‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 6 mai, 2024
17.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAlexandru Ciudin, despre energia regenerabilă: Un sistem de 100 kW, datorită subvențiilor, se răscumpără...

Alexandru Ciudin, despre energia regenerabilă: Un sistem de 100 kW, datorită subvențiilor, se răscumpără în 2,5 ani

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În contextul acutizării crizei pe piața energetică, tot mai mulți experți vorbesc despre necesitatea investițiilor în dezvoltarea proiectelor de eficiență energetică. Aceștia susțin că creșterea prețului gazelor naturale va marca considerabil consumatorii, dar și agenții economici.

Conform datelor prezentate de Agenția pentru Eficiență în Energetică (AEE) ponderea în consumul final de energie a sectorului agricol este de 5%.

Ceea ce înseamnă că în sectorul agricol este un potențial destul de important unde se pot implementa proiecte de investiții în domeniul regenerabilelor.

Solicitat de Agrobiznes, Alexandru Ciudin, directorul AEE, a spus că criza gazelor va duce la creșterea tarifului la energia electrică, ceea ce va reprezenta o povară în plus pentru întreaga populație, inclusiv pentru producătorii agricoli. Iar instalarea centralelor electrice regenerabile va deveni o necesitate.

FOTO: Regina Naturii; Imagine simbol

„Prin instalarea sistemelor de producere a energiei electrice din surse regenerabile producătorii vor avea posibilitatea de a economisi și de a-și redirecționa fluxurile financiare spre dezvoltarea afacerilor, identificarea noilor piețe de desfacere”.

La moment, există mai multe scheme de sprijin pentru producătorii care doresc să investească în instalarea sistemelor de producere a energiei din surse regenerabile.

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 10 din 26 februarie 2016, statul pune la dispoziția producătorilor agricoli care doresc să producă energie din diverse resurse regenerabile câteva scheme de sprijin. Prima schemă, Contorizare Netă, este dedicată celor care vor să-și acopere propriul consum. Pot beneficia de acest mecanism, producătorii agricoli care deţin centrale electrice, ce produc energie regenerabilă pentru uz propriu și care au încheiat cu furnizorul un contract de furnizare a energiei electrice la preț reglementat”.

Alexandru Ciudin subliniază că producătorii agricoli care vor produce energie regenerabilă pentru consum propriu își pot reduce considerabil factura pentru energia electrică sau pot deveni independenți de furnizor.

„Un moment important de menționat, în acest context, este faptul că toată energia ce va fi produsă de stația fotovoltaică, inclusiv în exces, se va transfera pentru lunile următoare, astfel că producătorul o va putea utiliza ulterior. Spre exemplu: dacă vara stația fotovoltaică va produce mai multă energie electrică, aceasta va fi transmisă în avans, iar producătorul va putea utiliza cantitate mai târziu, până la sfârșitul anului”.

‹ adv ›

Această schemă de sprijin permite tuturor producătorilor agricoli să utilizeze rețeaua națională ca pe un acumulator.

Directorul AEE subliniază că fermierii care produc energie din surse regenerabile o pot păstra și utiliza atunci când au nevoie fără a achita careva servicii.

„În alte țări, antreprenorii achită o anumită sumă de bani pentru un astfel de serviciu. În Moldova, prin intermediul acestui instrument statul susține producătorii”.

O altă schemă de sprijin este și suportul oferit producătorilor agricoli prin intermediul AIPA, care oferă subvenții de până la 50% din investiția efectuată pentru instalarea stațiilor fotovoltaice pentru autoconsum.

Cel de-al treilea mecanism de susținere este Tariful fix ce este orientat spre producătorii care dețin o centrală electrică cu o putere cumulată ce depășește 10 kW, fiind orientată spre producătorii mici, care intenționează să investească în capacități de generare cu limita cuprinsă între 10 kW și 4 MW pentru instalații eoliene, 1 MW pentru alte tipuri de unități de generare, precum sunt cele fotovoltaice, hidroelectrice și instalații de cogenerare pe biomasă și biogaz”.

‹ adv ›

Cât privește schema de sprijinPreț fix, aceasta vizează producătorii care vor să investească în centrale cu o capacitate mai mare de 4 MW pentru instalații eoliene și 1 MW pentru instalațiile fotovoltaice și de cogenerare pe biogaz, care pot fi instalate pe depozitele frigorifice, fabrici, uscătorii, depozite cerealiere.

„Doritorii pot participa la concursul organizat de ANRE. În urma acestui concurs, ANRE va garanta achiziționarea întregului volum de energie regenerabilă produs timp de 15 ani la tarife stabilite sau la prețuri negociate prin licitații. Acest tarif este diferențiat pentru diferite capacități pe acoperișuri. De exemplu: până la 50 kW puterea instalată la o unitate fotovoltaică pe acoperiș tariful va fi de 1.97 lei pe o perioadă de 15 ani. Până la 200 kw tariful va fi de 1,85 lei, iar 200 kW -1MW tariful va fi 1,78 lei. Prin această schemă de sprijin toți producătorii agricoli care își vor instala stațiile fotovoltaice pe acoperiș din banii proprii vor putea vinde energia în rețea”.

Alexandru Ciudin a menționat că prin schema de sprijin Contorizarea Netă în Republica Moldova au fost instalate peste 500 de stații fotovoltaice cu capacitatea de circa 10 MW, atât de sectorul rezidențial, cât și cel agricol.

„În ultima perioadă atestăm o scădere a costurilor necesare pentru instalarea sistemelor de producere a energiei regenerabile. Din ce în ce mai mult în Republica Moldova sunt dezvoltate diferite mecanisme de finanțare a acestor instalații. Din calculele pe care le avem, un proiect cu puterea de 100 kW în domeniul agricol, care beneficiază și de subvenții prin intermediul AIPA se răscumpără în 2,5 ani”.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›