‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVeaceslav Ciornîi: Am utilizat dronele la semănarea culturilor de acoperire. Eficiență bună

Veaceslav Ciornîi: Am utilizat dronele la semănarea culturilor de acoperire. Eficiență bună

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Veaceslav Ciornîi, fermier din nordul țării, cu o vastă experiență în agricultura durabilă, practică sistemul No-till pe o suprafață de 2200 de hectare, contribuind astfel la menținerea sănătății solului și la combaterea eroziunii.

Învățând continuu și fiind deschis către noi experimente, anul acesta, în premieră, a introdus o inovație în fermă: semănarea culturilor de acoperire cu ajutorul unei drone.

A exclus lucrările solului acum 17 ani

Sistemul No-till este îmbunătățit de culturile de acoperire, de altfel, fiind și unul dintre principiile ce asigură funcționarea sistemului, fiind menite să reducă eroziunea, să asigure afânarea cu ajutorul rădăcinilor, să îmbogățească solul cu substanțe nutritive și să conserve umiditatea.

‹ adv ›

Totuși, condițiile climatice variabile impun adaptarea metodelor de lucru. În condițiile în care precipitațiile sunt rare, semănatul tradițional poate să nu ofere rezultatele dorite, iar reducerea costurilor e unul dintre obiective pe termen lung.

Pentru a combate aceste provocări, Veaceslav Ciornîi, a apelat la tehnologia dronelor.

„Anul acesta am achiziționat o dronă, XAG P100 Pro, brand al cărui distribuitor oficial este compania Biotron, pentru a experimenta semănarea culturilor de acoperire înainte de recoltarea grâului și porumbului. Astfel, reușim să folosim orice umiditate rămasă din sol, fără a depinde de prognoze incerte,” explică fermierul.

Avantajele semănării culturilor de acoperire cu drona

culturi de acoperire drona

Metoda tradițională de semănare a culturilor de acoperire, cu ajutorul unei semănători după recoltare, nu era întotdeauna eficientă în regiune, deoarece solul rămâne adesea uscat, ulterior lipsit de precipitații.

„În condițiile noastre, după recoltare solul este uscat, iar prognoza precipitațiilor este incertă. Prin utilizarea dronei, am reușit să împrăștiem semințele de culturi crucifere, cum ar fi ridichea oleaginoasă și muștarul, înainte de recoltare, asigurându-ne că sunt acoperite de stratul de paie lăsat de combină. Acest lucru le permite să germineze chiar și cu o cantitate minimă de umiditate,” detaliază Veaceslav Ciornîi.

‹ adv ›

Astfel, această metodă îi oferă fermierului un avantaj important, permițând culturilor de acoperire să se dezvolte rapid și să formeze un strat dens.

Acest strat de culturi crucifere acționează ca un scut natural împotriva pierderii umidității și contribuie la combaterea buruienilor.

„Trebuie să ne adaptăm mereu la ceva nou, căutăm soluții care să ne permită să păstrăm sănătatea solului și să ne optimizăm producția. Dronele ne oferă flexibilitate și control asupra procesului de semănare, mai ales într-o zonă de risc climatic, unde fiecare resursă, fie ea chiar și o picătură de apă, este extrem de valoroasă,” explică Ciornîi.

Vezi mai multe despre Construim un sol fertil și structurat prin culturi de acoperire.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›