneg, a specificat principiile care stau la baza agriculturii regenerative și care sunt rezultatele pe care le pot obține fermierii care o implementează.

‹ adv ›

Andrei Băț, coordonator local al proiectului ACSA, a amintit că trecerea la agricultura regenerativă ar diminua impactul schimbărilor climatice, încălzirii globale asupra sectorului agricol. 

„Agricultura regenerativă are scopul de a oferi un exemplu cum am putea opri procesul de degradare a solurilor, inclusiv la nivel global, dar și în Republica Moldova, și în particular în viticultură.

Platforma Carbognostic oferă suport viticultorilor care doresc să treacă la metode de cultivare mai prietenoase cu mediul. Vinurile obținute din struguri cultivați regenerativ sunt din ce în ce mai apreciate de consumatori, datorită calității și a impactului pozitiv asupra mediului”.

Ilie Gogu, directorul vinăriei Gogu:

Prezent la eveniment, Ilie Gogu, directorul vinăriei Gogu din orașul Căușeni, a povestit că, la moment, dețin șapte ha de plantație de viță-de-vie pe rod, care este certificată ecologic.

„Începând cu roada anului 2024 deja și vinurile vor fi ecologice. Implementând agricultura ecologică putem spune că, respectăm anumite măsuri care se regăsesc și în programul Re.Wine. În acest caz, suntem eligibili pentru acest proiect și urmează să adoptăm și celelalte cerințe pe care le are acest program.

Consider că programul Re.Wine este unul util, necesar pentru viticultorii de la noi, deoarece până la moment am practicat o agricultură care a dus la degradarea solurilor, au fost folosite irațional multe preparate chimice în combaterea diferitor boli, buruieni, care au dus la încălzirea globală, secetă. Acum însă, solul trebuie revitalizat”. 

Nicolae Tronciu, vinăria Tronciu:

Nicolae Tronciu, viticultor satul Pereni, raionul Hâncești, a spus că proiectul Re.Wine este binevenit pentru sectorul vitivinicol din țara noastră.

„Observăm cât de mult suntem afectați de încălzirea globală și ar fi păcat să nu implementăm principiile care stau la baza agriculturii regenerative sau ecologice. Deja sunt deținător a certificatului ecologic, respectiv, o parte din condițiile agriculturii regenerative le-am implementat. Acest proiect are viitor și sper că colegii viticultori vor conștientiza acest fapt și vor deveni și ei parte din acest program”. 

‹ adv ›

Mihai Sava, vinăria Mihai Sava:

vinaria mihai sava

Mihai Sava, viticultor din satul Costești, raionul Ialoveni, a amintit că proiectul Pământ, care s-a implementat în anii 90 a dus la divizarea terenurilor în parcele foarte mici. Totodată, multe plantații de viță-de-vie au fost plantate incorect. 

„Înierbarea între rândurile ar duce la îmbunătățirea structurii solului, îmbogățirea acestuia și astfel am diminua erodarea solului. Cu părere de rău, majoritatea terenurilor degradează din cauza eroziunii solului. Discuția la care am participat astăzi a fost una benefică. Cred că, inclusiv posibilitatea de a obține un suport financiar pentru captarea carbonului în sol ar încuraja viticultorii să implementeze acest proiect”. 

Amintim că, Carbognostic este o platformă web inovativă ce furnizează analize și suport pentru viticultura regenerativă, adresându-se producătorilor de struguri, vin din Moldova.  

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›