joi, 2 ianuarie, 2025
4.4 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeSEED - sistemul care a revoluționat procesele comerciale pe piața CEFTA

SEED – sistemul care a revoluționat procesele comerciale pe piața CEFTA

Recomandate

În timpul pandemiei COVID-19, când urgența de transportare a produeslor de primă necesitate, precum echipamentele medicale, produsele alimentare și medicamentele, a devenit critică, sistemul CEFTA SEED a facilitat semnificativ procedurile vamale.

Acest sistem, înființat în 2010, care presupune schimbul sistematic de date electronice, a devenit un instrument de importanță majoră în răspunsul la noi provocări, cum ar fi pandemia. 

Inițial, era axat pe schimbul de informații între administrațiile vamale ale țărilor membre CEFTA (Acordul de Liber Schimb Central-European).

Cu timpul, funcționalitatea și importanța sa s-au extins semnificativ pentru a sprijini diferite tipuri de transportări și procese.

Cum s-a dezvoltat ideea sistemului SEED?

Șirurile lungi de camioane care așteptau la frontiere, procesele complicate de schimb de informații între administrațiile vamale, barierele birocratice, mormanele de hârtii, procesele lente și lipsite de transparență – acestea au semnalat necesitatea unei schimbări.

Ore și chiar zile întregi erau pierdute în așteptare la frontiere, bunurile se deteriorau, iar schimburile comerciale erau puse în pericol.

Conceptul sistemului SEED a apărut ca o soluție pentru crearea unei platforme electronice care să permită schimbul automat și rapid de informații la vamă.

Scopul acestui sistem a fost eliminarea pierderilor de timp și a birocrației, garantarea transparenței și acurateței datelor și asigurarea unei coordonări mai bune între părțile CEFTA în procesarea bunurilor la frontiere.

A devenit evident, că vămile reprezentau obstacole care necesitau modernizare și digitalizare: nu doar pentru asigurarea unui comerț mai rapid și eficient, ci și mai sigur.

Ce înseamnă acest lucru în practică?

Schimbul eficient de date și documente oferă beneficii directe pentru entitățile economice, contribuind la reducerea greutăților în activitate și la facilitarea procedurilor comerciale.

Datorită simplificării proceselor, digitalizarea ajută la reducerea întârzierilor și a costurilor. 

Din perspectiva unui șofer de camion și a companiei pe care o reprezintă, implementarea sistemului SEED are mai multe avantaje:

  • reducerea timpului de așteptare la traversarea frontierelor
  • simplificarea inspecțiilor și reducerea birocrației
  • diminuarea costurilor de transport pentru mărfuri, inclusiv a costurilor logistice generale – pentru combustibil, orele de lucru și întreținerea vehiculelor.

Lucrurile se schimbă semnificativ și atunci când analizăm procesul din punctul de vedere al unui funcționar vamal, care inspectează mărfurile care intră sau ies din țară pentru a asigura conformitatea lor cu legile și reglementările.

Înainte de instituirea sistemului SEED, funcționarii vamali se bazau pe cantități mari de documente fizice și pe verificări manuale.

Procesul presupunea examinarea și compararea documentelor pe suport de hârtie, cum ar fi facturile, certificatele, declarațiile și trimiterea mărfurilor la inspecții fizice pentru verificare.

Cu ajutorul sistemului SEED, acest proces a devenit mai eficient și automatizat. Acum, ofițerii vamali au acces la date și documente electronice, ceea ce permite o verificare mai rapidă, dar și compararea automată a datelor și identificarea riscurilor potențiale.

Acest lucru simplifică procedurile vamale, reduce timpul necesar pentru inspecție și asigură exactitatea informațiilor. Ca urmare, are loc un flux mai rapid de mărfuri la frontieră și o funcționare mai eficientă a fluxurilor comerciale.

Lăsăm cifrele să vorbească

Datorită conectivității prin SEED, timpul de așteptare la traversarea frontierelor a fost redus cu 7 minute per camion într-un singur an.

Timpul mediu de așteptare la toate traversările CEFTA în 2023 a fost de 86 de minute, iar având în vedere că peste 1.300.000 de camioane au traversat frontiera în acel an, reducerea totală a timpului de așteptare în 2023 a fost de 17 ani.

Cea mai semnificativă reducere, cu 19%, a fost înregistrată pentru bunurile însoțite de certificate fitosanitare, rezultat posibil al schimbului electronic de certificate fitosanitare introdus prin SEED la sfârșitul anului 2022.

Cum funcționează SEED?

