Serghei Rizov, este managerul Vinăriei Rizov din orașul Taraclia, o afacere frumoasă dezvoltată cu multă dragoste și pasiune, iar vinurile produse aici sunt înalt apreciate la diverse concursuri naționale și internaționale.
Este membru al Clusterului de Vinificație Regiunea Cahul, susținut financiar de Uniunea Europeană prin intermediul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF.
În anul 2009, Serghei Rizov a procurat mai multe terenuri cu viță-de-vie și a început să se ocupe de producerea strugurilor de soiuri clasice pentru vin, pe care îi comercializa ulterior vinăriilor şi vinificatorilor.
După o perioadă de timp a ajuns în momentul de răscruce – să decidă dacă continuă să crească doar struguri sau alege să treacă la un alt nivel.
Serghei Rizov, Vinăria Rizov:
„Atunci am aflat despre proiectele care oferă finanțare externă şi am decis să folosesc această oportunitate pentru a mă dezvolta. Datorită acestei decizii, am putut să începem propria afacere și să producem propriul vin. Astfel, în anul 2020, am avut posibilitatea să procurăm mai multe utilaje necesare pentru producerea vinului, contribuind și cu finanțe proprii. În toamna anului 2020, am și produs primul vin, iar în anul următor am obținut prima medalie de aur la un concurs organizat în România. Tot atunci, am elaborat și propriul brand”, povestește producătorul.
Are în gestiune 8 hectare de viță-de-vie, care au fost plantate în anul 2006, cu soiuri roșii clasice – Cabernet Sauvignon și Merlot.
Soiurile albe de struguri, de obicei, le achiziționează – fie de la alți colegi din zonă, fie face schimb.
Saperavi 2023 de la Vinăria Rizov – premiat cu aur
„Producem o cantitate nu foarte mare de vin. Soiurile de vin roșu sunt păstrate în butoaie din stejar, pe care, la fel, le-am achiziționat în 2023 datorită unui proiect privind îmbunătățirea condițiilor de producere a vinului. În acest context, în anul 2023 am produs un vin roșu – Saperavi, care a fost, la fel, premiat cu medalia de aur în anul 2024, la Berlin”, adaugă Serghei Rizov.
Primul vinificator moldovean care a dezvoltat o cramă digitală
Și vinificatorul nu s-a oprit aici, a dezvoltat un concept de cramă digitală, unic în ţară.
„Ideea acestui proiect constă în faptul că celor cărora le-au plăcut vinurile noastre, dar nu au unde să le păstreze, le pot lăsa la noi la păstrare într-un beci cu respectarea tuturor condițiilor specifice pentru păstrarea corectă a vinurilor. Beciul este dotat cu camere și astfel, cumpărătorul are acces 24/24 să verifice cum se păstrează vinul cumpărat sau chiar să facă comandă pentru a fi livrat direct la ușa lui”.
În plus, unicitatea acestei crame digitale constă în posibilitatea de a efectua degustări, de a evalua și de a cumpăra vinuri folosind inclusiv aplicația mobilă și site-ul web.
„La moment, ne propunem să dezvoltăm și sectorul de turism, care este un element absolut indispensabil de activitatea pe care o facem. Astfel, planificăm să construim o sală pentru degustare, cu o zonă pentru fotografii și odihnă”.
Consumatorii pot găsi vinurile Vinăriei Rizov direct la cramă, dar și la târgurile, expozițiile unde participă producătorii autohtoni. La fel, datorită proiectului crama digitală, doritorii pot face o comandă de vin îmbuteliat.
Datorită clusterului, a participat la prima vizită de studiu în Ungaria
„Inclusiv din aceste considerente am decis să ne alăturăm Clusterului de Vinificație Regiunea Cahul, care are ca și scop principal dezvoltarea regiunii prin intermediul sectorului de producere a vinului.
Datorită Clusterului am avut posibilitatea să participăm la prima vizită de studiu organizată în Ungaria, unde am văzut cum funcționează un Cluster adevărat, cum se dezvoltă sectorul de producere a vinului, cum interacționează cu alte clustere din alte sectoare de producere, ce vinuri produc vinificatorii locali. Am văzut multe lucruri interesante, iar unele idei le vom implementa și la noi în cadrul cramei”.
📲 Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Serghei Rizov consideră că, este foarte importantă crearea Clusterului, deoarece astfel vor avea acces la mai multe instruiri tematice, inclusiv vizite de studiu în diferite țări cu tradiție în producerea vinurilor.
„Totodată, pe de altă parte, membrii vor avea posibilitatea să-și expună vinurile în cadrul Centrului Oenologic din incinta Casei de Cultură din Cahul, iar turiștii și oaspeții vor putea degusta produsele noastre. Mai mult, a fost achiziționată și o linie mobilă de îmbuteliere, pe care noi, membrii vom putea să o utilizăm. Datorită acestei linii vom putea obține un produs mult mai calitativ și mai sigur, vom putea face față concurenței atât pe piața internă, cât și pe cea externă”.
Colaborarea – cheia pentru soluționarea problemelor
Vinificatorul susține că orice asociere, până la urmă, are avantajele sale. Unul dintre principalele avantaje ale Clusterului este faptul că li se oferă posibilitatea să identifice soluții pentru problemele comune cu care se confruntă toți membrii.
Cheia succesului dezvoltării într-un sector îl reprezintă colaborarea.
„Ne putem expune, ca și un organ reprezentativ, față de un proiect de lege, de o inițiativă ce ține de sectorul de vinificație. Atunci când se expune o asociație, în cazul nostru Clusterul, este mult mai autoritar pentru că ideea este susținută de mai mulți producători, membri. Clusterul ne va ajuta ca părerea noastră să fie ascultată și auzită.
Mai mult ca atât, partenerii externi, finanțatorii sunt mult mai deschiși să colaboreze cu o organizație, decât cu fiecare producător în parte. Experiența, inclusiv a țărilor vecine, ne demonstrează că datorită Clusterului producătorii membri se dezvoltă mult mai ușor și mai bine. Fiecare producător va veni în cadrul clusterului cu propria experiență și viziune, iar împreună vom discuta și elabora o poziție comună avantajoasă pentru toți ceilalți membri”.
La final, producătorul Serghei Rizov a spus că este sigur că împreună vor putea găsi soluții bazându-se pe experiența fiecărui în parte, iar propunerile venite din partea Clusterului vor fi luate în considerare, pentru că vor reprezenta întreg sectorul.
Comentarii