Simmental este o rasă cunoscută la nivel mondial și apreciată pentru caracteristicile sale. Vacile au o producție bună de lapte, dar și de carne. Viteza de creștere este înaltă, inclusiv și la întreținerea pe pășune.
Rasa este utilizată intens în încrucișările de perfecționare a raselor, astfel încât, în decursul anilor, a stat la baza formării multor alte rase. Metișii de Simmetal au caracteristici bune de producție, în special a cărnii și a gustului acesteia.
Vacile Simmental se adaptează foarte bine la condițiile climaterice, prezintă o rezistență și o imunitate bună, nu este pretențioasă la întreținere și alimentație.
Citiți în acest articol:
- Istoria rasei Simmental;
- Descrierea vacilor Simmental;
- Productivitatea rasei Simmental;
- Norme de întreținere a vacilor Simmental;
- Nutriția rasei Simmental;
- Avantajele rasei Simmental;
- Dezavantajele rasei Simmental.
Istoria rasei Simmental
Rasa își are originea în Elveția, cantonul Berna, valea Simme. Caracteristicile de productivitate, conformație și exterior au fost modificate pe parcursul dezvoltării rasei în funcție de cerințele economice.
Pe parcursul anilor scopul utilizării vacilor Simmental a suferit schimbări, la fel ca și caracteristicile acestora. La început animalele erau folosite pentru tracțiune. În a doua parte a secolului XIX au fost efectuate lucrări de selecție pentru a obține vaci masive, pentru producția de carne.
Rasa a suferit din nou schimbări în anii 1930, optându-se pentru animale robuste, cu musculatura bine dezvoltată și cu o producție bună de lapte. În continuare, în anii 60-70, s-a făcut accent pe animalele cu producție mixtă.
Simmentalul stă la baza multor rase populare europene, inclusiv Fleckvieh în Germania și Austria și Pie Rouge în Franța. Din Elveția rasa s-a răspândit rapid pe toate continentele. Numărul total de vaci se estimează la 40-60 mln, dintre care circa jumătate în Europa.
Primele exporturi de Simmental datează tocmai din anii 1400, în Italia. În secolul XIX rasa a fost răspândită în majoritate țărilor Europei de Est, țările Balcanice și Rusia. Animalele au ajuns în Africa de Sud în anul 1895, în 1897 – Guatemala, 1918 – Brazilia, 1922 – Argentina, 1976 – China.
În zonele de import, cel mai frecvent, rasa a fost utilizată pentru încrucișări de selecție, în urma cărora s-au format subtipuri locale sau rase noi.
Citiți și despre rasa Jersey – cele mai frumoase vaci cu cel mai gras lapte.
Descrierea vacilor Simmental
Așa cum rasa este mixtă, aceasta prezintă caracteristice atât ale raselor de carne (corp dreptunghiular cu musculatura bine dezvoltată), cât și a celor de lapte (ugerul mare). Rasa este divizată în două subtipuri: carne-lapte și lapte-carne.
Simmentalul este mai masiv decât alte rase. Înălțimea la greabăn ajunge la 150 cm, lungimea corporală – 160 cm. Specific este temperamentul docil, care constituie un avantaj pentru mulsul mecanic și pentru întreținerea la pășune.
Aspectul rasei:
- Colorația specifică – bălțată cu roșu sau cu galben, abdomenul și membrele de culoare albă;
- Osătura puternică, cu mușchii bine dezvoltați;
- Greabănul de lungime medie trece în spatele drept;
- Capul mare cu fruntea lată;
- Coarne mari, de culoare deschisă;
- Gâtul scurt, puternic;
- Membre drepte, poziționate corect, cu ongloanele rozovii;
- Uger mare, bine prins, cu mameloanele de formă conică sau cilindrică.
Majoritatea animalelor au pleoapele albe și nasul roz, iar pigmentațiile pot servi drept indicator de impuritate a rasei.
Simmentalul este bine adaptat la clima temperată, zonele cu altitudine ridicată, valorifică bine pășunile, fibroasele și reziduurile industriale.
Productivitatea rasei Simmental
- Greutatea corporală la animalele adulte: femele – 600-750 kg, masculi – 800-1200 kg;
- Masa corporală la animalele nou-născute: 35-45 kg, la 180 zile – 190-200 kg;
- Sporul mediu zilnic: la pășune – 800 g, la îngrășare intensivă – 1000-1200 g;
- Randamentul la sacrificare: 52-65%, carnea este de calitate superioară;
- Producția de lapte variază în limite foarte largi, în funcție de selecție și condiții de întreținere: 3500-9000 kg, cu grăsimea cuprinsă între 3,8-4,2%;
- Fertilitate și longevitate productivă înaltă – se obține un vițel pe an, timp de până la 10-12 ani în funcție de regimul de exploatare;
- Maturitatea sexuală se consideră precoce, dar cele mai bune rezultate în producția de lapte au fost obținute la însămânțarea între 18 și 24 de luni;
- Fătări ușoare și comportament matern pronunțat.
