‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 7 ianuarie, 2025
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducătorii vitivinicoli vor beneficia de subvenții majorate. Ce alte modificări au fost aprobate

Producătorii vitivinicoli vor beneficia de subvenții majorate. Ce alte modificări au fost aprobate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producătorii vitivinicoli vor beneficia de subvenții majorate pentru instalarea sistemelor de suport și pentru înființarea plantațiilor cu soiuri de struguri pentru vin. Această prevedere, dar și alte modificări au fost aprobate astăzi, 4 aprilie, de către cabinetul de miniștri.

Astfel, resursele financiare disponibile în anul curent în Fondul de subvenționare a agriculturii și mediului rural, constituie 1,75 miliarde lei, comparativ cu 1,1 miliarde lei în anul 2021. Mijloacele financiare vor fi distribuite pe categorii de producători – micro, mici, mijlocii și mari.

Astfel, pentru încurajarea asocierii producătorilor agricoli, a fost aprobată majorarea de la 50 la 75% a subvenției pentru investițiile efectuate de grupurile de producători și cooperativele de întreprinzător în dezvoltarea infrastructurii post recoltare și procesare. Plafonul subvențiilor accesate de aceștia va crește de la 5 milioane la 7 milioane de lei pentru un an de subvenționare.

‹ adv ›

Referitor la sectorul zootehnic, vor fi încurajate investițiile pentru producerea laptelui. În acest mod, pentru prima dată vor fi acordate subvenții majorate sectorului zootehnic. Crescătorii de animale (bovine, ovine și caprine) pot beneficia de subvenții majorate de la 50 la 70% din valoarea investiției.

Practicile de eficiență energetică urmează să fie subvenționate, prin compensarea de 50% din costul semințelor leguminoase de calitate de producție autohtonă, dar nu mai mult de 2000 lei per hectar.

În contextul substituirii dependenței energetice și adaptarea la schimbările climatice, a fost majorat plafonul de la 800 mii lei pana la 1.5 mln lei per beneficiar pentru utilajul, echipamentul și instalațiile de producere a energiei regenerabile (panouri solare și fotovoltaice, instalații eoliene, biogaz). 

‹ adv ›

Pentru a promova și dezvolta agricultura ecologică din Republica Moldova se propune o nouă intervenție de implementare în practică a utilizării culturilor azot-fixatoare și „îngrășămintelor verzi” pentru menținerea și intensificarea fertilității solului. În acest sens, vor exista plăți compensatorii de 2500 lei per hectar de teren.

De subvenții vor beneficia și instituțiile de învățământ și cele de cercetare-inovare din domeniul agricol, dar și  asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigație.

O altă înlesnire este crearea condițiilor avantajoase pentru creditarea producătorilor agricoli de către băncile comerciale și organizații de creditare nebancare. 

‹ adv ›

De asemenea, va fi sporită competitivitatea producătorilor autohtoni pe piața de desfacere, întrucât, în premieră, este permisă subvenționarea înființării de plantații multianuale cu soiuri înscrise în cataloagele UE.

Documentul aprobat prevede și alte ajustări de stimulente financiare pentru cultivarea plantelor aromatice, medicinale și condimentare, care vor facilita dezvoltarea industriilor conexe: industria alimentară, farmaceutica, parfumerie și cosmetică etc.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›