Gunoiul de grajd constituie unul dintre cele mai des utilizate îngrășăminte organice în agricultură. Însă, este foarte important să cunoaștem că îngrășămintele proaspete, dacă și sunt administrate, nu trebuie să intre în contact cu rădăcinile plantelor.
Totuși, nu este recomandat ca gunoiul de grajd proaspăt să fie administrat pe sol în câmp sau livezi, deoarece constituie o sursă importantă de infestare a terenurilor cu buruieni și chiar cu agenți patogeni și de poluare cu azot a solurilor și apelor la adâncime. Astfel, mai întâi, acesta trebuie să treacă perioada de fermentare. Gunoiul de grajd se încorporează în sol printr-o arătură superficială de 5-10 cm.
- Mai multe detalii despre fermentarea corectă a gunoiului de grajd găsiți pe următorul link.
- Detalii despre cum poate fi realizată corect fertilizarea solului găsiți accesând acest link.
Articol realizat în baza recomandărilor: Andrei Gumovschi, doctor în științe agricole; Valentin Valentin Ciubotaru, doctor în agricultură.