‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVa mai fi loc pe piața rusă? Rusia planifică în 5 ani să dubleze...

Va mai fi loc pe piața rusă? Rusia planifică în 5 ani să dubleze cantitatea produsă de mere

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Planurile ambițioase prezentate de Ministerul Agriculturii din Rusia ar putea afecta producătorii autohtoni de mere în următorii ani. Potrivit surselor oficiale, tendința majorării suprafețelor plantate cu livezi în federație se va păstra în următorii 10 ani.

Astfel, în doar 5 ani, Rusia planifică să dubleze cantitatea produsă de mere. La moment, din cantitatea totală de 3,5 milioane de tone de fructe consumate de ruși, aproximativ un milion este asigurat de producția internă.

Totodată, chiar la începutul sezonului 2020 Rusia a declarat că a stabilit un record la capitolul suprafețe înființate cu livezi în 2019, plantând cea mai mare suprafață din istoria sa.

‹ adv ›

Potrivit datelor oferite de Asociația Moldova Fruct pentru Agrobiznes, peste 90% din volumul de mere exportat de producătorii autohtoni ajunge pe piața rusă.

„La moment, principala piață de desfacere pentru merele moldovenești este cea rusă. Acest lucru este generat de prețurile mai atractive. Procentual, ar fi vorba de circa 90-95% din volumul total exportat. Vorbim de situația pe care o avem pe termen mediu. Anul acesta, producătorii deja au avut livrări în Rusia, deoarece producătorii ruși au avut o recoltă mai slabă. În alți ani însă, atunci când aceștia obțin recolte bune, livrările încep calendaristic în ianuarie. Tendința este clară, iar producătorii autohtoni ar trebui să aibă mai multe opțiuni pentru a se asigura că-și vor putea vinde producția și în următorii ani, respectiv au nevoie de mai multe piețe de desfacere pentru producția lor”, a menționat Adrian Cojocaru, Director al Departamentului Marketing Moldova Fruct.

Rusia declară că a mizat pe soiuri solicitate pe piață, iar tehnologiile aplicate sunt de ultimă oră. Pe de altă parte, specialiști internaționali susțin că planurile Rusiei sunt prea ambițioase, deoarece soiurile moderne pe care le plantează ar putea să nu ofere rezultatele scontate din cauza condițiilor ecologice din Rusia, ce nu corespund necesităților varietăților cultivate.

Amintim că, în acest an, Republica Moldova, potrivit ultimelor estimări, va obține o recoltă de peste 400 de mii de tone de mere (inițial, recolta prognozată era de arpoximativ 510 mii de tone, însă seceta a diminuat-o esențial).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›