Pe data de 30 iunie 2021 a avut loc evenimentul oficial de încheiere a proiectului finanțat de UE, DevRAM Partea I – Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea în lanțurile valorice interne și globale, în special în sectorul soiei.
Susținerea dezvoltării instituțiilor de cercetare, donarea echipamentelor performante pentru realizarea cercetărilor, consolidarea capacității organizaționale a Instituțiilor de învățământ profesional tehnic agricol, facilitarea accesului producătorilor autohtoni pe piețele externe, dar și certificarea acestora conform standardelor internaționale sunt doar câteva din multiplele obiective realizate în cadrul Proiectului DevRAM Partea I.
La evenimentul de totalizare desfășurat la Bălți pe câmpul demonstrativ de soia al Institutlui de Cercetare a Culturilor de câmp Selecția au participat zeci de fermieri, reprezentanți ai instituțiilor de cercetare și învățământ din țară, beneficiari ai proiectului, reprezentanți ai donatorilor și organizațiilor ce au oferit suport, dar și alți actori importanți din sector.
Proiectul a fost implementat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (AAD) în parteneriat cu Asociația Donau Soja din Austria și Centrul Educațional Pro Didactica, în colaborare cu MADRM și MECCR.
Gintautas Baranauskas, Șef Adjunct Secția Operațiuni, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a adăugat că suportul oferit de către Uniunea Europeană a sporit esențial dezvoltarea zonelor rurale și agriculturii din Moldova.
În cadrul evenimentului, reprezentanții Centrului Educațional Pro Didactica au prezentat realizările în domeniul educației agricole obținute cu suportul Proiectului DevRAM, Partea I.
Per total, pentru 12 instituții de învățământ profesional tehnic agricol, dar și 7 școli-pilot au fost elaborate și validate standarde de calificare și ocupaționale a curriculumurilor, dar și asigurată îmbunătățirea calității procesului de studiu.
Una dintre instituțiile ce a beneficiat de suportul proiectului este Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia”.
Per total, în cei peste 3 ani de activitate în cadrul Proiectului au fost realizate peste 60 de activități, beneficiari ai cărora sunt instituțiile de învățământ profesional tehnic agricol din țară.
Sectorul agricol a devenit mai adaptat cerințelor climatice și aliniat la standardele europene astfel fiind facilitat accesul producătorilor moldoveni la piețele internaționale.