‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSergiu Popa: Cătina produsă în Moldova, nu acoperă cererea de pe piața internă

Sergiu Popa: Cătina produsă în Moldova, nu acoperă cererea de pe piața internă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În ultimii ani, producătorii de fructe manifestă un interes sporit față de cătina albă, datorită multiplelor însușiri agronomice, alimentare, terapeutice și economice.

Necătând la însușirile valoroase ale cătinii albe, această cultură nu a avut o răspândire largă în lume, în primul rând, din cauza productivității mici a plantelor și a prezenței ghimpilor, care sunt un mare impediment la recoltarea manuală.

La moment, sortimentul este variat, cu un potențial de productivitate de peste 20 t/ha. Totodată, este utilizată tehnologia recoltării prin metoda congelării și batozării ramurilor cu fructe, ceea ce ușurează esențial lanțul de producere a fructelor. 

‹ adv ›

Contactat de Agrobiznes, Sergiu Popa, doctor conferențiar la Universitatea Agrară de Stat din Moldova a menționat că din cauza faptului că procesul de recoltare a acestei culturi este unul complicat, fermierii nu s-au grăbit să înființeze suprafețe mari de plantații.

„Plantele au spini lungi și rigizi, acest fapt a servit unul dintre principalele motive pentru a evita plantarea cătinii. Odată cu apariția soiurilor înalt productive, inclusiv fără ghimpi, producătorii manifestă interes față de cătina albă. Cu toate acestea, la moment, în Republica Moldova, avem circa 300 de hectare de cătină, dintre care 150 de ha sunt pe rod. În țara noastră sunt omologate 6 soiuri de cătină feminine și unul masculin (Andros). Dintre soiurile feminine, 2 sunt de origine moldovenească, iar 4 de origine românească. Cele mai cultivate și recomandate soiuri sunt Clara, Mara, Cora, Dora. Menționez că, conform legislației în vigoare, nu avem dreptul de a produce material săditor, astfel că, în mare parte, ceea ce se comercializează pe piață este importat din România”.

Specialistul susține că fermierii care doresc să înființeze o plantație de cătină trebuie să acorde o atenție deosebită la calitatea materialului săditor, astfel ca să evite, pe cât posibil, problemele ulterioare. 

„Atunci când se decid să planteze cătină, producătorii trebuie să consulte specialiștii în domeniu, care îi vor ajuta să aleagă soiul potrivit, dar și amplasarea corectă a plantației. Recomand, de asemenea, să atragă atenție asupra tipului de sol, deoarece cătina se adaptează mult mai bine la solurile nisipoase și nu este compatibilă cu cele argiloase. Printre principalele aspecte asupra cărora trebuie să se concentreze cei care intenționează să planteze cătină este calitatea fitosanitară a butașilor și textura solului”.

Cantitățile de fructe care se produc actualmente nu acoperă cererea de pe piața internă, cu atât mai puțin putem vorbi despre export, a mai adăugat Sergiu Popa. 

„În ceea ce ține de piața de desfacere pot să comunic că ceea ce producem nu acoperă cererea de pe piața internă, ne mai vorbind de producerea subproduselor cum ar fi magiunuri, piureuri, sucuri. În mare parte, cătina este comercializată în stare proaspătă sau congelată”. 

‹ adv ›
Foto: Sergiu Popa/ soiul Cora

Specialistul a mai spus că în cadrul Universității Agrare de Stat, în cadrul unui proiect, se vor produce butași de cătină albă virus free prin metoda de înmulțire in vitro.

De menționat că, piața mondială a cătinii albe, în anul 2017, a fost de 18 miliarde de dolari, ceea ce este cu 5,1 mlrd mai mult decât în anul 2012. 

Atât fructele de cătină albă, cât și uleiul fabricat din ele, care cantitativ se ridică la 1 tonă per ha, sunt foarte căutate la export.

‹ adv ›

Astfel, cătina albă devine una din cele mai profitabile specii pomicole.

‹ adv ›
‹ adv ›

4 Comentarii

  1. Nu sunt deacord cu Sergiu Popa, in ce tine de: ,, În ceea ce ține de piața de desfacere pot să comunic că ceia ce producem nu acoperă cererea de pe piața internă” Piata in RM, la capitolul comercializare în stare proaspătă sau congelată, se vinde foarte greu pe piata inerna. Munca este foarte mare, utilaje sun necesare multe si sunt foarte scumpe, forta de munca e problema mare. Teoria e una practica este alta.
    De multe ori venitul nu acopera cheltuelele…

    • Atîta timp cît un produs este importat și se vinde la un preț mai mare de 6 ori decît sinicostul acestuia, nu putem spune că piața de desfacere nu este bună. Da, este o problemă pentru producătorii care au cite 2-5 ha și nu dispun de utilaj necesar pentru recoltare, congelare, batozare și ambalare. Dar dacă dispuneți de aceste utilaje și suprafață optimă care să fie rațională acestor utilaje, atunci părerea va fi alta. Referitor la forța de muncă, care este necasară pentru procesul de recoltare prin detașarea ramurilor, vă pot confirma că 8 persoane efectuează această lucrare timp de o zi pe 1 ha, avem studii care confirmă aceasta. După care 8 persoane ce efectuiază lucrări de batozare după congelare. Nu știu dacă mai avem o cultură unde la procesul de recoltare este nevoie doar de 16 persoane timp de o zi la 1 ha… Mai Am multe de spus la capitolul avantaje… Puteți intra la o consultație… Succese

    • Necătînd la faptul că Cătina albă este o specie rezistentă la secetă, pentru a obține recoltă cantitaivă și calitativă este nevoie de irigare chiar începând din primul an de vegetație…

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›