În urma informațiilor publicate anterior în care exportatorii s-au arătat nemulțumiți de interdicția impusă pentru o perioadă de 60 de zile la exportul grâului, porumbului și derivatele acestora, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a organizat o ședință de lucru pentru a clarifica argumentele care au stat la baza acestei decizii.
Pe parcursul ședinței au fost expuse mai multe probleme atât de reprezentanții instituțiilor responsabile, cât și de către producătorii și exportatorii de cereale.
Conform datelor Biroului Național de Statistică au fost recoltate și stocate 2 mln 230 de mii de tone de porumb. Consumul anual al Moldovei este de 1 mln 300 de mii de tone, totodată s-au exportat peste 1 mln de tone. Soldul rămas este de 530 de mii de tone de porumb.
Producătorii prezenți la ședință spun însă că recolta totală este de 3 mln 300 de mii de tone de porumb.
Vasile Gajiu, compania Crist Valg SRL, a menționat că decizia aprobată este în defavoarea exportatorilor și producătorilor.
Alexei Chiriac, directorul SRL „Climăuţanul Agro” din raionul Dondușeni a spus că datorită faptului că dispune de elevatorul personal a avut unde depozita atât recolta de porumb, cât și cea de grâu.
În context, Ion Iachim, administratorul companiei Global Farm, a amintit că datele statistice care au stat la baza deciziei nu sunt reale din cauza că recoltarea porumbului a continuat și pe parcursul lunilor ianuarie- februarie, iar în unele companii mai continuă și acum.
Nicanor Buzovoi, fermier din raionul Ungheni, a explicat că cea mai mare problemă este faptul că porumbul recoltat are o umiditate înaltă și dacă nu se întreprind măsuri urgente riscăm să pierdem toată recolta.
Nicolae Rotari, producător, a comunicat că atunci când a fost interzis exportul porumbului prețul pe piața internă a scăzut cu circa 1 leu/kg.
Ion Afrasinei, compania Camenca Nord din raionul Glodeni a spus că există desigur și riscul unei secete, dar e și mai mare riscul dacă producătorii nu vor reuși să se aprovizioneze cu semințe de calitate, nu vor administra cantitatea necesară de NPK și azot.
În replică, Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii a accentuat că decizia a fost adoptată având la bază datele statistice.
Viorel Gherciu a mai adăugat că este prioritar să se cunoască cantitățile reale care sunt la moment pentru a putea interveni cu propuneri de modificare a deciziei din 27 februarie curent.
Conform informațiilor prezentate, exporturile din Republica Moldova se realizează prin Federația Rusă – 17%, prin portul din Republica Moldova – 7% și 76% prin Ucraina.
S-a decis inventarierea, în termeni cât mai restrânși, a stocurile existente de porumb pentru elaborarea unei statistici argumentate care va fi prezentată Comisiei pentru Situații de Urgență. Ulterior se va decide asupra anulării deciziei sau introducerii unor modificări.
Comentarii