15 producători de pomușoare și 20 apicultori vor expune spre vânzare mai multe tipuri de pomușoare și de miere la Festivalul pomușoarelor și mierii ce se va desfășura în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” pe 12-13 august 2023.
Potrivit lui Ion Maxim, director executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, vizitatorii vor putea procura la festival mai multe tipuri de miere, începând cu mierea polifloră și până la miere de levănțică și coriandru.
Totodată, apicultorii vor oferi vizitatorilor un spectru larg de produse apicole cum este lăptișorul de matcă, polenul sau cocktailurile apicole, recomandate de medicina naturistă pentru fortificarea imunității și prevenirii diverselor maladii.
Aneta Ganenco, Președintele Asociației „Pomușoarele Moldovei”, susține că în cadrul ediției curente, vor fi expuse mai multe tipuri de pomușoare de soiuri remontante de zmeur, coacăze, mure, fructe goji, dar și pomușoare de sezon, cum sunt afinele.
Toate fructele moi vor fi oferite comercializării cu degustații, cumpărătorii vor putea procura pomușoare direct de la fermieri, la un preț de sinecost, fără taxe intermediare.
Surpriza evenimentului va fi zmeura remontantă „Enrosadira” – un soi nou pentru Respublica Moldova, cu gustul și aromă deosebită, aspectul comercial atractiv, care va fi propusă comsumatorului local pentru prima dată.
Asemenea plantații inovative sunt un exemplu că și fermierii moldoveni au capacitățile și cunoștințele necesare, pentru a oferi consumatorului un produs de calitate europeană.
„Festivalul pomușoarelor și mierii de albine” este o platformă, care le oferă posibilitate consumatorilor să interacționeze direct cu producătorii și să afle despre povestea pasiunii lor, să-și expună opiniile, și să facă schimb de rețete.
Evenimentul este de binefacere, fiecare vizitator poate oferi un suport în formă de donații persoanelor cu nevoi speciale. Evenimentul se va desfășura în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, pe 12-13 august, începând cu ora 10.00. În cadrul Festivalului va fi desfășurat un vast program cultural-artistic cu participarea artiștilor populari.
Festivalul este organizat de AO „Pomușoarele Moldovei” și AO „Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova”, în parteneriat cu Pretura sectorului Buiucani, Primăria mun.Chișinău și cu suportul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală (USAID), cu scopul de a susține producătorii locali.
Notă: în prezent, în Republica Moldova, sunt circa 7000 de apicultori care au în gestiune peste 265 mii familii de albine și aproximativ 600 de gospodării de pe ambele maluri ale râului Nistru, care produc pomușoare pe suprafața de 4,3 mii ha.
Comentarii