‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSomnul African – descriere, norme de întreținere și furajare

Somnul African – descriere, norme de întreținere și furajare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Somnul African (Clarias gariepinus) este o specie de pești cu viteză foarte bună de creștere, originară din bazinele acvatice africane, bine adaptată la întreținerea în condiții de fermă piscicolă.

Deși este un produs relativ nou, carnea de Somn African este deja îndrăgită datorită calităților organoleptice superioare, dar și a proprietăților nutritive.

Carnea este lipsită de oase intermusculare, are un gust diferit de cel clasic de pește, fin și delicat, iar culoarea este roșie-roz.

‹ adv ›

Somnul african se consideră specie de pește cu carne dietetică, potrivită și pentru alimentația copiilor. Aceasta are un nivel înalt de proteină și unul scăzut de lipide, iar valoarea energetică este de doar 102kcal/100 g produs. Este bogată în vitamine și minerale, precum și în acizii Omega 3 și Omega 6.

Peștele numit popular „respiră cu aer” și „merge cu aripile pe uscat” este cu adevărat neobișnuit. Dar întreținerea acestuia nu prezintă dificultăți și foarte curând își valorifică efortul și investițiile.

Citiți în acest articol:

‹ adv ›
  • Descrierea Somnului African;
  • Stilul de viață al Somnului African în mediul natural;
  • Condiții de întreținere a Somnului Clarias;
  • Ce reprezintă sistemul de recirculare în acvacultură (RAS);
  • Pro și contra sistemului de recirculare a apei;
  • Nutriția Somnului African;
  • Norme de furajare a Somnului Clarias;
  • Calitatea cărnii de Somn African.

Descrierea Somnului African

  • Corp alungit, aplatizat, lipsit de solzi;
  • Cap turtit dorso-ventral, cu gura mare, ascuțită, în jurul căreia se găsesc 4 perechi de mustăți lungi, ochii sunt mici;
  • Culoarea este dictată de mediul de viață, dar de regulă este brună-cenușie sau brună-gălbuie cu nuanțe mai deschise sau mai întunecate;
  • Înnotătoarele dorsală și anală sunt lungi, iar cea caudală este rotungită. Cele adipoase lipsesc. Cele pectorale sunt puternice și participă la deplasarea peștelui pe uscat, în arealul său natural, între bazinele acvatice învecinate;
  • Lungimea corporală a peștelui adult atinge 170 cm, greutatea – 60 kg;
  • Speranța de viață – 8 ani;
  • O particularitate anatomică importantă, dictată de arealul de răspândire, este că sistemul respirator, pe lângă branhii, conține și o pereche de saci aerieni, datorită cărora peștele poate respira cu aerul atmosferic și supraviețuiește pe uscat până la 48 de ore.

Citiți și despre creșterea sturionilor în regim intensiv. Avantaje și cerințe.

Stilul de viață în mediul natural

Somnul African își are originea în Nordul Africii, dar a fost răspândit în marea parte a continentului, precum și în Orientul Mijlociu – în Iordania, Israel, Liban și Turcia.

Acesta trăiește în diverse medii cu apă dulce, inclusiv lacuri, iazuri, bazine. Dar poate fi întâlnit și în râuri, și în apropierea barajelor.

‹ adv ›

Peștele este foarte adaptiv la condiții nefavorabile. Suportă mediile cu un pH de la 6,5 la 8,0. Supraviețuiește în ape tulburi și la temperaturi de la 8 la 35 oC.

Somnul African este o specie omnivoră, se hrănește cu cadavre, dar poate fi și prădător iscusit. De asemenea, dieta lui include fructe, semințe, toate tipurile de nevertebrate și vertebrate mici acvatice, mamifere mici și plancton. Indivizii mai mari se hrănesc și cu pește. Cel mai des hrănirea are loc noaptea.

Totuși, preferabilă este hrana care stă nemișcată și poate fi detectată cu ajutorul mustăților. De regulă aceasta se găsește la fundul bazinelor, așa că majoritatea timpului somnii și-o petrec aici. Ei sunt obligați să iasă regulat la suprafață pentru a respira cu aer atmosferic.

Peștele este capabil să secrete mucus pentru a preveni uscarea corpului și să se îngroape în substratele mlăștinoase ca să supraviețuiască în caz de secare a bazinului.

În caz de prezența altui lac în vecinătate, acesta se va deplasa pe uscat, cu ajutorul înnotătoarelor, către sursa dată de apă.

Condiții de întreținere a Somnului Clarias

Specia este rezistentă la condițiile de întreținere și la diverse boli, nu prezintă dificultăți la reproducere, are o viteză bună de creștere.

Datorită capacității de a respira cu aerul atmosferic nu este pretențios la calitatea apei. Excepție prezintă primele luni de viață, când apa trebuie să fie curată și oxigenată.

Tot din acest motiv, este posibilă popularea mai densă: la 1 mde apă pot fi plasate până la 300 kg de pește viu. Iar datorită vitezei mari de creștere (de la 10-25 g până la 1,2 kg peștele ajunge în 6 luni), timp de un an se pot obține și 600 kg de pește pe metru cub, în condiții de igienă și alimentație corespunzătoare.

Unul din factorii de bază în creșterea acestei specii este prezența unui bazin cu apă caldă. Temperatura optimă pentru întreținere este de 25-28oC. Deși rezistă și la temperaturi mai joase, procesele vitale decurg mai adecvat în acest interval.