De la implementarea sa în 2010 până în prezent, sistemul SEED a îmbunătățit gestionarea frontierelor în Balcanii de Vest, promovând colaborarea și schimbul de informații între administrațiile vamale.

De-a lungul timpului, sistemul a contribuit semnificativ la creșterea eficienței, eliminarea procedurilor complexe și îndelungate, dar și la reducerea riscurilor de securitate în regiune.

Unul dintre beneficiile sale de bază este, fără îndoială, comerțul fără birocrație, deoarece SEED elimină necesitatea de a deține documente fizice.

Cu susținerea fondurilor financiare din Uniunea Europeană, sistemul SEED a permis stabilirea unor cadre legale pentru schimbul de date în întreaga regiune, bazate pe memorandumurile de înțelegere semnate între autoritățile vamale vecine și Protocolul Adițional 5 al CEFTA, care consolidează și generalizează specificațiile din cadrul acestor memorandumuri.

Astfel, fiecare autoritate vamală a adoptat linii directoare și instrucțiuni operaționale pentru utilizarea sistemului SEED. A fost creată o infrastructură IT și un sistem operațional 24/7, care include alinierea automată a datelor vamale și un modul de alarmă bazat pe date înainte de intrarea camioanelor în vamă.

Infrastructura SEED s-a bazat pe 7 noduri SEED (Tirana, Banja Luka, Podgorica, Skopje, Belgrad, Pristina și Roma), fiecare nod fiind format din servere SEED și echipamente de comunicare.

Extinderea la SEED+

Pentru a continua impactul pozitiv asupra fluxurilor comerciale, a apărut necesitatea de a îmbunătăți sistemul SEED cu funcții și capacități suplimentare care rezultă din Protocolul Adițional 5 (AP5). Astfel, s-a dezvoltat SEED+.

De la o platformă pentru schimbul de date vamale în cadrul CEFTA, sistemul a evoluat într-o platformă IT care sprijină digitalizarea completă a politicilor CEFTA, permițând un schimb eficient de date și documente în diferite sectoare comerciale, cum ar fi controlul vamal, controlul veterinar și fitosanitar, controlul sănătății publice, supravegherea pieței, dar și alte sectoare.

În ultimii trei ani, procesele au evoluat spre adoptarea sistemelor actuale ale UE și adaptarea acestora la nevoile noastre, sprijinind astfel parcursul CEFTA către Uniunea Europeană.

Prin intermediul acestor noi sisteme, cum ar fi TRACES NT (Trade Control and Expert System New Technology), a devenit posibil schimbul de certificate fitosanitare și veterinare, precum și schimbul de permise pentru importul și exportul de medicamente care conțin substanțe controlate.

În continuare, există un potențial enorm de îmbunătățire a acestor sisteme, iar în prezent se lucrează la crearea unei baze de date a operatorilor economici autorizați în CEFTA (AEOS) pentru a facilita circulația în cadrul CEFTA.

De asemenea, se lucrează la crearea unei baze de date a produselor nesigure și neconforme descoperite pe piața CEFTA pentru a facilita prevenirea comerțului cu astfel de produse și pentru a proteja consumatorii.

Un motor pentru cooperarea regională

Planul este, ca prin intermediul CEFTA SEED+, să continue digitalizarea și schimbul de date și documente în cadrul CEFTA în domeniul vamal, al siguranței alimentare, al inspecțiilor fitosanitare și veterinare, al comerțului cu medicamente.

Totodată, se planifică, ca acest sistem să se extindă spre noi domenii, cum ar fi comerțul cu servicii, comerțul electronic, infrastructura calității și altele.

Acest lucru va contribui la crearea unui sistem comercial mai prosper, dar și la implementarea pieței regionale comune (MRC).

Sistemul va iniția și va facilita schimbul de informații în domenii precum autorizațiile, licențele, calificările, cardurile profesionale europene etc., în conformitate cu Protocolul adițional nr. 6, deciziile comune bazate pe acesta, precum și pe alte protocoale.

În plus, acesta va oferi sprijin consultativ, la necesitate, în cadrul altor inițiative digitale, cum ar fi e-Freight și e-PoC (certificate electronice de dovezi de origine).

Totodată, sistemul va sprijini operaționalizarea acordurilor, protocoalelor și deciziilor CEFTA prin accelerarea tranziției digitale în procesele care permit libera circulație a bunurilor, serviciilor, capitalurilor și persoanelor în cadrul CEFTA.

Agrobiznes
Agrobiznes
Portalul agricol #1 în Moldova

Citește și ›

Advertoriale