joi, 5 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeProiectul Uniunii Europene DevRAM, partea I - finalizat cu succes

Proiectul Uniunii Europene DevRAM, partea I – finalizat cu succes

Recomandate

Pe data de 30 iunie 2021 a avut loc evenimentul oficial de încheiere a proiectului finanțat de UE, DevRAM Partea I – Creșterea competitivității sectorului agroalimentar prin integrarea în lanțurile valorice interne și globale, în special în sectorul soiei.

Susținerea dezvoltării instituțiilor de cercetare, donarea echipamentelor performante pentru realizarea cercetărilor, consolidarea capacității organizaționale a Instituțiilor de învățământ profesional tehnic agricol, facilitarea accesului producătorilor autohtoni pe piețele externe, dar și certificarea acestora conform standardelor internaționale sunt doar câteva din multiplele obiective realizate în cadrul Proiectului DevRAM Partea I.

La evenimentul de totalizare desfășurat la Bălți pe câmpul demonstrativ de soia al Institutlui de Cercetare a Culturilor de câmp Selecția au participat zeci de fermieri, reprezentanți ai instituțiilor de cercetare și învățământ din țară, beneficiari ai proiectului, reprezentanți ai donatorilor și organizațiilor ce au oferit suport, dar și alți actori importanți din sector.

„Obiectivul de bază a fost dezvoltarea unui lanț valoric durabil și incluziv în Republica Moldova pentru cultura de soia fără organisme modificate genetic. Soia este cultura principală furajeră proteică, iar țara noastră importă peste 30% din necesar pentru a acoperi cererea internă.

Astfel, proiectul a venit cu mai multe soluții atât pentru instituțiile de cercetare, cultivatori, cât și întreg lanțul valoric – asigurând cunoștințele necesare, material semincer calitativ, cât și ghidarea pe parcursul producerii și chiar comercializării. Am prezentat oportunitățile disponibile și facilitat accesul producătorilor pe piețele externe. Sper că vom continua cooperarea și pe viitor pentru a trasa și realiza noi și noi obiective”, a menționat Viorel Gherciu, director de proiect Donau Soja în Republica Moldova.

Proiectul a fost implementat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (AAD) în parteneriat cu Asociația Donau Soja din Austria și Centrul Educațional Pro Didactica, în colaborare cu MADRM și MECCR.

„Pe parcursul a peste 2 decenii Austria a oferit suport pentru derularea proiectelor menite să asigure dezvoltarea armonioasă a domeniilor cum ar fi educația orientată spre muncă și incluziune, protecția mediului, economie, cultură și adaptarea la schimbările climatice.

În cadrul Proiectului DevRAM Partea I am avut o cooperare eficientă cu instituțiile de învățământ, MADRM, MECCR, iar obiectivele atinse bucură mult. Proiectele implementate au o importanță majoră pentru Republica Moldova și ne propunem ca și în continuare să fim alături asigurând diferite mecanisme de susținere”, a menționat în discursul ei Stella Avallone, ambasadoarea Austriei în Moldova.

Gintautas Baranauskas, Șef Adjunct Secția Operațiuni, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a adăugat că suportul oferit de către Uniunea Europeană a sporit esențial dezvoltarea zonelor rurale și agriculturii din Moldova.

„Oferirea oportunităților pentru accelerarea creșterii economice prin susținerea sectoarelor de afaceri, cercetare și educație este prioritatea numărul 1. Am pus un accent important pe crearea de oportunități economice și de angajare în câmpul muncii, am susținut inovarea și dezvoltarea pieței și apropierea de standardele UE. În cadrul Proiectului DevRAM Partea I am reușit să atingem obiectivele propuse și să stimulăm creșterea și dezvoltarea”.

În cadrul evenimentului, reprezentanții Centrului Educațional Pro Didactica au prezentat realizările în domeniul educației agricole obținute cu suportul Proiectului DevRAM, Partea I.

„Proiectul a oferit suport pe mai multe dimensiuni asigurând instituțiile din domeniul educației agricole cu programe de formare, secții de formare continuă, organizarea cursurilor, dar și modernizarea sălilor de instruire. Astfel, a fost realizată consolidarea capacităților instituțiilor de învățământ profesional tehnic cu profil agricol și asigurată dezvoltarea competențelor specifice prin intermediul suportului acordat”, explică Daniela Preașcă, manager de Proiect, Pro Didactica.

Per total, pentru 12 instituții de învățământ profesional tehnic agricol, dar și 7 școli-pilot au fost elaborate și validate standarde de calificare și ocupaționale a curriculumurilor, dar și asigurată îmbunătățirea calității procesului de studiu.

Una dintre instituțiile ce a beneficiat de suportul proiectului este Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia”.

„Pe lângă modernizarea capacităților instituției, suportul proiectului ne permite asigurarea materialului genetic adaptat la condițiile de secetă – lucru absolut necesar în contextul încălzirii globale. Vom lucra în continuare la crearea soiurilor rezistente la secetă, ce vor avea caracteristicile necesare pentru a asigura producții de calitate și sporite. Apreciem mult efortul și contribuția adusă de proiect și sperăm mult să continuăm această activitate”, a menționat Boris Boincean, directorul Institutului.

Per total, în cei peste 3 ani de activitate în cadrul Proiectului au fost realizate peste 60 de activități, beneficiari ai cărora sunt  instituțiile de învățământ profesional tehnic agricol din țară.

Sectorul agricol a devenit mai adaptat cerințelor climatice și aliniat la standardele europene astfel fiind facilitat accesul producătorilor moldoveni la piețele internaționale. 

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale