‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePlantare livadă de păr - cum alegem și pregătim terenul

Plantare livadă de păr – cum alegem și pregătim terenul

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Părul este una dintre culturile cu cerințe înalte la cultivare, cu toate că multe soiuri sunt foarte populare. Pentru o cultură reușită, este recomandată amplasarea livezilor de păr în zone cu temperaturi medii anuale de 9,5-11°C, iar în perioada de vegetație temperatura medie de 16-18°C este potrivită.

Părul rodește slab în zonele cu veri răcoroase, dar și rezistența la ger este mai slabă comparativ cu mărul, rezistând la până la -28°C.

La capitolul cerințe față de teren, părul preferă expoziții însorite. Altoit pe franc necesită soluri profunde, calde, textură mijlocie, afânate, cu suficientă umiditate, apa freatică sub adâncimea de 2-2,5 m. Părul nu suportă solurile grele şi reci, suportă până la 10% calciu activ în sol.

‹ adv ›

Altoit pe gutui, mai potrivite sunt solurile mai subțiri, dar suficient de fertile, mai calde, iar adâncimea apei freatice sub 1-1,5 m adâncime. Altoit pe gutui, la păr apar simptome de cloroza pe frunze la peste 8% calciu activ.

Reacţia solurilor potrivită pentru păr este de pH 7 (6,4 – 7,4).

Pregătirea terenului pentru plantarea părului

În general, pregătirea terenului constă din cinci operațiuni de bază: defrișare, modelare, timp de pauza (dacă este cazul), fertilizarea de bază și desfundarea.

‹ adv ›

Defrișarea se face în cazul când se înființează plantații pe locul ocupat de vechile plantații pomicole sau de vegetație forestieră.

Modelarea terenului este obligatorie și se execută în așa fel încât să nu existe denivelări, care influențează negativ asupra vegetației pomilor. Lucrarea se execută imediat după defrișare și se va evita mișcarea unui volum prea mare de sol.

Timpul de pauză trebuie să fie respectat în cazul când pe același teren trebuie să fie plantată aceeași specie care a fost defrișată sau înrudită cu aceasta, deoarece prin acest mod se înlătură „efectul oboselii solului”.

‹ adv ›

În cazul când terenul este invadat de buruieni perene: pirul gros, pirul târâtor, pălămida, volbura etc., acestea trebuie distruse cu cel puțin 2-3 ani înainte de plantarea livezii.

La elaborarea planului de plantare a livezilor, este foarte importantă realizarea analizei solului, pentru a determina dacă acesta este sau nu pretabil la cultivarea părului și ce cantități de îngrășăminte trebuie administrate înainte de plantare.

La fertilizarea de bază, îngrășămintele se administrează pe întreaga suprafață odată cu desfundatul (gunoi de grajd, îngrășăminte cu fosfor și potasiu).

Desfundarea asigură afânarea structurilor inferioare mai compacte ale solului și cele impermeabile și cu această lucrare se încorporează îngrășămintele organice în adâncime (40-60 tone/ha).

Pe versanții cu pantă mai mare de 6% desfundatul se efectuează pe direcția curbelor de nivel, în vederea evitării eroziunii solului.

Desfundarea se efectuează cu 3-4 luni înainte de plantarea pomilor, în iunie-iulie, atunci când este programată plantarea de toamnă și în octombrie – noiembrie când plantarea va avea loc primăvara devreme.

Înainte de parcelare, pichetare și plantare se efectuează nivelarea de suprafață a terenului. Prin această lucrare se urmărește eliminarea denivelărilor rezultate în urma desfundării, inclusiv a șanțului rezultat de la ultima brazdă a plugului.

Parcelarea terenului constă în împărțirea terenului în parcele, care trebuie să aibă pe cât posibil aceeași pantă și expoziție. Dimensiunile, suprafața parcelelor și direcția rândurilor în plantațiile de pomi depind de panta terenului.

Totodată, dacă veți opta în plantație pentru irigarea prin picurare, lungimea rândului de pomi (lungimea parcelei), va fi egală cu lungimea furtunului. Lungimea furtunului se alege astfel încât presiunea apei să fie egală pe toată lungimea lui. De obicei, lungimea nu trebuie să depășească 200 m.

Pe laturile lungi ale parcelelor trebuie să fie proiectate drumuri de exploatare sau drumuri dintre parcele late de 3,5-4 m, iar la capetele rândurilor o zonă de întoarcere a agregatelor, de 5-8 m lățime.

Pichetarea terenului are un mare rol întrucât în funcţie de sistemul folosit se utilizează mai economic spaţiul de nutriţie și se ușurează sau se îngreunează efectuarea lucrărilor de întreţinere în livadă.

Direcția rândurilor, pe terenurile plane și pe cele de până la 6°, va fi paralelă cu latura lungă a parcelei și pe cât posibil pe direcția N-S, iar pe terenurile mai mari de 6° direcția rândului va fi în funcție de curbele de nivel.

În general, pentru plantațiile de păr este recomandată orientarea rândurilor în N-S, NE-SV, NV-SE.

Pe terenurile plane sau cu pantă uniformă până la 6° și pe terasele orizontale se folosește pichetajul în dreptunghi sau în pătrat.

Pe terasele cu pante uniforme mai mari de 6° și pe terasele cu platforme înclinate se recomandă pichetajul în paralelogram sau în triunghi.

Locul fiecărui pom se determină prin întinderea unei sârme marcate, care se fixează cu un țăruș la distanța stabilită. La plantarea pomilor se întinde din nou aceeași sârmă gradată, pentru a determina cu precizie locul fiecărui pom.

Pe suprafeţele mai mici se folosește obligatoriu scândura de plantare, care are lungimea de 1,50 m, cu crestături la cele două capete și una la mijloc.

Scândura de plantare se așează cu crestătura de la mijloc pe pichetul care marchează locul pomului și se mai bat doi picheţi la ambele capete ale scândurii.

Când se sapă groapa, cei doi picheţi de la capătul scândurii rămân și la plantarea pomului.

Cum și când se plantează părul

La capitolul numărul de pomi la hectar în livezile de păr, în funcţie de vigoarea soiurilor şi zona de cultură se pot înfiinţa:

  • plantaţii semiintensive (400 – 600 de pomi/ha)
  • plantaţii intensive (650 – 1200 pomi/ha), cu soiuri şi portaltoi de vigoare mijlocie
  • plantaţii superintensive (peste 1200 pomi/ha), pomi altoiţi pe gutui cu sau fără intermediar.

Ca și celelalte specii pomicole, cea mai potrivită epocă pentru plantarea părului se consideră toamna, pomii având timp suficient pentru restabilirea sistemului radicular și pornirea mai timpurie în vegetație.

Distanțele de plantare ale părului diferă în funcție de tipul plantației. Astfel, spre exemplu, în plantații semiintensive părul se plantează deseori după schema de 5×4 m.

În plantații intensive de păr de cele mai multe ori se utilizează schema de 4×2 m, iar în plantații superintensive 3,5×1 m.

Ținând cont de cerințele înalte ale părului față de umiditate, este recomandată irigarea plantațiilor.

Dacă terenul nu a fost lucrat suficient înainte de plantare, groapa se sapă cu 2-3 luni înainte. Dacă terenul a fost lucrat corespunzător, groapa se sapă cu 1-2 zile înainte sau chiar în aceeași zi. 

Părul se plantează ținând cont de recomandările generale valabile pentru plantarea majorității pomilor. Detalii despre particularitățile de plantare a pomilor găsiți pe acest link.

V-ar putea fi util și articolul despre Plantarea unei livezi de cais – sfaturi și particularități.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›