‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 11 octombrie, 2024
21.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePavel Cebotari: Pe 60% din suprafețe am trecut la No-Till. Schimbările climaterice ne-au determinat

Pavel Cebotari: Pe 60% din suprafețe am trecut la No-Till. Schimbările climaterice ne-au determinat

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

SRL Oclanda-Agro din satul Oclanda, raionul Soroca, este gestionată de Pavel Cebotari, care alături de alți 60 de angajați prelucrează o suprafață de peste 1000 de ha pe care cultivă cereale – grâu, orz, porumb, floarea-soarelui, rapiță, dar mai prelucrează și o livadă de mere cu o suprafață de 20 de ha. 

Inițial, producătorul cultiva cereale, legume, dar, la moment, după ce a renunțat la anumite culturi, este axat doar pe cereale, oleaginoase și măr.

Anatolie Scorohod, activează de 11 ani în această întreprindere, în calitate de contabil și spune că problemele cu care se confruntă în ultimii ani îi face să analizeze dacă se merită să investească în creșterea fructelor, fiind vorba despre o livadă cu soiuri mai vechi.

„Din păcate, nu mai avem oportunități de comercializare, decât doar pentru fabricile de producere a sucului. Soiurile pe care le avem în livadă sunt soiuri mai vechi și nu mai sunt la fel de solicitate. În plus, investițiile sunt destul de mari, mă refer aici la îngrășăminte, produse de uz fitosanitar, nu mai avem muncitori și dacă mai adăugăm aici și schimbările climaterice, secetele și ploile cu grindină, atunci nu știu dacă se merită toată munca noastră în pomicultură.

Unica și cea mai bună soluție în cazul dat ar fi să revenim la irigarea care se făcea pe timpuri, dar stațiile de pompare sunt distruse, au rămas doar pereții. Dacă am avea un suport din partea statului ca să putem reabilita acele sisteme, atunci ar fi o șansă pentru noi”. 

‹ adv ›

Una dintre regulile de bază în cadrul întreprinderii este respectarea asolamentului. Acest lucru le permite reducerea riscurilor asociate unui sol incapabil să facă față condițiilor tot mai anevoioase.

Analizând tot mai mult practicile prietenoase solului și avantajele pe care le oferă, au trecut pe o parte din suprafețe la sistemul No-Till.

Pavel Cebotari menționează drept argument principal de a trece la No-Till faptul că, trebuie să întoarcem solului ceea cu ce se hrănesc culturile, dar mai important să păstrăm solul pentru generațiile viitoare.

‹ adv ›

Astfel că, pe circa 60% din suprafața prelucrată se respectă principiile agriculturii conservative.

Citiți mai multe despre Zece recomandări pentru un asolament productiv și un sol sănătos.

„Schimbările climaterice au fost un factor determinant atunci când am decis să aplicăm tehnologia No-Till. Aceasta ne permite să conservăm umiditatea în sol și, după ce am studiat experiența altor colegi, am văzut mai multe beneficii. Totodată, am reușit să achiziționăm, cu suportul proiectului MAC-P, o semănătoare pentru semănatul culturilor cerealiere în No-Till.

Potrivit fermierului, tehnologia are la bază mai multe principii ce o avantajează: minimizarea lucrărilor mecanizate, distrugerii solului și economisirea carburanților, timpului, reducerea necesarului de forță de muncă, reducerea numărului echipamentelor etc.

„Implementând agricultura conservativă se îmbunătățește calitatea solului, iar datorită resturilor vegetale care rămân pe sol de la cultura precedentă, se menține umiditatea în sol. În plus, se reduce eroziunea și dispare evaporarea apei, distrugerea structurii solului și compactarea acestuia”.  

‹ adv ›

Despre Proiectul MAC-P au fost informați de Direcția agricolă raională, dar au văzut mai multe anunțuri pe rețele de socializare.

„Aveam nevoie de o semănătoare pentru tehnologia No-Till și am decis să folosim oportunitățile pe care ni le oferea Proiectul MAC-P. Am pregătit pachetul de acte, nu am întâmpinat careva greutăți. Mai mult ca atât, aș spune că a fost destul de ușor, în unele cazuri, pentru anumite proiecte, este mult mai complicat de adunat acte.

Semănătoarea Primera DMC 6000-2 Amazone este una modernă, de ultimă generație, o folosim din anul 2022 și suntem foarte mulțumiți. Cu ajutorul ei semănăm circa 50-60 de ha pe zi. Totodată, dispunem și de un tractor modern echipat cu sistem GPS și astfel putem realiza toate lucrările mult mai ușor, sigur și cu precizie înaltă ”, ne-a povestit Anatol Scorohod.

Acesta a mai adăugat că proiectul MAC-P este unul necesar și binevenit, iar producătorii agricoli care intenționează să procure anumită tehnică agricolă, care are un preț destul de costisitor, ar trebui să apeleze la acest program.

Acest articol face parte din campania de promovare a managementului durabil al terenurilor, realizată în parteneriat cu Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

Proiectul MAC-P, finanțat de Banca Mondială și Fondul Global de Mediu, este dedicat creșterii competitivității agriculturii moldovenești și promovării practicilor agricole sustenabile. În cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor, producătorii agricoli care au investit în echipamente și utilaje agricole ce asigură conservarea și îmbunătățirea solurilor (no-till și strip-till) pot beneficia de granturi în valoare de până la 10 000 dolari SUA.

Mai multe detalii despre Programul de granturi sunt disponibile pe site-ului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială – www.capmu.md.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›