Alimentația sănătoasă și variată nu mai este doar un moft, ci o necesitate, iar la bază stau produsele de calitate. Fructele și legumele pot fi găsite mai ușor, însă plantele de nișă, cum ar fi mirodeniile nu abundă piața locală.
În lipsa lor, Sergiu Țurcanu, a decis să dezvolte o afacere condimentată cu mult suflet și pasiune. Antreprenorul crește o gamă variată de plante condimentare la ghiveci.
Antreprenorul și-a început activitatea în agricultură din necesitate, fiind pasionat de gătit, s-a pomenit în situația când nu putea găsi plante condimentare de calitate pentru prepararea bucatelor.
Chiar dacă nu avea experiență în agricultură și activase anterior în alte domenii legate de comerțul internațional, totuși, specialitatea obținută în managementul agrar l-a ajutat să demareze afacerea în anul 2012.
Astfel, acum cultivă la Chișinău, pe o suprafață de 200 m2 de sere, o diversitate de plante aromatice și de ardei iuți.
Antreprenorul ne povestește cu entuziasm despre varietatea de ardei pe care îi cultivă și despre selecția pe care o realizează.
„Eu am o colecție foarte mare de ardei din toate colțurile lumii. Astfel, la un moment dat am avut în jur de 200 de varietăți în serele mele, dar aceasta s-a dovedit prea dificil de gestionat. De aceea mi-am pus limita la 100 de varietăți. Acum cresc aproximativ 40 de soiuri de ardei, asupra cărora lucrez, îi încrucișez în mod natural, unele soiuri se încrucișează chiar spontan.
Acest lucru este interesant și neobișnuit, dar de durată. Ca să obții un soi nou, stabil, trebuie să treacă vreo nouă cicluri de viață, adică câțiva ani. Spre exemplu, anul trecut am avut un ardei care era total alb, dar iute și cu o aromă extraordinară. Uite așa am descoperit niște soiuri de ardei care chiar dacă sunt mai iuți, sunt mai buni și mai aromați.”
Concomitent, Sergiu Țurcanu are un șir de produse originale din ardei iuți: sosuri, ardei uscați și macinați până la pulbere. Acestea având utilizări multiple în bucătărie.
„În general la noi în țară, ardeii se consumă cel mai des la zeamă, deși pot fi utilizați în prepararea diverselor bucate. Noi încercăm să explicăm și să le arătăm consumatorilor noștri și alte posibilități, spre exemplu praful din ardei iute adăugat în cafea, dă un gust deosebit. Eu mă bucur că acum ardeii mei au ajuns în diferite condimente și sosuri. Noi în familie consumăm cu toții, chiar și copilul meu are ardeiul său preferat.”
Atât plantele la ghiveci, cât și produsele din ardei iuți Sergiu le comercializează la piața săptămânală EcoLocal. Fiind concomitent membru al Asociației cu același nume. În același timp, este managerul unui grup de producători care au început certificarea ecologică.
„În cadrul grupului oferim suport informațional, discutăm diverse opinii, soluții, facem schimb de experiență la capitolul practicilor prietenoase mediului. Învățăm împreună cum se face agricultura ecologică. Pe viitor ne-am dori ca modelul grupului nostru să fie replicat.”
Bunele pactici ecologice utilizate de Sergiu Țurcanu:
- Compostarea, pentru substratul care e folosit la plantele de ghiveci;
- Crearea biodiversității în jurul serelor;
- Rotația culturilor pe suprafețele alăturate;
- Utilizarea culturilor siderate;
- Vetrele înalte;
- Mulcirea solului.
Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.