În pragul noului sezon agricol, fermierii se pregătesc de stabilirea sau reconfirmarea parteneriatelor cu companiile ce le-au oferit produse de calitate, care la rândul lor, au generat recolte înalte și profit.
Chiar dacă anul 2023 a fost unul destul de complicat, din punct de vedere al condițiilor climaterice, al prețurilor la cereale, totuși, producătorii agricoli care au investit în produse de calitate și au avut noroc de ceva precipitații, au obținut recolte de calitate.
Roman Tabarcea, fermier din satul Larga, raionul Briceni, are în gestiune peste 1500 de ha. Până nu demult, creșteau și mai multe culturi leguminoase, dar, la moment, se axează pe culturile tehnice cum sunt porumbul, floarea-soarelui, soia, rapița și grâul.
De mai bine de 10 ani, fermierul colaborează cu compania Bayer. În ultimii doi ani, au avut însămânțate mai multe suprafețe cu hibrizii Dekalb și, spune Roman, au rămas foarte mulțumiți de recoltele obținute.
Producătorul menționează că, produsele Bayer sunt originale și permit, în diferite condiții climaterice, atingerea rezultatelor maxime.
În ceea ce ține de hibridul de porumb DKC 5092, Roman menționează că acesta, din toți concurenții, a fost numărul unul, atât după recoltă, cât și după umiditatea scăzută la recoltare.
În gospodăria Largo-Terra, pe circa 50% din toată suprafața este aplicată tehnologia Mini-Till, iar alte 50% se mai prelucrează după tehnologia clasică.
Practic, 90% din toată recolta obținută în anul 2023, a fost deja comercializată, a mai povestit Roman.
În ceea ce ține de planurile pentru viitor, fermierul a menționat că își dorește să aplice îngrășăminte lichide, să eficientizeze munca angajaților și să completeze parcul tehnic cu soluții de ultimă generație.