marți, 24 decembrie, 2024
6.6 C
Chișinău
HomepageAgroEcoPlantele medicinale și aromatice ecologice - unele dintre cele mai profitabile și solicitate culturi

Plantele medicinale și aromatice ecologice – unele dintre cele mai profitabile și solicitate culturi

Recomandate

Cererea pe piața externă pentru culturile aromatice și medicinale este în creștere, mai ales pentru cele ecologice, iar Republica Moldova ar putea deveni un jucător important la acest capitol. Cu toate acestea, ramura pare a fi uitată și prea puțini producători autohtoni optează pentru aceste culturi.

La moment, unul dintre cei mai mari producători de parfumuri din lume este deschis pentru colaborare și caută parteneri, inclusiv în Republica Moldova. Astfel, asigurarea cantităților suficiente de plante aromatice ar fi o soluție pentru fermierii ce susțin că tot mai multe culturi agricole nu mai asigură profit.

Alexandru Bădărău, directorul executiv al Asociației Cultivatorilor de Lavandă, ne-a spus că deja a reușit să convingă câțiva producători să se alăture Asociației pentru a produce și comercializa împreună, însă cererea pe piața externă este sporită și o afacere cu plante aromatice sau medicinale este o oportunitate pentru mult mai mulți producători. Astfel, a fost organizată Prima Conferință a Plantelor Aromatice și Medicinale din Moldova pentru a familiariza producătorii cu avantajele cultivării acestor culturi.

„Conferința a fost organizată cu suportul UE, în cadrul Programului de finanțare Parteneriatul Estic pentru Societatea Civilă. Este prima Conferință Națională desfășurată, prin intermediul căreia dorim să sensibilizăm autoritățile publice și donatoare pentru a oferi suport producătorilor de plante aromatice și medicinale. Avem peste 50 de producători în țară, însă acesta este doar un număr estimativ. La moment, este realizată o cercetare a acestui sector. Problema principală este că această ramură a fost uitată. Cu câteva decenii în urmă, aveam fabrici de procesare și suprafețe mari cultivate cu aceste specii, acum însă, sunt circa 1400 de hectare de lavandă și câțiva fermieri ce cultivă salvie pentru întreprinderi de peste hotare. Mai multe companii sunt în căutarea acestor plante, inclusiv cei mari producători de parfumuri din lume. Avem un soi bun de salvie pentru parfum și soluri perfecte pentru acesta. Dacă vom acționa în comun, vom reuși să devenim un partener bun pentru piețele externe”.

Acesta a mai menționat că, participând la diverse expoziții internaționale, produsele obținute din plante aromatice și medicinale din Moldova au fost înalt apreciate de către experți externi pentru calitate.

Pentru a facilita cultivarea acestor specii, la Conferință au fost invitate instituții precum Livada Moldovei, IFAD, ODIMM și AIPA ce pot oferi suport producătorilor. Reprezentanții acestora au prezentat oportunitățile de finanțare disponibile.

„Ne dorim ca acest sector să se dezvolte și să devină unul ce asigură profit bun producătorilor. Plantele aromatice și medicinale sunt culturi cu valoare adăugată, deoarece au un potențial bun pe piața locală și externă, iar concurența este redusă. Totodată, cererea este cu atât mai mare pentru culturile respective crescute ecologic. Ne propunem să asigurăm suportul necesar pentru a dezvolta acest sector și deja avem un beneficiar în cadrul Proiectului pe care îl reprezint. Pe lângă acordarea creditelor avantajoase, vom stimula producătorii și prin asistență. Ținând cont de faptul că, fermierii susțin că nu dispun de informația necesară pentru cultivarea acestor culturi, ne propunem să identificăm experți internaționali ce le-ar putea oferi consultanța necesară. Totodată, dacă va fi identificat un număr mai mare de producători ce-și doresc să realizeze vizite de studiu la întreprinderi de peste hotare, putem asigura și aici suport”, a menționat Andrei Lozan, asistent în cadrul Proiectului Livada Moldovei.

