‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
14.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriUn tânăr din Briceni intenționează să planteze 20 de hectare de prun cu cele...

Un tânăr din Briceni intenționează să planteze 20 de hectare de prun cu cele mai solicitate soiuri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

După mai multe consultații și instruiri un tânăr fermier din Briceni intenționează să planteze 20 de hectare de prun de soiuri solicitate pe piață internă și externă.

Alexandru Borcoman administrează o gospodărie țărănească în satul Grimăncăuți, Briceni, iar recent a devenit membru al Asociației Moldova Fruct. Deși Alexandru cunoaște despre agricultură, deoarece este implicat de la 15 ani ajutându-și părinții în pepinieră, el este totuși sigur că pentru a practica agricultura performantă trebuie să consulți experți în domeniu și să participi la instruiri tematice.

Astăzi, gospodăria lui Alexandru Borcoman administrează o livadă de 12 hectare. Dar pentru că intenționează să mai planteze 20 de hectare el se informează despre cele mai bune practici din sector. Alexandru Borcoman a participat la toate instruirile organizate de Moldova Fruct în parteneriat cu Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova pentru a învăța despre tehnologiile noi privind plantarea și îngrijirea unei livezi de prun.

„În prezent, avem acces la foarte multă informație în internet și din cărți, dar la seminare avem un specialist care ne ghidează, împărtășim practica și experiența noastră cu alți producători. Vorbim despre greșelile pe care le-am făcut. În acest an, spre exemplu, eu am făcut o greșeală la prun: intenționam să depozitez fructele, dar nu am administrat doza de calciu care este necesară. Acum deja cunosc acest aspect și pentru viitor voi ține cont. La instruiri am aflat despre cele mai importante aspecte privind înființarea plantației de prun: densitatea pomilor, cantitatea de apă necesară, fertilizare – informații extrem de utile”, recunoaște tânărul fermier.

Își propune să doteze noua plantație cu un sistem de irigare, iar ulterior și cu sistem antigrindină.

„Am procurat portaltoi vegetativi pentru prun din Grecia. Am altoit personal soiurile Piteștean, Stanley și Prezident. Sunt soiuri pe care le cunosc foarte bine, cum se îngrijesc, ce tratări necesită, le-am ales și datorită faptului că au perioade de coacere diferite. Așa ne va fi mai ușor să administrăm forța de muncă pentru că vom avea recoltare eșalonată”, a explicat Alexandru.

Producătorul spune că a studiat piața prunei și a decis să altoiască pe portaltoi vegetativ pentru a asigura o calitate înaltă fructelor.

„Mă voi orienta la calitate și nu la cantitate. Avem la Grimăncăuți 4 depozite frigorifice, în care păstrăm fructele în anii în care prețul oferit din câmp este mic. Pentru viitor planific să contruiesc un depozit propriu ceea ce îmi va oferi mai multă flexibilitate”, relatează Alexandru Borcoman.

Tânărul producător afirmă că în Moldova o perspectivă mai bună decât cea din domeniul agricol nu este.

„Producerea fructelor aduce venit, dacă știi să administrezi corect gospodăria. Tinerii acum au un suport mare și din partea statului prin subvențiile oferite în avans. Atunci când am plantat eu primele hectare de livadă mi-a fost greu”, ne-a comunicat Alexandru.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›