‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriTransformarea sectorului petrolier din Moldova, subliniată la Forumul Comunității Energetice

Transformarea sectorului petrolier din Moldova, subliniată la Forumul Comunității Energetice

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Modernizarea și securizarea sectoarelor petrolierele ale statelor membre ale Comunității Energetice și alinierea lor la obiectivele globale de sustenabilitate au fost subiectele centrale discutate în cadrul celei de-a 16-a ediție a Forumului Petrolului, desfășurat la Belgrad, în perioada 15 – 16 octombrie 2024.

Evenimentul din acest an a reunit peste 100 de participanți, dintre care oficiali guvernamentali, lideri din industrie și organizații internaționale, țara noastră fiind reprezentată de secretarul de Stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan.

În cadrul panelului de discuții privind „Asigurarea securității energetice și modernizarea sectorului petrolier”, Constantin Borosan s-a referit la acțiunile întreprinse de ministerul Energiei, în vederea reconfigurării infrastructurii petroliere din Republica Moldova, pentru  acomodarea capacităților necesare de stocare de urgență.

‹ adv ›

Secretarul de Stat a detaliat proiectul Legii privind Securitatea aprovizionării cu produse petroliere, care urmează să fie supus consultării publice până la sfârșitul lunii și are ca scop aliniere cu legislația UE, care  impune stocuri de urgență suficiente pentru 90 de zile de import net mediu zilnic.

„Proiectul este conceput pentru a asigura o aprovizionare sigură, fiabilă și accesibilă cu produse petroliere pentru Moldova, în special în cazul unor perturbări majore ale aprovizionării.

Republica Moldova este dependentă de importurile de produse petroliere, în principal din România, un factor critic pentru sectoarele de transport și agricultură ale țării noastre.

Peisajul geopolitic actual a subliniat importanța diversificării surselor de aprovizionare și consolidarea rezilienței lanțului de aprovizionare”, a menționat Constantin Borosan în cadrul panelului de discuții.

Țările membre ale Comunității Energetice au fost încurajate să integreze tehnologii mai curate și să îmbunătățească eficiența energetică pe întregul lanț de aprovizionare cu petrol.

De asemenea, a fost subliniată importanța alinierii cu Directiva Stocurilor de Petrol, pentru asigurarea securității energetice pe termen lung și atingerea obiectivelor climatice globale.

‹ adv ›

În context, au fost apreciate eforturile Republicii Moldova de adaptare a legislației primare în concordanță cu standardele europene.

În cadrul evenimentului, a fost reconfirmat sprijinul Secretariatului Comunității Energetice pentru țările contractante, pentru a facilita tranziția către un sector petrolier mai sustenabil.

Concluziile Forumului pot fi accesate la următorul link.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›