Mediul cel mai favorabil pentru creșterea Somnului African este sistemul de recirculare a apei (RAS). Este ales de majoritatea producătorilor acestei specii pentru că permite valorificarea la maxim a potențialului de producție și a investițiilor.

Aflați și care sunt cerințele de creștere a racilor.

Ce reprezintă sistemul de recirculare în acvacultură (RAS)

În acest sistem apa este purificată și reutilizată continuu, în circuit închis. Apa filtrată este îmbogățită cu oxigen și reîntoarsă în bazin. Astfel, consumul de apă și energie sunt reduse la minim.

Implicarea umană se reduce la colectarea dejecțiilor nedegradabile și suplinirea volumului de apă pierdut prin evaporare. Sistemul este capabil să reutilizeze circa 90% din apa bazinelor.

Pentru o bună funcționare și purificare, sistemul este alcătuit din componente cu funcții specifice: filtru mecanic, filtru biologic, pompă, lampe UV, dispozitive pentru încălzirea apei, oxigenare și aerare, hrănitoare, sistem de monitorizare ș.a.

Pro și contra sistemului de recirculare a apei la întreținerea somnului african

Avantaje:

  • Posibilitatea controlului deplin al mediului de creștere a peștelui;
  • Consumul redus de apă;
  • Consumul eficient de energie;
  • Utilizarea eficientă a spațiului;
  • Strategie optimă de hrănire;
  • Manipularea și colectarea ușoară a peștelui;
  • Control maxim al bolilor specifice.

Dezavantaje:

  • Necesitatea conectării la electricitate 24/7;
  • Necesitatea unei surse bune de apă;
  • Hrana administrată trebuie să fie de calitate înaltă, cu un raport înalt de proteine, grăsimi extrudate și digestibilitate înaltă;
  • Personalul trebuie să dețină abilități tehnice bune pentru manipularea sistemului;
  • Așa cum Somnul African nu are solzi, acesta produce mucus excesiv pentru protecția pielii. Din acest motiv filtrele trebuie curățate mai frecvent.

Sistemul de recirculare în acvacultură (RAS) este cea mai bună soluție pentru a întreține speciile tropicale de pești în zonele cu climă moderată spre rece.

Nutriția Somnului African

Somnul African este omnivor și poate fi hrănit cu o gamă destul de variată de alimente. Va consuma si hrană vegetală (porumb, tărâțe, grâu), și animală (pește, carne, insecte, larve ș.a.). Totuși, un raport înalt de proteină animală stă la baza dezvoltării și creșterii intensive a peștelui, care duce la un profit mai rapid.

Deși, există rețete individuale pentru alcătuirea dietei Somnului African, mai rațională este utilizarea complexelor, de regulă granulate, unde sunt respectate deja toate cerințele energetice. Există hrană gata pentru toate categoriile de vârstă, cu instrucțiuni privind volumul pentru administrare.

O hrană bună asigură o acumulare rapidă în greutate, la costuri minime, dar și ajută la evitarea bolilor specifice, a cheltuielilor legate de tratament, ceea ce reduce sinecostul, mărește profitul final.

Vedeți și rețete de furajare pentru Crap. Hrana pe luni.

Norme de furajare a Somnului Clarias

Furajarea se face de 4-8 ori pe zi, în funcție de vârsta peștelui, după principiul: mai mic – mai des. Volumul de hrană se calculează în raport cu greutatea corporală. De obicei, se cântărește un individ și se înmulțește la numărul total de pește în bazin, apoi se calculează raportul procentual.

Astfel, la o temperatură a apei de 25-26oC, se va administra:

De regulă, peștele nu este crescut mai mult decât atât. Dar dacă ați decis să îl țineți în continuare, raportul va fi de 1,5%, cu 2 tainuri pe zi.

Exemplu: pentru un bazin cu 1000 de pești cu greutatea medie de 500 g. 1000 x 0,5 = 500 kg – greutatea totală a peștelui. 500 x 3% = 15 kg de hrană pe zi, în 4 tainuri.

Furajarea se face obligatoriu la aceeași oră, indiferent de vârstă și numărul de administrări.

Carnea de Somn African – avantaje

Consumatorii apreciază carnea acestui pește pentru gustul bun, culoarea atrăgătoare, lipsa oaselor mici printre fibrele musculare, particularitățile dietetice și lipsa mirosului specific.

Carnea de Somn African se consideră bună pentru sănătatea organismului nostru. Raportul scăzut de grăsimi saturate și cel înalt de acizi grași Omega 3 reduc riscul apariției bolilor cardio-vasculare, respiratorii, a trombozelor și artritelor.

Valoarea nutritivă este apreciabilă: conține calciu, seleniu, fosfor, iod, zinc, potasiu și multe alte elemente importante.

Iodul este esențial în funcționarea glandei tiroide, seleniul contribuie la o imunitate bună, calciul și fosforul sunt indispensabile pentru oase și dinți sănătoși, iar colagenul găsit în carnea acestui pește menține pielea sănătoasă.

Produsele din Somn African sunt o sursă bogată de vitamine, inclusiv A, B12 și D.

Datorită compoziției sale, acestea reglează metabolismul, îmbunătățesc funcțiile creierului, sporesc capacitatea de lucru a persoanelor în etate și stimulează abilitățile de studiu a copiilor.

Datorită raportului scăzut de carbohidrați și a celui înalt de proteine сomplete, ușor digerabile, bucatele preparate din Somn African sunt potrivite în alimentația persoanelor supraponderale, a sportivilor și a copiilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›