‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 3 mai, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriSHS: Precipitaţiile recente nu sunt suficiente pentru creşterea nivelului de apă din râuri

SHS: Precipitaţiile recente nu sunt suficiente pentru creşterea nivelului de apă din râuri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Specialiştii Serviciului Hidrometeorologic de Stat susţin că precipitaţiile care au căzut în ultima perioadă nu sunt suficiente pentru creşterea semnificativă a nivelului şi a debitului de apă din lacuri şi râuri. Hidrologii au prelungit avertizarea cod galben de secetă hidrologică până pe 29 aprilie pentru lacurile şi râurile mici. Totodată, agenţii economici şi populaţia sunt îndemnaţi să utilizeze raţional resursele de apă.

Solicitată de IPN, şefa Centrului Prognoze Hidrologice din cadrul SHS, Valentina Cereş a declarat că fenomenul secetei hidrologice nu este specific pentru această perioadă a anului. Specialista a menţionat că deşi nivelul apei în râuri a crescut cu 10-15 cm, totuşi acest fapt nu a favorizat dispariţia secetei, volumul apei rămânând încă foarte mic. Totuşi, pentru râurile mari din ţară codurile galben şi portocaliu s-au încheiat, întrucât volumul apei din aceste râuri a mai crescut.

„În râul Prut şi Nistru a fost mărită deversarea apei. Din lacul Costeşti-Stânca este deversată apă şi în râul Prut a crescut nivelul şi debitul, acesta constituind mai mult de 50 % din normă. Este puţin, dar deja nu mai este cod galben. La fel, şi în râul Nistru a fost mărită deversarea din lacul de acumulare Dnestrovsk. Acum trecem viitura ecologică şi avem 300 de metri cubi pe secundă. La priza de captare a apei de la Vadul lui Vodă avem deja un nivel de peste nouă metri, deci Chişinăul fără apă nu va rămâne”, a subliniat specialista.

Directorul Agenţiei „Apele Moldovei”, Arcadii Calaraş, a declarat pentru IPN că resursele de apă trebuie utilizate raţional permanent, nu doar în perioadele când este emisă avertizarea hidrologică. Potrivit lui, în cazul în care apa este folosită pentru distribuirea acesteia prin reţele către consumatori, pentru irigare în cantităţi mari, pentru piscicultură etc., trebuie să existe o permisiune din partea autorităţilor.

Totodată, Arcadii Calaraş a subliniat că cetăţenii ar putea contribui la ocrotirea zonelor cursurilor de apă, spre exemplu, prin plantarea fâşiilor forestiere. Acesta a spus că astfel de acţiuni conduc la menţinerea biodiversităţii, fapt ce sporeşte capacitatea de regenerare a resurselor de apă.

‹ adv ›

Advertoriale

Controlul eficient al lupoaiei și buruienilor la floarea-soarelui cu Listego® Pro

Pentru o cultură profitabilă de floarea-soarelui sunt importante: pregătirea terenului, alegerea hibrizilor potriviți, combaterea buruienilor, a dăunătorilor și a bolilor. Pregătirea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›