Veaceslav Ciornîi, fermier din nordul țării, cu o vastă experiență în agricultura durabilă, practică sistemul No-till pe o suprafață de 2200 de hectare, contribuind astfel la menținerea sănătății solului și la combaterea eroziunii.
Învățând continuu și fiind deschis către noi experimente, anul acesta, în premieră, a introdus o inovație în fermă: semănarea culturilor de acoperire cu ajutorul unei drone.
A exclus lucrările solului acum 17 ani
Sistemul No-till este îmbunătățit de culturile de acoperire, de altfel, fiind și unul dintre principiile ce asigură funcționarea sistemului, fiind menite să reducă eroziunea, să asigure afânarea cu ajutorul rădăcinilor, să îmbogățească solul cu substanțe nutritive și să conserve umiditatea.
Totuși, condițiile climatice variabile impun adaptarea metodelor de lucru. În condițiile în care precipitațiile sunt rare, semănatul tradițional poate să nu ofere rezultatele dorite, iar reducerea costurilor e unul dintre obiective pe termen lung.
Pentru a combate aceste provocări, Veaceslav Ciornîi, a apelat la tehnologia dronelor.
Avantajele semănării culturilor de acoperire cu drona
Metoda tradițională de semănare a culturilor de acoperire, cu ajutorul unei semănători după recoltare, nu era întotdeauna eficientă în regiune, deoarece solul rămâne adesea uscat, ulterior lipsit de precipitații.
Astfel, această metodă îi oferă fermierului un avantaj important, permițând culturilor de acoperire să se dezvolte rapid și să formeze un strat dens.
Acest strat de culturi crucifere acționează ca un scut natural împotriva pierderii umidității și contribuie la combaterea buruienilor.
Vezi mai multe despre Construim un sol fertil și structurat prin culturi de acoperire.
Comentarii