Norme de întreținere a vacilor Simmental
Rasa este apreciată pentru capacitatea bună de adaptare la diverse zone climaterice. Respectiv, acestea prezintă o rezistență sporită la factorii de mediu, precum și la bolile provocate de aceștia.
Simmentalul poate fi întreținut atât pe pășune, cât și în stabulație. Condițiile perfecte presupun pășunatul în sezonul cald și întreținerea în grajd în perioada rece, cu eventuale zone de plimbare, amenajate corespunzător.
Citiți despre întreținerea vacilor în stabulație liberă. Plusuri și minusuri.
Vara se asigură un șopron sau o altă zonă ferită de razele directe de soare și precipitații. Iarna se îndeplinesc toate măsurile de control al microclimei și igienei încăperii. Se evacuează regulat dejecțiile, se spală și dezinfectează suprafețele, se ventilează, se pune așternut uscat și curat.
Temperatura confortabilă este între 4 și 20oC. Se monitorizează și umiditatea relativă a aerului. Rasa suportă greu temperaturile reci asociate cu aerul uscat. Simmentalul este o rasă prietenoasă față de alte animale din gospodărie, totuși, se va ține cont de spațiul necesar fiecărui animal.
Nutriția rasei Simmental
Pentru o bună funcționalitate a sistemului digestiv și pentru o producție înaltă, furajele administrate vor fi doar de bună calitate. Nu se admit în consum produsele alterate, mucegăite sau contaminate.
Rația se echilibrează în funcție de greutatea corporală și volumul de producție.
Pentru asigurarea necesităților de întreținere, se administrează la 100 kg masă corporală: 1 UN, 60 g proteină brută, 5 g de Ca, 5 g de P, 20 mg de caroten.
Pentru fiecare kg de lapte produs, la grăsimea medie de 4%, se adaugă la rație: 0,55 UN, 65 g PBD, 3 g de Ca, 2 g de P, 15 mg de caroten.
În perioada de stabulație se vor hrăni fânuri de lucernă, trifoi, borceag de bună calitate. Din suculente se administrează silozul de porumb 20-25 kg pe zi, sfecla de zahăr – 10-15 kg pe zi, sfecla furajeră – 20-25 kg pe zi, cartofi – 10-15 kg pe zi, borhot de bere – 10-15 kg maximum. Cantitatea totală de suculente pe zi este de 30-35 kg.
Vara este preferabilă întreținerea la pășune. Suprafața de pășune pentru o vacă trebuie să fie de 2,5-5 ha sau se dă iarbă proaspătă cosită.
Concentratele se calculează individual, ținând cont de mai mulți factori, inclusiv sinecostul acestora, necesitatea echilibrării rației în proteină, producța zilnică de lapte. Autorii sugerează mai multe metode de calcul: unii indică o medie de 12-15 kg pe zi sau 2-2,5% din masa corporală, alții propun 250-350 g per kg lapte. O altă recomandare este pentru 10 kg de lapte – 1 kg, la 15 – 3 kg, la 20 – 4 kg.
Citiți și despre rasa Black Angus – afacere profitabilă cu carne marmorată.
Avantajele rasei Simmental
- Producție decentă atât de lapte, cât și de carne de la un animal;
- Nepretențioase la condițiile de întreținere și alimentație;
- Ușor se adaptează la condițiile climaterice ale diverselor regiuni;
- Viteza mare de creștere și dezvoltare a tineretului;
- Fătări ușoare și comportament matern pronunțat;
- Rezultate bune la încrucișările de selecție pentru perfecționarea raselor locale;
- Imunitate bună și predispoziție scăzută la boli;
- Longevitate productivă înaltă;
- Temperament docil, animalele se obișnuiesc cu omul și nu manifestă agresivitate.
Dezavantajele Simmentalului
- Oasele masive reduc calitatea carcasei;
- Laptele are procent scăzut de proteină, ceea ce reduce prețul și profitul;
- Este o rasă mai puțin precoce.
Bibliografie selectivă: N.Eremia, S.Chilimar, I.Rotaru [et al.], Tehnologii în Zootehnie.
O.Mașner, S. Coșman, V.Macari [et al.], Bunele practici de adaptare a sectorului zootehnic la shimbările climatice.
Rezultate în producția de lapte sunt obținute la însămânțarea între 14 și 16 luni, având greutate nu mai puțin de 380 kg. Cu cât mai devreme insămânțăm juninca, cu atât mai mult lapte vom căpăta pe toată viața ei.
Pentru asigurarea necesităților de întreținere, se administrează la 100 kg masă corporală: 3,5 kg SU. În SU trebuie să se conțnă: 7,5 MJ/kg SU de NEL, 17,4% de proteină brută, 10% proteină degradabilă în rumen, 7,4% proteină nedegradabilă în rumen, 25-33% NDF, 22-30% amidon, 0,6% de Ca, 0,37 de P, 0,18% de Mg etc. Trebuie să uităm de unitățile nutritive învățate în sistemul sovietic, astfel noi nu vom obține o producție de lapte înaltă.
Ce ține de concentratele în rație, ele pot să ajungă pînă la 40-50% din SU.
Mulțumim pentru comentariul Dvs. La sigur va fi util altor crescători.