‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePiersicul plat - cele mai frecvente greșeli făcute la plantarea și întreținerea livezilor

Piersicul plat – cele mai frecvente greșeli făcute la plantarea și întreținerea livezilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Piersicul plat devine o cultură populară în rândul producătorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru. Deocamdată, acesta se cultivă doar pe aproximativ 50 de hectare.

Înființarea livezilor se dovedește a fi o investiție avantajoasă, cererea fiind atât pe piața internă, cât și pe cea externă. 

Fiind o cultură relativ nouă pentru producători, necesitatea informării corecte a acestora despre tehnologia de creștere este evidentă. 

‹ adv ›

În acest context, unul dintre cei mai buni experți din sector, Stefano Foschi, ameliorator și cercetător în domeniul fructelor din Italia, a vizitat mai multe livezi de piersic plat, nectarin și piersic de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a aprecia starea acestora și a recomanda producătorilor cum să adapteze tehnologia cerințelor. 

Expertul a venit cu recomandări, dar a atenționat și asupra greșelilor comise de producători, începând de la plantare până la recoltarea fructelor.

1. Cerințele pieței

„La înființarea unei plantații de piersic plat, în primul rând, gândiți-vă la piața de desfacere, la consumatorul țintă. Planificați toate operațiunile de după recoltare, pentru a ajunge cu fructe de înaltă calitate la consumatorul final”, a menționat Stefano Foschi. 

2. Condițiile climatice

Alte aspecte de care trebuie să se țină cont la înființarea unei plantații de piersic plat sunt condițiile de temperatură și umiditate din timpul verii.

‹ adv ›

Acest lucru este important deoarece umiditatea prea înaltă favorizează dezvoltarea putregaiului brun (monilioza), una dintre cele mai periculoase boli la sâmburoase. 

Monilioza la piersicul plat, simptome fructe:

3. Alegerea soiurilor

Totodată, expertul recomandă să fie alese soiuri care au o rezistență bună la crăparea fructelor (din cauza unei deschideri în cavitatea pistilară). 

Crăparea fructelor la piersic:

Ținând cont de condițiile climatice ale Republicii Moldova, Stefano Foschi recomandă plantarea soiurilor de piersic plat cum ar fi: Ufo 3 și Ufo 4, Platifirst, Platibelle, Platifun, Sweet Cap, Plane Star și Flat Star, care se dovedesc a fi mai pretabile.

‹ adv ›
Aspectul fructelor soiurilor recomandate:

Dar totul depinde și de situația și posibilitățile fiecărei întreprinderi agricole, disponibilitatea utilajelor, pentru a alege sistemul de plantare potrivit. 

4. Cerințele de plantare

Piersicul plat preferă terenurile fertile, expuse la soare. Distanța de plantare recomandată variază în funcție de soi, fiind valabile schemele 5-5,5×3-4 metri pentru forma de coroană vas, vas ameliorat sau 4-4,5×2,5-3 metri pentru forma de coroană palmetă

5. Pregătirea solului

„Este important ca înainte de plantare solul să fie bine pregătit, aspect despre care producătorii nu prea țin cont. Lucrările trebuie realizate din toamnă, înainte de sezonul în care va fi realizată plantarea, astfel încât temperaturile din timpul iernii să lucreze la îmbunătățirea structurii solului, dar și pentru a încorpora în sol îngrășămintele necesare culturii, preferabile fiind cele organice.

Atunci când cultivatorii nu pregătesc solul așa cum trebuie, pomii ar putea avea probleme în prima etapă de creștere, și chiar să se usuce, în unele cazuri. După plantare, nu tăiați prea mult din ramuri, planta trebuie să fie liberă să crească în primul an”, a menționat Stefano Foschi.

6. Fertilizarea

Important! Cantitatea de îngrășăminte chimice ce trebuie administrată se calculează în baza analizei chimice a solului. Concomitent cu pregătirea solului pentru plantare, se introduc îngrășămintele organice, cele cu fosfor și cu potasiu.

Necesarul mediu teoretic de îngrășăminte pentru producerea a o tonă de piersici:

Prognozând o producție de 30 de tone/ha, se consumă: N 105 kg/ha – P2O5 30 kg/ha – K2O 120 kg/ha – CaO 20 kg/ha – MgO 15 kg/ha

Expertul a menționat că producătorii sunt cei care trebuie să dea valoare de piață fructelor produse. În acest sens, recomandând realizarea lucrărilor de întreținere a plantației la timp, printre acestea numărându-se obligatoriu și rărirea fructelor, lucrare mai rar realizată în condițiile Republicii Moldova. 

Efectele răririi florilor de piersic:


Vizita expertului a avut loc în cadrul „Platformei de cooperare a pomicultorilor de pe ambele maluri ale Nistrului în creșterea competitivității fructelor lor pe piețele tradiționale și alternative” beneficiari a căreia sunt membrii Asociațiilor Moldova Fruct și Dnestrovskii Fruct.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Citește și despre Piersicul plat – o cultură de nișă care poate asigura profit.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›