‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSfaturi la amenajarea cotețului pentru găini: cum construim pătulul

Sfaturi la amenajarea cotețului pentru găini: cum construim pătulul

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Deși pare un subiect destul de simplu, totuși sunt multe aspecte importante care trebuie considerate atunci când amenajăm spațiul de dormit pentru găinile din gospodărie.

Sunt factori care pot influența în mod direct sănătatea păsărilor, iar împreună cu aceasta și productivitatea lor.

Deci haideți să ne clarificăm. Pătulul nu este doar o creangă, sau o ramură de copac, unde acestea urcă ocazional în timpul plimbărilor zilnice. Este locul unde găina petrece întreaga noapte, aripă lângă aripă cu camaradele sale. Mai ales dacă e să vorbim despre nopțile lungi de iarnă.

‹ adv ›

Înălțimea pătulului la găini

Este un factor foarte important, care trebuie privit în dependență de rasa sau chiar și vârsta păsărilor. În medie, aceasta poate fi de la 40 cm până la un metru.

Pentru găinile în vârstă se recomandă amenajarea unei scărițe spre spațiul de dormit. Asta pentru ca ele să nu fie nevoite să sară prea departe.

Pentu găinile grele de carne (spre exemplu Brahma), înălțimea va fi mai mică, decât pentru cele ușoare.

‹ adv ›

O găină mai mare și mai grea are mai multe șanse să-și traumeze piciorul la salt din cauza greutății sale. Așa deci se recomandă să se amenajeze sau un pătul mai jos, sau bare adiționale intermediare.

Lățimea pătului în coteț

Spre deosebire de majoritatea păsărilor sălbatice, găinile dorm cu degetele drepte. Ele nu apucă stinghia cu laba, ci se sprijină ferm pe ea.

Din aceste considerente, lățimea optimă este de 10 cm. În așa mod, pasărea se va așeza comod, astupându-și lăbuțele cu penele. Acestea la rândul lor vor fi protejate de frig în timpul iernilor geroase.

‹ adv ›

Pentru rasele mai mici, lățimea poate fi redusă la 5 cm.

Lungimea stinghiei în coteț

Se calculează, ținând cont de faptul, că fiecare găină are nevoie de spațiu pe bară de la 20 la 25 cm. Iarna ele se așează mai compact, ca să se încălzească, în timp ce vara acestea păstrează o oarecare distanță pentru a se răcori.

Materiale pentru stinghii la găini

Este important de menționat, că găinile se aranjează la somn sprijinindu-se pe ambele picioare și pe osul stern. Așa deci, greutatea corpului este distribuită pe aceste trei puncte. Dacă pătulul este construit din crengi cu denivelări puternice și părți ascuțite, acesta poate provoca probleme de sănătate.

Problemele la picioare cel mai des se reduc la pododermatite, atunci când iritațiile și rănile mici cauzează inflamații în special la nivelul tălpilor. Mersul provoacă durere constantă și găina devine mai puțin mobilă. Scade producția de ouă. Este necesar tratamentul.

Sternul la fel poate fi traumat sau infectat în urma contactului cu lemnul aspru sau noduros. La păsările tinere se poate chiar și fractura. Ulterior, calciul din organism este îndreptat la regenerarea oaselor, scăzând brusc producția de ouă.

Citiți despre cum putem stimula ouatul la găini.

  • Gospodarii, care construiesc coteț pentru găini de sine stătător, iau de obicei o bucată de lemn cu dimensiune de 5 x 10 cm. Îl prelucrează apoi pentru a înlătura denivelările. Îl așează cu partea lată spre sus. La sfârșit îl prelucrează cu apă cu oțet.
  • altă opțiune este să luați o scară veche din lemn. Dacă stinghiile stau prea des înlăturați careva, astfel încât distanța dintre ele să rămână de 30-45 cm.
  • Ramurile copacilor nu sunt o opțiune bună, deoarece nu sunt suficient de rezistente pentru greutatea mai multor găini. 6 păsări cântăresc aproximativ 16 kg. Așa că cei ce apreciază frumusețea lucrurilor autentice, totuși să nu uitați de partea practică.
  • Metalul la fel nu este recomandat. Caracterele acestuia de a reacționa la schimbările de temperatură îl fac total nepotrivit. Iarna, la friguri puternice, el va facilita degerăturile iar vara, dincontra, se supraâncălzește. Suprafața netedă a metalului este un alt motiv contra, deoarece găina nu se poate acomoda pe el.
  • Plasticul este cel mai frecvent folosit la articolele pentru cotețuri pe care le găsim în magazine. Asta pentru că este un material destul de ieftin. Totuși făceți-le o favoare păsărilor Dvs și Dvs personal și alegeți avantajele lemnului. La încălzire plasticul se deformează, la răcire crapă iar păsările pot înghiți bucăți din el.

Locul stinghiei în coteț

Pătulul întotdeauna se amplasează mai sus de cuibare și la o distanță sigură de așternut.

În caz contrar, găinile Dvs nu vor mai diferenția unde să doarmă și unde să depună ouă. În plus, podeaua nu este cel mai igienic loc. Aici, pe lângă excrementele păsărilor, se găsesc și cele a șoarecilor, șobolanilor și colonizează păduchii, căpușele și alți ectoparațizi.

Relațiile sociale

Găinile respectă ierarhia socială.

Aceasta se manifestă nu doar la mâncare, adăpare ș.a. ci și la culcare.

Locurile pe pătul se ocupă considerând poziția în grup.

Găinile dominante se acomodează la mijloc, restul se așează în linie, încheiată de straji. Câte unul pe fiecare parte.

Pentru a evita conflictele în grupurile mai mari, asigurați câteva stinghii la nivel mai jos. Pe ele se vor așeza găinușele mai modeste.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›