vineri, 19 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeTilmor: cheia succesului în cultivarea rapiței

Tilmor: cheia succesului în cultivarea rapiței

Recomandate

Fungicid sistemic de ultimă generaţie pentru combaterea bolilor la rapiţă.

Substanţa activă

protioconazol 80 g/l + tebuconazol 160 g/l

Forma preparativă: concentrat emulsionabil

Ambalaj: 5 l

Tilmor – fungicid sistemic care conţine două substanţe active pentru protejarea cât mai efectivă a plantelor de rapiţă de complexul de boli, atât toamna cât şi primăvara. Tilmor prezintă proprietăţi preventive, curative contra fomozei şi profilactic pentru alternarioză, putregai alb (sclerotinia) s.a. Datorită sinergismului între cele două substanţe active, Tilmor asigură un „effect cumulativ” bine pronunţat.

Prin aplicarea fungicidului Tilmor la rapiţa în perioada de toamnă (3-5 frunze ale culturii), obţinem un efect retardant (incetineşte creşterea aparatului foliar în favoarea dezvoltării unui sistem radicular puternic ramificat), în acelaşi timp procesul de fotosinteză decurge normal, ce favorizează acumularea de substanţe plastice în punctul de creştere al plantei, mărind astfel rezistenţa la iernare ale plantelor. În cazul înfiinţării culturii de rapiţă în termeni timpurii, se recomandă aplicarea fungicidului Tilmor fracţionat, în două rate:

  1. I-a aplicarea – 3-4 frunze
  2. II-a aplicare – după 7-8 zile după prima aplicare

De asemenea, aplicarea fungicidului Tilmor în primăvară, ne asigură o plantă sănătoasă (acţiune sistemică), favorizează formarea tulpinilor laterale, armonizează proce­sul de înflorire şi măreşte rezistenţa la polignire.

O influenţă pozitivă a regulatorului de creştere se observă atât la rapiţa de toamnă cât si la cea de primăvară. În cazul semănăturilor de rapiţă neuniforme şi slab dezvoltate se recomandă aplicarea în două rate a fungicidului Tilmor cu norma de consum totală de 1 l/ha pentru uniformizarea plantelor, în următoarele faze:

  1. I-a înălţimea plantelor 10 cm – 0,4 l/ha
  2. II-a înălţimea plantelor 20-30 cm – 0,6 l/ha

aplicare-tilmor

Recomandări de aplicare

Toamna

Fungicid cu acţiune de regulator de creştere (stopează creşterea aparatului foliar în favoarea dezvoltării unui sistem radicular puternic ramificat). Norma de consum: 0,75 – 0,9 l/ha

Norma de consum se stabileşte în dependenţă de nr. de frunze pe care planta de rapiţă îl are (1 frunză – 0,15 l de Tilmor).

Momentul de aplicare – 3-5 frunze ale culturii. Pentru pregătirea semănăturilor timpurii de iernare, în dependenţă de proprietăţile hibridului, de viteza de dezvol­tare în toamnă, se recomandă aplicarea a două tratamente consecutive cu Tilmor.

Notă! Aplicarea fungicidelor cu acţiune retardantă se aplică toamna în fazele recomandate, dar nu mai târziu de 14 zile până la încetarea vegetaţiei.

Primăvara

Fomoză, putregai cenuşiu, făinare: aplicare la înălţimea plantelor de 20-30 cm.

Norma de consum: 1,0 l/ha

Cu scopul „uniformizării” semănăturilor slab dezvoltate se recomandă aplicarea fungicidului în rate conform recomandărilor menţionate mai sus.

Putregai alb, alternarioză: aplicarea fungicidului cu norma maximă de consum în perioada maximă de inflorire (inflorire 50% de pe tulpina centrală).

Selectivitate

În dozele recomandate produsul Tilmor este selectiv faţă de majoritatea hibrizilor de rapiţă.

Compatibilitate

Tilmor este compatibil cu majoritatea regulatorilor de creştere, ingrăşăminte, insecticide şi cu alte fungicide sistemice şi de contact.

Înainte de utilizarea în amestec a produsului Tilmor se recomandă de efectuat un test de compatibilitate fizico-chimică.

Toxicitatea asupra albinelor

În normele recomandate de consum, fungicidul Tilmor nu este toxic pentru albini.

În amestec cu insecticide la aplicare pe înflorire se recomandă ca partener insecticidul Biscaya.

Astfel de amestec este absolut inofensiv pentru albini.

Bayer
Bayerhttps://agrobiznes.md/bayer
Reprezentanţa Companiei „BAYER” SRL Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 196 MD-2004, mun. Chişinău Tel: 022 212 354; 022 211 155; 069 300 529 sau 069 914 093 Email: [email protected]

Citește și ›

Advertoriale