Solul sănătos e cea mai bună soluție împotriva secetei. Această necesitate, combinată cu cea a reducerii costurilor, l-au făcut pe fermierul Serghei Galagan să opteze pentru agricultura conservativă.
Tranziția către agricultura conservativă a fost realizată pe etape. Inițial, a optat pentru sistemul Mini-till, reducând lucrările solului, apoi le-a exclus în totalitate, odată cu înțelegerea particularităților sistemului.
Serghei Galagan – tranziția către No-till a început-o cu …informarea
Sistemul funcționează doar atunci când îi sunt respectate principiile. Astfel, fermierul din start s-a axat pe nivelarea terenurilor, respectarea asolamentului și includerea culturilor de acoperire.
Schimbările pe care le aștepta la solurile aflate în perioada de tranziție s-au petrecut în momentul potrivit.
Culturile de acoperire – încercarea ce merită a fi făcută, în ciuda secetei
În acest an, nu toate culturile semănate în calitate de culturi de acoperire au răsărit, câmpurile de la Orhei fiind afectate, ca și majoritatea din țară, de secetă. Cu toate acestea, Serghei Galagan spune că rolul acestora nu poate fi subestimat și trebuie cultivate.
Pe de altă parte, este necesară oferirea unor forme de sprijin accesibile pentru a ajuta fermierii să le cultive. În condițiile actuale, achiziționarea semințelor pentru culturi de acoperire costă dublu față de subvenția pe care ar putea-o obține la cultivarea acestora.
Culturile din asolament, (rapița, orzul, grâul, mazărea, porumbul și floarea-soarelui), la care se adaugă amestecurile semănate ca îngrășăminte verzi/culturi de acoperire mențin o durată mai lungă de timp solul acoperit și asigură diversificarea rădăcinilor pentru a penetra și afâna diferite straturi de sol, dar și resturi necesare pentru microorganisme.
De două ori a accesat granturi pentru achiziția tehnicii agricole, prin intermediul MAC-P
Chiar dacă tehnica agricolă pentru No-till este scumpă, fermierul spune că a făcut acest pas înțelegând importanța pentru anii următori.
Amintim că, puteți solicita granturi pentru tehnica în agricultura conservativă, sisteme de irigare și alte practici durabile până pe 4 octombrie. Detalii aici.
Prin intermediul MAC-P a beneficiat de două granturi a câte 10 mii de dolari în 2019 și 2024 pentru achiziționarea a unei semănători de prășitoare și una de cereale păioase.
Ideea de a merge mai departe și de a asigura soluri sănătoase e mai presus ca toate provocările.
Serghei Galagan colaborează cu specialiștii MAC-P pentru a soluționa și alte probleme legate de fertilitatea și structura solului.
Gheorghe Jigău, specialist în pedologie, a specificat că în solurile analizate din cadrul întreprinderii fermierului se observă deja schimbări pozitive, acestea au început odată cu practicarea sistemului Mini-till și continuă.
Provocarea actuală – controlul buruienilor
Una dintre problemele actuale cu care se confruntă este controlul buruienilor.
Citiți mai multe despre Controlul buruienilor în sistemul No-Till.
Despre MAC-P
Acest articol face parte din campania de promovare a managementului durabil al terenurilor, realizată în parteneriat cu Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).
Proiectul MAC-P, finanțat de Banca Mondială și Fondul Global de Mediu, este dedicat creșterii competitivității agriculturii moldovenești și promovării practicilor agricole sustenabile. În cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor, producătorii agricoli care au investit în echipamente și utilaje agricole ce asigură conservarea și îmbunătățirea solurilor (no-till și strip-till) pot beneficia de granturi în valoare de până la 10 000 dolari SUA.
Mai multe detalii despre Programul de granturi sunt disponibile pe site-ului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială – www.capmu.md.
Comentarii