Nicu Ulinici, fondatorul GȚ Ulinici Nicu Victor, cultivă lavandă pe o suprafață de circa 5 hectare și își dorește în acest an să planteze încă 5. Acesta deja a investit în dezvoltarea afacerii mai multe finanțe și susține că, plantele aromatice și medicinale merită a fi cultivate în Moldova.

„Creștem lavandă pe o suprafață de 5 hectare în raionul Nisporeni, iar în această lună planficăm să plantăm încă 5 hectare, având butașii pregătiți. Eu cred că este o afacere rentabilă, plus, am făcut investiții ce mă provoacă să o dezvolt în continuare. Acum două săptămâni în urmă am achiziționat o combină de recoltat lavanda, acum un an în urmă am cumpărat un tractor, iar acum 3 ani în urmă am achiziționat distileria pentru lavandă. Prima recoltă a fost obținută în anul 2015, însă nu am putut vinde aproape nimic, dar mereu începutul este greu. Această afacere este una de viitor, nu de moment. Sunt mulțumit de profitul pe care îl am și vreau să-mi dezvolt afacerea în continuare. Comercializez pe piața locală, iar în anul trecut am vândut produsele intermediarilor și au fost exportate. Colaborăm și cu o companie de produse cosmetice din țară. Îmi doresc foarte mult să identific alți producători ca să ne putem asocia, astfel, am putea produce calitativ, poate chiar ne-am certifica eco, deoarece cererea pentru aceste produse eco este mare. Eu îmi doresc să cultiv cât mai multe culturi aromatice sau medicinale, cel puțin să le studiez, deoarece chiar sunt o oportunitate pentru producători”.

Un alt fermier ce este convins de faptul că, producătorii din țară, asociindu-se, ar avea succes ireproșabil pe piața externă este Valeriu Ciorbă. Acesta ne-a relatat că, sectorul s-ar dezvolta mult mai ușor dacă ar interveni statul, oferind producătorilor posibilitatea de a cultiva soiuri noi, cu o productivitate sporită.

„Suntem în anul doi de la plantarea lavandei, iar în acest an am produs și ulei. Cred că, pe lângă faptul că producătorii de la noi nu prea vor să se asocieze, avem probleme foarte mari în ceea ce privește disponibilitatea materialului săditor de calitate. Instituțiile de stat nu ne permit cultivarea soiurilor noi, ce sunt foarte rentabile. Acestea au fost selectate acum 10 ani în urmă, dar până la moment avem doar câteva hectare cultivate. Problema constă în blocajul administrativ. Avem multe planuri și sperăm că instituțiile de stat abilitate se vor implica pentru a ne acorda suportul necesar. Avem 2 hectare, producem și material săditor. Colaborăm și cu alți producători din zonă. Am creat și un ghid de cultivare a lavandei, cu suportul unor donatori, ce va include tot ceea ce trebuie să cunoască un producător. În general, un hectar de lavandă poate asigura un profit de până la 50-60 de mii de lei pe an, însă pentru a avea un asemenea profit trebuie să respectăm tehnologia, dar și să dispunem de cantitățile necesare pentru a stabili parteneriate externe. Alte probleme țin de lipsa utilajelor pentru recoltarea și procesarea lavandei, cele ce pot fi importate având un preț destul de înalt. Mai mulți producători din localitate dezvoltăm ideea asocierii și sperăm, cu toate că producătorii din țară au specificul lor, să reușim”.

