vineri, 4 octombrie, 2024
15 C
Chișinău
HomepageAdvertorialePerspectivele sectorului de soia în Moldova - experiența producătorilor

Perspectivele sectorului de soia în Moldova – experiența producătorilor

Recomandate

Leguminoasele, cum este soia, sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a fixa azotul din aer în sol, contribuind și la îmbunătățirea fertilității acestuia.

Această caracteristică este esențială pentru sistemele agricole sustenabile, deoarece reduce necesitatea de a aplica îngrășăminte chimice, ceea ce scade costurile de producție și protejează mediul înconjurător.

În plus, leguminoasele joacă un rol vital în rotația culturilor, o practică agricolă ce ajută la menținerea sănătății solului și la prevenirea eroziunii și degradării acestuia.

În cazul specific al soiei, introducerea acestei culturi în rotația anuală ajută fermierii moldoveni să obțină producții mai mari și de o calitate superioară, protejând în același timp ecosistemele agricole locale.

Situația actuală a sectorului de soia în Moldova

Deși mai sunt provocări legate de climat, perspectivele pe termen lung sunt promițătoare, mai ales în contextul cererii globale crescânde pentru soia non-OMG, preferată de mulți consumatori din Europa.

În acest sens, fermierii moldoveni din nordul țării sunt avantajați de calitatea solurilor și de condițiile climatice care permit cultivarea unor soiuri de soia cu valoare nutritivă ridicată, oferind astfel oportunități pentru extinderea piețelor de export.

Donau Soja – partener strategic pentru dezvoltarea sectorului

Donau Soja este o organizație europeană care promovează producția sustenabilă de soia non-OMG. Aceasta joacă un rol cheie în sprijinirea fermierilor din Moldova prin diverse programe de instruire și certificare, facilitând accesul pe piețele internaționale și contribuind la dezvoltarea unui sector de soia competitiv .

Prin colaborarea cu Donau Soja, fermierii moldoveni beneficiază de resurse valoroase și accesul la piețele premium din Europa.

De asemenea, Donau Soja promovează practici agricole care reduc amprenta de carbon și protejează biodiversitatea, aliniind producția de soia la standardele stricte de sustenabilitate cerute de piețele vestice.

Mai multe detalii aflați în următorul video:

Vă reamintim că, vineri, 13 septembrie va avea loc seminarul Regulamentul UE privind defrișările EUDR. Aspecte importante pentru producători și procesatori. Detalii aici.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale