‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTeodor Scorpan, despre afacerea cu 100 ha livezi de nuc: Vrem să creștem vânzările...

Teodor Scorpan, despre afacerea cu 100 ha livezi de nuc: Vrem să creștem vânzările și să îmbunătățim marketingul

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Teodor Scorpan, este un tânăr din satul Văratic, raionul Ialoveni, care alături de tatăl său gestionează o plantație de 100 de ha de nuc, cu soiul Franquette.

Tânărul spune că, plantația a fost înființată în trei etape, cu diferențe mici de timp, dar care i-au ajutat să evite anumite greșeli. La baza afacerii stă experiența părinților, dar muncind alături de ei a reușit să înțeleagă multe despre acest sector.

„Afacerea a fost inițiată de părinți, iar eu, fiind specialist în domeniul IT de profesie, treptat încercam să mă implic. Prima livadă a fost înființată în anul 2007, după care în anul 2008 o altă suprafață și ultima în 2010. Am ales soiul Franquette după mai multe cercetări și discuții cu producători din acest domeniu. Inițial, am început să ne interesăm ce soiuri de nuc sunt mai bune și atunci Ministerul Agriculturii promova soiurile moldovenești, autohtone.

Am avut oportunitatea de a merge într-o vizită de studiu în Franța, unde am vizitat livezi mari, care au 10 de ani de la plantare cu soiul Franquette. Am văzut și fabricile de procesare, ambalare. Am fost impresionați și am decis să plantăm acest soi. Am importat primii pomi și așa a început activitatea noastră”.

‹ adv ›

Au investit propriile resurse, iar ulterior au beneficiat de subvenții. Plantarea treptată a fost realizată inclusiv din motivul disponibilității resurselor financiare, dar și pentru că o suprafață mai mare necesita și o implicare mai mare. 

Tânărul spune că, inițial au comis și unele greșeli, chiar pornind de la tăierile și formarea coroanei, distanța de plantare. 

„Cea mai mare problemă rămâne identificarea cumpărătorului, în special pentru nucile în coajă. În cazul miezului de nucă sunt mai mulți cumpărători, inclusiv rețelele, posibilitatea exportului peste hotare”. 

Teodor, în virtutea profesiei pe care o are, a dezvoltat o platformă online, ce oferă posibilitate de a vinde producția autohtonă cumpărătorilor de peste hotare. 

„În anul curent, am elaborat această platformă și am plasat doar producția proprie și pot să spun că am avut succes. Deja pe viitor, intenționăm să mai aducem îmbunătățiri și să îndemnăm și alți producători să se alăture”.

‹ adv ›

Dispun, practic, de toate utilajele necesare pentru suprafața pe care o dețin, inclusiv au un scuturător, o linie pentru uscarea, spălarea și calibrarea nucilor. La recoltare aduc zilieri din satele vecine.

În anul curent, au reușit să vândă toată recolta de nucă în coajă în Turcia și Albania. În plus, au avut tentative de export în Marea Britanie și Kosovo.

Pentru anul viitor, își propun să crească vânzările și să îmbunătățească aspectele legate de promovare. Tânărul a menționat că, mai multe oportunități ar fi create, dacă producătorii ar forma cooperative și ar colabora.

‹ adv ›

Mai multe detalii despre Evoluția pieței nucilor aflați accesând acest link.

„Suntem doi producători care folosim fabrica, iar în anul curent am avut mai multă recoltă, respectiv ne propunem să construim propria fabrică unde vom realiza lucrările post-recoltare. Inclusiv, ne gândim și la decojirea nucilor ca să putem comercializa miezul de nucă. Dar aceasta ține mai mult de un plan de perspectivă”. 

Zilnic, la recoltare, aduc de la 30 la 100 de oameni și este destul de complicat să găsească brațe de muncă în localitățile învecinate. 

„Aici avem o problemă majoră despre care, cu părere de rău, nimeni nu vorbește. La noi vin aceiași oameni în fiecare an și mulți dintre ei sunt deja vârstnici, tinerii nu vin la muncă. Respectiv, ne întrebăm ce vom face când acești bătrâni nu vor mai fi? Trebuie de tehnologizat la maxim toate procesele, doar că, pentru aceasta, avem nevoie de resurse financiare”. 

Afacerile în agricultură sunt destul de complicate, unde trebuie mult de muncit, cu multe riscuri pe care nu le poți controla, mai ales atunci când vorbim despre condițiile climaterice, a mai adăugat Teodor Scorpan.

„Cu toate aceste, cred că în următorii ani, agricultura va fi mult mai apreciată. Observăm că în toată lumea ia amploare tendința de a mânca sănătos și respectiv, oamenii vor aprecia mai mult pe cei care se implică în acest domeniu. Îi încurajez pe cei care au dorință și dragoste să se lanseze cu afaceri agricole și să contribuie la creșterea unui produs sănătos și necesar pentru toți oamenii”. 

Istoria și experiența lui Teodor Scorpan le-am aflat în cadrul Forumului național anual al nucicultorilor din Republica Moldova, care a adunat peste 140 de producători de culturi nucifere din diferite regiuni ale țării, experți naționali și internaționali, autorități.

Evenimentul a fost organizat de către Asociația Nucicultorilor din Republica Moldova cu suportul Elveției și a organizației Helvetas, prin intermediul proiectului OPTIM.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›