În cadrul unui eveniment public, organizat la Chișinău, reprezentanții companiei Big Terra în parteneriat cu Asociația Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA) au prezentat primele rezultate ale implementării platformei pilot Re.Wine Moldova, care a fost lansată în luna mai curent.
Astfel că, patru vinificatori autohtoni sunt deja parte a platformei pilot de viticultură regenerativă, care îi ajută să îmbunătățească practicile agricole pe care le aplică în plantațiile proprii.
Această inițiativă contribuie la protejarea solului și biodiversității, dar și la explorarea potențialului viticulturii regenerative de a influența pozitiv calitatea vinului și de a câștiga aprecierea consumatorilor finali.
‹ adv ›
Pavel Jurus, fondatorul și CEO Big Terra:
Pavel Jurus, fondatorul și CEO Big Terra, a menționat că în cadrul proiectului pilot, care a durat câteva luni în Republica Moldova, au participat patru producători de struguri: Gogu Winery, Vinăria Tronciu, Unicorn Estate și Crama Domnească.
Tot el a remarcat faptul că, viticultorii care își doresc să fie parte a platformei trebuie să cunoască că există două metode de interacțiune.
Ingrid Melnikovova, expert consultant Carboneg:
Ingrid Melnikovova, expert consultant Carboneg, a specificat principiile care stau la baza agriculturii regenerative și care sunt rezultatele pe care le pot obține fermierii care o implementează.
‹ adv ›
Andrei Băț, coordonator local al proiectului ACSA, a amintit că trecerea la agricultura regenerativă ar diminua impactul schimbărilor climatice, încălzirii globale asupra sectorului agricol.
Ilie Gogu, directorul vinăriei Gogu:
Prezent la eveniment, Ilie Gogu, directorul vinăriei Gogu din orașul Căușeni, a povestit că, la moment, dețin șapte ha de plantație de viță-de-vie pe rod, care este certificată ecologic.
Nicolae Tronciu, vinăria Tronciu:
Nicolae Tronciu, viticultor satul Pereni, raionul Hâncești, a spus că proiectul Re.Wine este binevenit pentru sectorul vitivinicol din țara noastră.
Mihai Sava, vinăria Mihai Sava:
Mihai Sava, viticultor din satul Costești, raionul Ialoveni, a amintit că proiectul Pământ, care s-a implementat în anii 90 a dus la divizarea terenurilor în parcele foarte mici. Totodată, multe plantații de viță-de-vie au fost plantate incorect.
Amintim că, Carbognostic este o platformă web inovativă ce furnizează analize și suport pentru viticultura regenerativă, adresându-se producătorilor de struguri, vin din Moldova.
Comentarii