S.A. Floarea Soarelui din Bălți, cel mai mare procesator de semințe de floarea-soarelui și, totodată, cel mai mare producător de ulei vegetal din Republica Moldova, a încheiat primul semestru din 2022 cu venituri de 4,74 miliarde de lei, de 6,8 ori mai mari față de aceeași perioadă din 2021.
Compania ce face parte din grupul Trans-Oil/Aragvi, a avut și un profit pe măsură – peste 641 de milioane de lei, de opt ori mai mare decât în prima jumătate a anului trecut, transmite Mold-street.
90% din volumul de ulei produs a fost exportat
Astfel, perla industriei alimentare moldovenești a avut o marjă de profitabilitate de 13,5%. Cu toate acestea nu este planificată plata de dividende acționarilor.
Cel mai mare producător de ulei al țării a procesat, în această perioadă, peste 195.000 de tone de semințe de floarea-soarelui (de 5 ori mai mult), producând peste 87.000 de tone de ulei vegetal și 77.600 de tone de șrot, la fel de circa cinci ori mai mult decât în prima jumătate din 2021.
Din uleiul fabricat, doar 23.700 de tone a fost dezodorizat și circa 21.200 de tone a fost ambalat în sticle PET. Compania precizează că aproximativ 90% din volumul de ulei produs a fost exportat, iar restul a fost comercializat pe piața internă.
Riscuri și investiții
În pofida rezultatelor bune înregistrate, administrația întreprinderii Floarea-Soarelui se arată îngrijorată de situația creată pe piața uleiului vegetal ca urmare a Dispoziției nr. 21 din 18 mai 2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale, care prevede excluderea de la deducere a sumelor TVA, aferente mărfurilor, serviciilor procurate, folosite pentru efectuarea exportului uleiului de floarea-soarelui. Or, ca urmare a acestei Dispoziții întreprinderea ratează venituri importante.
Cu toate acestea, compania planifică noi investiții în modernizarea producției, inclusiv achiziționarea și instalarea a două linii noi de ambalare a uleiului în sticle PET: una de 0,9-0,95-1,0 litri cu o capacitate de 12.000 de sticle pe oră și alta pentru sticle de 1,8-3,0-5,0 litri cu o capacitate de 3.600 de sticle pe oră.
La fel, se planifică și continuarea proiectului investițional de construcție a unui elevator nou de primire și păstrare a materiei prime, cu o capacitate de circa 60.000 de tone.
Anume prin necesitatea de a dezvolta și moderniza întreprinderea este explicată decizia acționarilor de a nu plăti dividende în ultimii trei ani și de a îndrepta toate profiturile pentru aceste scopuri.
Comentarii