Pe lângă speakeri locali, la eveniment au participat și experți din UE ce au menționat că, plantele aromatice și medicinale ecologice sunt foarte solicitate pe piața externă. Cu toate acestea, amintim că, la moment în Republica Moldova sunt doar 3 producători de lavandă certificați eco național și în perioada de conversie și 2 producători certificați în cadrul organismelor de certificare internaționale.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Video thumbnail
Webinar: Protecția biologică a plantelor în agricultura ecologică
03:20:26
Video thumbnail
Protecția culturilor sâmburoase și semințoase în agricultura ecologică
34:19
Video thumbnail
Protecția plantelor în legumicultura ecologică
43:22
Video thumbnail
Tendințe în protecția biologică a plantelor: modificări din noul Regulament al UE
31:09
Video thumbnail
Apicultura ecologică în Republica Moldova. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
39:07
Video thumbnail
Ferme de găini crescute în sistem free-range. Prezentare broșuri (FiBL), Elveția
30:04
Video thumbnail
Dilema agriculturii ecologice: agricultura bazată pe plante și /sau agricultură cu sector zootehnic
35:13
Video thumbnail
Realitățile și soluțiile de dezvoltare în Moldova a sectorului zootehnic ecologic
06:35
Video thumbnail
Cultivarea prunului în sistem ecologic
05:09
Video thumbnail
Cultivarea ecologică a tomatelor în teren protejat
05:21
Video thumbnail
Webinar „Produse cu valoare adăugată înaltă și lanțurile valorice în agricultura durabilă”
02:25:45
Video thumbnail
Sustenabilitatea si calitatea alimentelor ecologice
20:18
Video thumbnail
Produsele horticole ecologice si lanturile valorice
22:17
Video thumbnail
Lanturile valorice scurte in piata locala
23:38
Video thumbnail
Culturile cerealiere, oleaginoase si leguminoase ecologice prin prisma lanturilor valorice
13:52
Video thumbnail
Webinar: Agricultura ecologică și efectul schimbărilor climatice
03:23:41
Video thumbnail
Boris Boincean: Managementul durabil și reziliența solurilor în agricultura durabilă
18:52
Video thumbnail
Nicolas Lefebvre: Tendințe actuale în agricultura ecologică a lumii
36:27
Video thumbnail
Ulrich Koepke: Reducerea încălzirii globale prin aplicarea practicilor agricole durabile
26:59
Video thumbnail
Mark Measures: Agroecologia și agricultura ecologică - similarități și diferențe
25:33
Video thumbnail
Compostul - unul dintre cele mai eficiente îngrășăminte organice - Experiența Micu&Co
05:52
Video thumbnail
Sfaturi la înființarea unei ferme eco de păsări
03:25
Video thumbnail
Culturile de acoperire - soluția pentru un sol sănătos și cu structură bună
05:25
Video thumbnail
Albinele-zidar pentru o polenizare eficientă în livezile de cireș. BioFruitNet
03:06
Video thumbnail
Fâșiile de flori în culturile arabile: semințe și cultivare
05:12
Video thumbnail
Controlul buruienilor
04:28
Video thumbnail
Certificarea Eco
06:10
Video thumbnail
Fâșiile forestiere
04:33
Video thumbnail
Design-ul fermei eco
05:54
Video thumbnail
Colectarea apei de ploaie
03:53
Video thumbnail
Crearea biodiversității pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor la fermă
05:02
Video thumbnail
Metode mecanice de gestionarea a buruienilor în legumicultură
20:05
Video thumbnail
Cultivarea amestecurilor de culturi (borceaguri) dintre leguminoase pentru boabe și cereale spicoase
08:18
Video thumbnail
Uscarea ierburilor și hameiului - sfaturi pentru uscarea plantelor în loturi mici
03:46
Video thumbnail
Reinventarea protecției ecologice a plantelor (tutorial cu Claudia Daniel)
12:03
Video thumbnail
Promovarea biodiversității în plantațiile viticole
14:46
Video thumbnail
Înierbarea printre rânduri
04:03
Video thumbnail
Lucrarea solului în agricultura ecologică la culturile cerealiere
03:40
Video thumbnail
Analiza solului
03:45
Video thumbnail
Cultivarea cartofilor timpurii
06:58
Video thumbnail
Asolamentul
05:15
Video thumbnail
Testarea apei
03:17
Video thumbnail
Gîndacul păros
04:17
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi
04:12
Video thumbnail
MULCIREA
05:28
Video thumbnail
Protecția legumelor
04:55
Video thumbnail
Îngrășămintele verzi în Alpii de Sud (Guizotia, sorg, mazăre de iarnă, hrișcă)
03:09
Video thumbnail
Cum să instalați o capcană pentru a estima numărul de păianjeni și gândaci prădători
01:10
Video thumbnail
5 teste simple pentru evaluarea calității solului
09:04
Video thumbnail
Instrumente manuale Terrateck pentru grădinărit - sapa de legume și plantatorul de „hârtie”
02:55

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco