vineri, 10 ianuarie, 2025
7.2 C
Chișinău
HomepageAgroEcoSoia ecologică - o oportunitate pentru fermierii din țară. Prețul pe piața externă a...

Soia ecologică – o oportunitate pentru fermierii din țară. Prețul pe piața externă a ajuns să fie triplu

Recomandate

În acest an, prețurile la nivel mondial pentru soia s-au redus cu circa 9%, ceea ce i-a afectat inclusiv și pe producătorii din țară. În condițiile în care aceștia obțin recolte de sub două tone per hectar, soia cultivată în sistemul convențional ajunge a fi o cultură nerentabilă.

Totuși, fermierii nu pot exclude soia din asolament, datorită avantajelor pe care le are cultura asupra solului, iar experții susțin că, cultivarea soiei în sistemul ecologic este soluția. Cererea pe piața externă pentru soia ecologică este în continuă creștere, iar prețul oferit în acest an a ajuns să fie triplu, comparativ cu soia convențională. Spre regret, producătorii din țară au produs doar circa o mie de tone de soia ecologică. Despre oportunitățile pe care le oferă producerea ecologică a acestei culturi, s-a discutat în cadrul unui workshop destinat sectorului național de soia.

„Per total, în anul de comercializare 2018-2019, Republica Moldova a exportat circa 8 mii de tone de soia, dintre care 1220 de tone au fost ecologice. Până la sfârșitul anului urmează a fi exportate încă circa 700 de tone. Pentru un kilogram de soia ecologică, la moment, fermierilor le este oferit un preț de 9-9,10 lei direct la depozit. Fermierii primesc un preț dublu, comparativ cu soia convențională. În anul următor, am putea crește producția ecologică de soia până la 3-5 mii de tone, ceea ce este puțin, comparativ cu cererea. Pe piața externă prețul a ajuns să fie triplu, însă pentru ca acesta să fie oferit fermierilor din țară trebuie să demonstrăm că putem asigura cantități suficiente pentru a deveni parteneri de încredere”, a menționat Spartac Chilat, cofondatorul „Prograin Organic” SRL.

În cadrul evenimentului a mai fost menționat că, în Europa cererea pentru soia ecologică este în continuă creștere. 95% din aceasta este importată din China și India, țări ce sunt considerate nesigure în producerea culturilor ecologice.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco