marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeRoman Tabarcea: Hibridul de porumb DKC 5092 ne-a oferit o recoltă record în 2023....

Roman Tabarcea: Hibridul de porumb DKC 5092 ne-a oferit o recoltă record în 2023. Miza în acest sezon – DKC 4917 și DKC 5092

Recomandate

În pragul noului sezon agricol, fermierii se pregătesc de stabilirea sau reconfirmarea parteneriatelor cu companiile ce le-au oferit produse de calitate, care la rândul lor, au generat recolte înalte și profit. 

Chiar dacă anul 2023 a fost unul destul de complicat, din punct de vedere al condițiilor climaterice, al prețurilor la cereale, totuși, producătorii agricoli care au investit în produse de calitate și au avut noroc de ceva precipitații, au obținut recolte de calitate.

Roman Tabarcea, fermier din satul Larga, raionul Briceni, are în gestiune peste 1500 de ha. Până nu demult, creșteau și mai multe culturi leguminoase, dar, la moment, se axează pe culturile tehnice cum sunt porumbul, floarea-soarelui, soia, rapița și grâul. 

De mai bine de 10 ani, fermierul colaborează cu compania Bayer. În ultimii doi ani, au avut însămânțate mai multe suprafețe cu hibrizii Dekalb și, spune Roman, au rămas foarte mulțumiți de recoltele obținute.

„Mai mult ca atât, pe unele câmpuri din cadrul gospodăriei noastre, recoltele obținute la hibrizii Dekalb ne-au oferit recolte record, ceea ce desigur este un mare avantaj. De asemenea, din portofoliul companiei Bayer aplicăm erbicide și insecticide. Spre exemplu, am folosit erbicidul Adengo la porumb și am fost impresionați de eficacitatea pe care a oferit-o”.

Producătorul menționează că, produsele Bayer sunt originale și permit, în diferite condiții climaterice, atingerea rezultatelor maxime.  

„Am observat că erbicidele Bayer au o eficacitate mult mai înaltă, comparativ cu  alte produse de la alte companii. Chiar dacă vorbim de prețuri puțin mai mari, acestea sunt motivate, mai ales când reușim să avem și rezultatele scontate. Am aplicat și erbicidul Sekator® Progress, care, în cazul culturii grâului, are un cost mic, dar datorită controlului eficient al buruienilor în primele faze, oferă un randament mult mai înalt. Mai mult ca atât, este un erbicid cu prelucrare foliară rapidă, care lucrează și la temperaturi mai scăzute”.

În ceea ce ține de hibridul de porumb DKC 5092, Roman menționează că acesta, din toți concurenții, a fost numărul unul, atât după recoltă, cât și după umiditatea scăzută la recoltare.

„Chiar și în condițiile complicate din anul 2023, acest hibrid semi-timpuriu a reușit să se remarce și să fie primul la recoltele obținute, oferindu-ne 13,4 tone/ha. Astfel, în 2024, vom miza pentru DKC 5092, dar și DKC 4917 – care la fel demonstrează un potențial deosebit”.

Vezi aici detalii despre DKC 4917.

În gospodăria Largo-Terra, pe circa 50% din toată suprafața este aplicată tehnologia Mini-Till, iar alte 50% se mai prelucrează după tehnologia clasică.

„De mai bine de 10 ani, lucrăm terenurile după tehnologia Mini-Till din mai multe considerente, dintre care cele mai importante avantaje fiind costurile reduse și păstrarea umidității în sol. Avem și terenuri pe care le lucrăm după principiile agriculturii tradiționale deoarece unele culturi ne oferă recolte destul de înalte, deși nu în fiecare an avem rezultate la fel de îmbucurătoare. Totuși, cea mai mare diferență între aceste două tehnologii, este costul de producție”.  

Practic, 90% din toată recolta obținută în anul 2023, a fost deja comercializată, a mai povestit Roman.

„Din punct de vedere al productivității, anul trecut a fost, pentru gospodăria noastră, unul mediu spre bun, dar cea mai mare problemă a fost prețul mic oferit pentru recolte, ceea ce a dus la obținerea unui profit mai mic decât media din ultimii cinci ani”.

În ceea ce ține de planurile pentru viitor, fermierul a menționat că își dorește să aplice îngrășăminte lichide, să eficientizeze munca angajaților și să completeze parcul tehnic cu soluții de ultimă generație. 

„Totodată, avem în plan să digitalizăm cât mai mult toate procesele din cadrul gospodăriei, să administrăm o afacere agricolă modernă și sigură, pentru a reduce din investiții și a obține un randament mult mai ridicat”. 

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale