duminică, 28 aprilie, 2024
16.1 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeVIDEO. Cum arată rapița lui Florin Paiu, fermierul care își pierduse orice speranță în...

VIDEO. Cum arată rapița lui Florin Paiu, fermierul care își pierduse orice speranță în această cultură

Recomandate

Florin Paiu face parte din generația nouă de fermieri români. Face agricultură în județul Olt, într-o zonă a țării în care fiecare an vine cu noi provocări. De fapt, cam aceasta este situația la nivel național, dacă analizăm ce au „pătimit” agricultorii în ultimii ani. În această toamnă, Florin Paiu a decis să facă lucrurile altfel și să înființeze și o suprafață de rapiță. Nu s-a oprit aici și, la fel ca și la celelalte culturi, vrea să obțină maxim de la cultura sa, așa că merge pe mâna specialiștilor de la AECTRA și pe un hibrid de KWS.

Argumentul din spate este ceea ce oferă cele două companii în fermă: dacă partenerii de la KWS vin cu hibrizi performanți de semințe, Aectra oferă tehnologii integrate de biostimulare și nutriție foliară. 

La ferma sa de 220 de hectare în jurul localității Dobrun, Florin Paiu nu este la prima „întâlnire” cu produsele AECTRA. Le folosește deja de 9 ani și nu de puține ori, acestea i-au salvat culturile, inclusiv porumbul „călcat” de grindină.

Fermierul a înființat cultura de rapiță la final de septembrie pe 35 de hectare cu un hibrid de la KWS. Când l-am vizitat împreună cu echipa AECTRA, agricultorul era tare mulțumit de aspectul câmpului său. Avea toate motivele: înainte de venirea zăpezii, cultura arata excelent, o mare parte din merit revenind tratamentelor recomandate de Aectra.

„Avem o fermă de 220 de hectare, o fermă relativ mică, dar atingem producții maxime, pentru că ne concentrăm pe masura. Având o suprafață mică, ne permitem să o vizităm zilnic și să nu ne scape nimic de sub control. În toamna aceasta am înființat 35 ha de rapiță și 60 de ha de grâu. Urmează în primăvara să ocupam cealaltă diferență cu culturile de primavară”, ne-a declarat fermierul din Olt.

De trei ani de zile, Florin Paiu a tot încercat toata să semene rapiță, dar soarta i-a fost potrivnică. Mai bine spus, seceta și alți factori care l-au împiedicat să aibă o cultură așa cum și-a dorit.

„Anul acesta, în parteneriat cu Aectra și cu KWS, și la insistențele celor de la Aectra, am reusit să pun rapița în data de 23-24-25 septembrie. Am folosit o semănătoare Monosem de prășitoare la distanța de 70 de centimetri între rânduri și am revenit între rânduri, ca să reduc distanța la 35 cm. Consider că este o distanță foarte bună pentru cultura de rapiță, care are o ramificație extraordinar de încântătoare, de mare”, explică fermierul care a ales să mizeze pe hibridul de rapiță Hillico de la KWS Semințe. Cultura permergătoare a fost grâul.

Până la venirea iernii, agricultorul a avut grijă ca rapiței să nu îi lipsească nimic. A făcut o fertilizare cu 300 kg de 14:14:14 cu magneziu și sulf, iar la semănat a dat culturii și 150 kg de îngrășământ complex pe rând. După semănat a combătut samulastra și apoi, când l-au năpădit buruienile cu frunză lată, a făcut o erbicidare, la pachet cu un insecticid de contact.

Fermierul consideră că cel mai mult a contat la rapița sa aplicarea produselor de la Aectra, pe care le-a administrat exact cum a fost sfătuit de specialiștii companiei.

„În momentul de față avem aplicat pe cele 5 ha unde avem comparația cu proba martor produsele Blackjak, produsele Terra-Sorb si NH Delta”, a explicat fermierul.

Astfel, Florin Paiu a folosit pe 5 hectare cele trei produse-vedetă de la Aectra: Blackjak, Terra-Sorb Complex și NHDelta. Să vedem ce face fiecare.

Biostimulatorul Blackjak are la bază acizi humici, extrași din cea mai la modă substanță: leonardită. Doza folosită la Blackjak este de 4 litri pe hectar. Acest biostimulator ajută plantele de rapiță să intre puternice în iarnă, aducând o nutriție echilibrată cu carbon și azot. În plus, deblochează și cantități importante de fosfor din sol.

Beneficii aplicare Blackjak

  • Crește conținutul de materie organică din sol;
  • Stimulează proliferarea microorganismelor din sol;
  • Crește capacitatea tampon a solului;
  • Crește eficiența fertilizanților foliari;
  • Reduce gradul de eroziune a solului pe terenurile în pantă.

Celelalte două produse, Terra-Sorb Complex și NHDelta, au fost mixate pentru primul tratament.

Terra-Sorb Complex este tot un biostimulator, dar pe bază de aminoacizi esențiali liberi, care concentrează sucul celular, pentru a crea un scut protector în fața temperaturilor scăzute. În plus, fiind supranumit „Startul culturilor”, Terra Sorb Complex crește capacitatea de înfrățire și elementele de productivitate a plantelor, precum și creşterea disponibilităţii nutrienţilor pentru plante.

NHDelta reprezintă un fertilizant foliar pe bază de azot ureic stabilizat și potasiu cu aplicare atât foliară cât şi la sol. Combinația dintre cele două a fost testată în ultimii ani, cu rezultate foarte bune, dovedite.

În ferma sa, Florin Paiu a mai utilizat și un alt produs de la Aectra, pentru alte culturi. Este vorba de biostimulatorul Atonik.

„Sunt produse care, în opinia mea, sunt foarte bune, le recomand. Mie mi-au adus aportul dorit, mai ales la lotul semincer de grâu, unde am avut în diverși ani grindină și dând produsele de la Aectra, chiar am văzut un real ajutor pentru cultura în suferință, aflată în suferință în urma evenimentelor”, a declarat fermierul oltean.

Program ce include teledetecție pentru fermieri

Pentru Aectra, relația construită cu Florin Paiu se adaugă la portofoliul bogat de colaborări avute cu fermieri din România. Pe lângă produsele aduse pe piață, serviciile oferite de Aectra includ și secțiunea de consultanță tehnică, bazată pe teledetecția satelitară, prin care munca agricultorilor este ușurată datorită schemelor tehnologice propuse și adaptate specificului fiecărei culturi.

Dacă doriți să vă înscrieți pentru serviciul de Teledetecție, puteți accesa următorul link.

În data de 3 decembrie, Aectra în parteneriat cu KWS România au organizat evenimentul online Creșterea Performanței Culturilor în Mod Inteligent. Soluții Tehnologice Pentru Maximizarea Culturii De Rapiță la care au participat și fermieri din Republica Moldova.

Mai multe detalii despre tot ce înseamnă consultanța Aectra se pot găsi pe site-ul www.aectra.md.

Aectra
Aectrahttps://aectra.md
Aectra Agrochemicals este o companie cu capital 100% românesc, al cărei principal obiectiv este de a contribui activ la creşterea competitivităţii si profitabilității fermierilor.

Citește și ›

Advertoriale